lostyazilim
tr.link

Yitip Gidenler: MSN

Hatırlıyorsunuz değil mi o günleri? WhatsApp bir yana, henüz akıllı telefonlar dahi pek hayatımızda değildi ve yaşlı Skype’ımız bile gündemde yoktu. Her birimiz MSN’de arkadaşlarımızın, eşimizin, dostumuzun çevrimiçi olmasını beklerdik. Ahh ahh, yitip gidenler serisinde yer vermesek olur muydu hiç?

MSN bugün arkamıza baktığımızda çok uzun yıllardır bizimle değil. Ancak internet kültürüne öyle işlemiş ki ne adını, ne işlevini unutabilmişiz. Yine de araya giren yıllarla yitip gitme hikâyesi biraz uzakta hissettiriyor. Gelin bu anıları biraz deşelim ve bu yazıyla birlikte “Ne oldu da bu dev yok oldu?” sorusuna elimizden geldiğince yanıt vermeye çalışalım.

Not: MSN’in internet sitesi bugün Microsoft News altyapısında takipçileri için haber derliyor. Bu işi çok ama çok iyi yapan MSN, yüksek trafik almakta ve büyük haber siteleriyle kıyasıya rekabet edebilmekte.

İşlevi Anlamını Kaybetmeye Başlamıştı

MSN piyasaya ilk sürüldüğü dönemlerde, arkasında Microsoft’un da desteğiyle internetin önemli programları arasına adını yazdırmıştı. E-Postanın tersine anlık mesajlaşabilmeye olanak sağlayan bu program oldukça ilgi çeken bir yapıya da sahipti. Ayrıca çok insan tarafından kullanılıyor olması da “Nasılsa x de burada, ben de gireyim” etkisini yanında getiriyordu. Malum bu sosyal medya platformları, mesajlaşma uygulamaları için çok önemli bir kalkınma etkeni.

Ancak yıllar, teknolojik gelişmeleri de doğal olarak peşinden getiriyor. Tarayıcıların, yazılım dillerinin gelişmesi MSN’in verdiği hizmetin programsız, kuruluma ihtiyaç dahi duymadan verilebilmesini sağladı. Bunu kullanan Facebook güçlü sosyal medya platformları da zaten “Nasılsa herkes burada” etkisinin ekmeğini yemekteydi. Görüntülü ve sesli iletişimin sağlanabilmesi, anlık mesajlaşma gibi özellikleri barındıran bu internet sitelerinde üyeliklerimizi açtıkça, MSN’e çift tıklama yapmaz hale geldik. Günün sonunda biz kullanıcı alışkanlıklarımızı değiştirirken program da son nefesini vermeye hazırlandı.

En Nefret Edilen 10 Programlama Dili
İlginizi Çekebilir!

En Nefret Edilen 10 Programlama Dili

Herkes giderse Mersin’e biz gideriz tersine tavrını tekrardan konuşturan Stack Overflow, bu kez programlama meraklıların dikkatini çekecek ilginç bir rapor hazırladı. Daha önceden en sevilen programlama dilleri için kapsamlı bir rapor y...

Bir Aile İçi Drama Hikâyesi

Her ne kadar teknolojinin doğal süreci MSN için yitip gitme nedeni gibi görünse de bu durum elbette ki tek katil olarak anılamaz. Microsoft gibi önemli bir teknoloji üreticisi elbette ki isteseydi platformun ömrünün uzaması için gerekli olan kritik birkaç adımı atabilirdi. Ancak işte tam olarak burada drama başlıyor zaten. Microsoft yine kendi olan Skype için büyük yatırımlar yapmış, onu sürece hazırlamış ve marka bilinirliği çalışmalarına başlamıştı.

Skype elbette MSN’e göre çok daha gelişmiş teknolojiler barındırıyordu ki zaten programın yayından kaldırılması sürecine hazırlandığını düşünmemek de çok iyimser bir yaklaşım olur. Windows’un yeni sürümlerinin geliştirilmesi, MSN’in üç boyutlu duruşunu yavaşça mezara yerleştirirken Skype’ın flat ve minimal görünümüne uçmayı öğretmeye koyulmuştu. Yani şirket bu dönem içerisinde bir yavrusunu bilerek ortadan kaldırmayı tercih etti. Zira Skype’ın marka bilinirliğinin yükselmesi için böyle bir hamle de gerekmekteydi.

MSN bugün tekrardan piyasaya sürülse kullanır mıydınız? Yoksa Skype’ı bile bilgisayarından kaldıranlardan mısınız? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al