Yitip gidenler yazı serimizde, nadiren de olsa ülkemizden hatırlayabildiğimiz projelere de yer veriyoruz ve onların maceralarını tekrardan akıllarınızda canlandırmaya çalışıyoruz. Durum böyleyken UzmanTV’nin bir yazımızda konuk edilmemesi şaşırtıcı olurdu değil mi?
Arama motorlarıyla ilişkisi on yıldan uzun süredir devam eden okurlarımız burada mı? Sizler için konu başlığımız olan adresi anlatmamıza gerek bile yok değil mi? İyisiyle, kötüsüyle (ki genellikle iyisiyle) UzmanTV markası bir dönem arama motorlarına resmen hükmetmişti. Aradığımız çoğu kavram için, sorun ve rahatsızlık için karşımıza en üst sıradan UzmanTV bağlantıları çıkıyordu. Özellikle içeriklerin videolu olması da, videolu içerik döneminin yükselişinde kazandığı ivmeye bir katkı sağlamıştır diyebiliriz. Peki, ne olduğu hikâyesi için de önemli olan bu siteyi alt başlıklarda anlatalım mı?
Alanında Uzman İsimlerle, Videolu Anlatımlar
Açık konuşalım. Bugün bile böyle bir fikrin prodüksiyon karmaşası ve maliyeti başımızı ağrıtmaya yeter ve böyle bir şeye ancak niş başlıklar düşünüldüğünde girebiliriz. Yani bir kadın doğum uzmanı hekim ile onun uzmanlık alanına dâhil 50 konu hakkında videolu röportaj yapmak ve bunlarla bir YouTube kanalı ya da blog sitesi açmak tamam, hatta genel sağlık üzerine dahi düşünmek akla uyuyor. Ancak UzmanTV bunu yapmadı, yaptığı pek çok girişimle tanıdığımız Ersan Özer bir akımı erkenden fark ederek bu alana odaklandı ve oldukça genel bir alanda çeşitli içerikler üretilmesinin önünü açtı. Bunun için onlarca uzmanla, karmaşık bir prodüksiyon sürecine de başlamış oldular.
Tabii insanlar için adres kurumsal bir değer kazanmaya da başladı. İnternetin uçsuz bucaksız dünyasında, bilgileri ne olduğundan emin olamadıkları insanlardansa, yüzlerini görebildikleri ve çeşitli önadlara sahip kişilerden alabiliyorlardı. YouTube’un geldiği noktayı düşünecek olursak, bunu bugün çok daha kolay elde edebildiğimizi görebiliriz. Ancak yıllar önce bu denli çok videolu kaynağa ulaşmanın da bir yolu yoktu doğrusu. Site de bir ‘girişim’ olmanın gereğini yerine getiriyor ve önemli bir problemi ortadan kaldırırken bir ihtiyaca karşılık veriyordu.
İnstagram ve Roblox'tan Sonra Yeni Hedef TikTok mu?
Türkiye'de TikTok'a yönelik tepkiler giderek artıyor ve platformun kapatılması çağrıları gündemde. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ahlaki değerlere aykırı içerikler barındırdığını ve ulusal...
Peki kardeşim, ne oldu da işler kötü gitmeye başladı?
İşte geldik yazılarımızda sormayı sevdiğimiz o soruya. Fikri ve bu fikrin ortaya konuluşunu ne kadar översek övelim, bu yazının başlığına konu olduğuna göre çarklar bir noktada yerinden oynamış olmalı değil mi? Elbette öyle, bu başarılı fikrin de çöküp gitmesinin oldukça bariz birkaç nedeni vardı. Bu arada yanlış olmasın, site bugün hâlâ yayımda. Yeni sahipleri de lütfen bu yazar kardeşlerine kızmasınlar. Artık ülkenin en büyük adreslerinden birisi olmayışı söz konusu sadece, yoksa adres bugün de pek çok insan için önemli bir marka bilinirliğine sahip.
Bana kalırsa iki kritik unsur, UzmanTV’nin geçmişteki gücünü koruyamamasına neden oldu. Google’ın alan uzmanlıklarına önem vermesi ve niş içeriklere sahip adresleri öne çıkarması bu bahsedilen iki kritik unsurdan birisiydi. Google alanında uzman içerikleri bugün de destekliyor elbette, ancak bunların da alana özgü siteler tarafından üretilmesini bekliyor. Diğer bir yandan da, sıralamalarda videolara verdiği öncelik artmış olsa da bunu diğer video platformlarını destekleyecek şekilde değil, YouTube’u öne çıkartacak şekilde yaptığı da çok açık. Durumun neticesi olarak UzmanTV’nin kendi sitesinde ürettiği içeriklerinde geri plana düştüğünü gözlemleyebiliriz. Hatta bir karşı hamle olarak sitenin içeriklerdeki metinleri de arttırdığını görüyoruz. Ancak ilk unsur, burada da etkili olmuş olacak ki site gün geçtikçe büyük sıralama kayıpları yaşamış ve en nihayetinde yazımıza konuk olacağı o noktaya gelmiş. Yine de bize kattıkları için, aradığımız soru ve sorunlarda bizi uzmanlarla bir araya getirdikleri için teşekkür ederiz.
Sizin siteyle ilgili hatırladığınız neler var? Kötü gidişattan başka unsurların da sorumlu olduğunu düşünüyor musunuz? Yorumlarda görüşelim.