wmaraci reklam

Yitip Gidenler: Korsan CD Sektörü

Korsancılığın yakın dönemine baktığımızda dahi biraz maziye dalma hissi, biraz nostalji var değil mi? Dünyada durum neydi bilemem ama korsan CD basımı ve satımı ülkemizde gerçek bir sektör haline gelmişti. Türkiye’de bu işi fiziksel olarak yürüten bir dükkanın olmadığı şehir yoktu diyebiliriz. Doğrusu tam o dönemlerde yaşadığım Gaziantep’te, çarşı dışarısında sayılabilecek bir mahallede dahi 2 tane dükkanı biliyordum ve yaşım da oldukça küçüktü. Ancak zaman içerisinde yitip gidenler arasına karıştılar. Gelin biraz bu süreci konuşalım.

Oyunlar, filmler, diziler ve elbette şarkılar yaklaşık 10 yıl boyunca korsan olarak CD’ciler tarafından satıldılar. Bunun nasıl bittiğinden önce nasıl başladığından biraz konuşmak gerekiyor. Bilgisayarlar evlere yayılmaya başlamıştı, yeni arabalar kasetçalar ile değil, CD okuyucularla satılmaya başlamıştı. Yani yeni hafıza birimi olarak bu parlak diskler hızla yayılacak bir alana sahiptiler. Bununla birlikte internet bu kadar yaygın değildi ve insanlar ücretli içerikleri internetten nasıl bulacaklarına da tam olarak hâkim sayılmazlardı. Bu da bizi korsan sektörünün yükselişine getirdi. Sokak başlarındaki tezgahlarda elinde yüzlerce CD olan satıcılar yer alıyordu ve işleri de hiç fena gitmiyordu. Çünkü insanlar orijinal aldıklarında oldukça pahalı olan bu içeriklere çok ucuza ulaşabilmeyi çok sevmişlerdi.

Nasıl Oldu da Bitti?

Hani dedik ya, insanlar korsan içeriklere orijinallerine nazaran çok ucuza ulaşmayı sevdiler diye. İşte aynı toplum bedavaya ulaşmayı daha da çok sevdi. Çünkü bilgisayarlar evlerde bir süredir vardı ve artık çevrimiçi olan insan sayısı da hızla artıyordu. Korsan içeriklere internetin her yerinde denk gelebiliyoruz biliyorsunuz, bunları indirmek ve eğer lazımsa kendi hafıza birimlerine kopyalamak da hiç zor değildi. İşte bunun zamanla yaygınlaşması tüm Türkiye ve eminim ki dünyada da yaygınlaşan bir mesleğin, bir sektörün kapanmasını, yitip gitmesini beraberinde getirdi.

Bu arada korsanın kendisinin bittiği gibi bir şey kesinlikle söylemiyorum. Bir ürünün orijinali dijital ortamda yer alıyorsa mutlaka bir yerlerde ücretsiz şekilde ulaşabildiğiniz hali de bulunuyordur ve bu böyle devam edecek. Ancak bunları CD’lere kopyalamak dünyanın en kolay işiydi ve talep yüksekti. İşte bunun yarattığı müşteri akışıyla büyük bir sektör başlamıştı. Yani ortalama bir Anadolu şehrindeki ortalama bir dükkanda ve tezgahta bunları satmak için bilgisayar mühendisi olmanıza da, bu işlerden anlamanıza da çok gerek yoktu.

En İyi 5 Drone Kazası
İlginizi Çekebilir!

En İyi 5 Drone Kazası

Paranızı biriktirdiniz ve çok istediğiniz drone’u almaya gidiyorsunuz. İçinizde büyük bir heycan. Yıllardır istediğiniz drone’u birazdan satın alacaksınız. Peki hayallerinizdeki gibi uçurabilecek misiniz? Evet drone uçurmak, epey ...

Bonus Yitip Giden: CD

Korsan CD’cilik ile birlikte bir kopyalama birimi olarak bu disklerin de ortadan kalktığını söylememizde bir zarar yok. Halen satılan orijinal içeriklerin tamamı bu yolla satılıyor olsa da artık bir alışılmışlığın ötesinde işlevlerinin olduğunu söyleyemeyiz. Yani bu noktada da bir devrin kapandığını ancak fiziksel alternatiflerinin olmaması nedeniyle varlıklarını sürdürebildiklerini belirtelim efendim.

Daha önce bu tip satıcılardan alışveriş yapmış mıydınız? Bitmesi sizce iyi oldu mu? Yorumlarda görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Sonraki içeriklerimizde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al