Arama motoru optimizasyonunun geçmişine uzun bir süre yön vermiş kavramlardan birisi olan Pagerank değerleri artık yabancılaşacağımız ve unutacağımız kadar uzakta kalmış durumda. Unutanlar, yabancılaşanlar ve “aa evet, böyle de bir şey vardı” diyenler için yitip gidenler serimizde bu sistemden de konuşmak istedik.
Pagerank, Google’ın sıralama için kullandığı bir puanlama sistemiydi. 2014 yılına kadar birçok websitesi için en önemli parametre olmayı sürdürebilen bu puanlama sistemi için özellikle son yıllarında pek çok webmaster sistemin kötü bir şekilde manipüle edilebildiğinden yakınmaktaydı. Fişi çekilmeden hemen önceleri puanı oldukça yüksek olan spam siteleri de görmeye başlamıştık. Ancak bu elbette sistemi ‘tu kaka’ göstermek için yeterli olmamalı, zira yıllarca kullanıcıların tercih ettiği en büyük arama motorunun kullandığı bu sistem bizler tarafından da sevilmekteydi.
Google’ın Genel Politikaları Fişi Çeken Oldu
Sistemin manipüle ediliyor olması ve site sahipleri tarafından çoklukla bu yönüyle eleştirilmesi gerçekten de büyük bir sorun. Ancak, elbette ki bu sorun sistemin daha güçlü bir hale getirilmesiyle aşılabilirdi. Ayrıca yaptığı sıralamalar nedeniyle şirket bugün de manipülasyon ve farklı sebeplerden ötürü sürekli eleştirilmekte ve ülkelerin rekabet kurumları tarafından inceleme altına alınmakta. Kısacası sistemin eleştiriler alması da, eleştirilerin haklı olması da fişinin çekilmesi için yeterli değildi. Sistem düzeltilebilir ve hatta daha da geliştirilebilirdi. Sonuçta onu ilk elde var edenler de yine aynı şirketin geliştiricileriydi. Peki, ne oldu?
Google, sonuç sıralamalarıyla ilgili çok önemli bir politika değişikliğine gitti. Bugün hâlâ geçerli olan bu politikayı şirket genelinde yürütmeye başlattılar. Google bu değişiklikle birlikte algoritma şeffaflığını olabilecek en az konuma getirtip kararttı. Bugün SEO uzmanları için en önemli barem gerçekten de kendi tecrübeleri. Zira firmanın açık ettiği ve şeffafça paylaştığı parametreler ancak Search Console projesinde yer alan hata bildirimlerinden ibaret ki bunu da kullanıcı deneyimine verdikleri önemden ötürü yaptıkları çok açık.
Yani Pagerank, siteleri 0 ve 10 arasında puanlayan bir sistemdi ve arama motoru da sıralamalarını oluştururken bu puanları önemli bir parametre olarak algoritmasına dâhil ediyordu. Bu kadar şeffaf bir sistemin, yeni politikalarla uyuşmadığı da doğrusu gayet ortada diyebiliriz. İşte bu süreç sistemin fişini çekti.
SEO Çalışması Nedir ? SEO Uzmanı ve SEO Fiyatları
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan biri olan SEO, ticari alanda faaliyet gösteren işletmeler kadar, blog ve benzeri platformlar ile internet üzerinde görünür olmak, daha fazla internet kullan...
Pagerank Tamamen Ortadan Kalkmış Olabilir mi?
Google’ın sıralamalarını oluştururken dikkate aldığı ve siteleri derecelendirdiği bir algoritmasının bulunmadığını düşünmek hiç profesyonelce olmaz. Bu sistemin atasının da Pagerank değerleri olduğunu söylersek hata yapmış olmayız. Ancak gelişen bilişim teknolojileri, yapay zekâ çalışmaları ve bunların şirket içerisindeki ilerlemeleriyle Pagerank benzeri derecelendirme çalışmalarının algoritmadaki önem sıralamasının azaldığını söylemek de yanlış olmayacaktır.
Şunu da son olarak hatırlatmakta fayda var. Fişi çekilmiş ve sonlandırılmış olan bu puanlama sistemi geçerli bir şekilde kullanıcılarla veri paylaşırken dahi arama motorunun tek parametresi değildi. Sıralamalarda Pagerank değeri 7 olan bir siteyi, değeri 9 olan sitelerin üzerinde görebiliyorduk. Bu noktada içerik kalitesi ve sayfa otoritesi gibi konular öne çıkıyordu diyebiliriz.
Google tarafından açıkça site sahiplerine “Sizin puanınınız X” denilen bir sistem oluşturulmasını ister miydiniz? Yorumlarda görüşelim.