wmaraci reklam

YouTube’da Doğru SEO Nasıl Yapılır?

Dünyanın en çok kullanılan ikinci arama motoru için SEO’nun nasıl yapıldığını bilmek bize işlerimizde çeşitli avantajlar sağlayacaktır. Gelin doğru yollarıyla hem platform içerisinde, hem de Google’da öne çıkmayı öğrenelim.

YouTube, kullanıcılarına trafik akıtmaktan hiç çekinmeyen bir platform. Bu nedenle biraz dahi SEO ve öneri yollarını öğrendiğinizde yüksek izlenme sayıları hiç uzağınızda olmuyor. Ancak kabul edelim ki, bu da bir uzmanlık alanı. Dolayısıyla her videonuzun binlerce, yüzbinlerce insan tarafından izlenmesinin kapısını ancak tecrübe ve bilginin doğru harmanlanması aralayacaktır. Biz bu içeriğimizde size başlangıç için fikirler vermeye çalışırken, diğer bir yandan belki de eksik kalabilen bazı noktaları göstereceğiz.

Ayrıca içeriğe geçmeden şunu da söyleyelim. YouTube’da optimizasyonu doğru anlamanın ve uygulamanın üç farklı trafik kaynağından tıklamalar getireceğini de belirtelim. YouTube başlı başına kocaman bir arama motoruna sahip, bunun dışında Google tarafından da arama motorunda destekleniyor ve içerikleri daha üst sıralarda sergileniyor. Ayrıca platformun kendi içerisindeki içerik öneri mekanizmasının ve içeriklerin kullanıcıların ana sayfaları üzerine düşüyor olması da önemli trafik kaynaklarından.

Açıklama Kısmı Oldukça Önemli

Videonun açıklama kısmını, sitemizdeki içerik bölümü gibi düşünerek hareket edebiliriz. Bu bölümü her videomuzda detaylı bir şekilde doldurmak, videomuzun içeriğiyle aynı doğrultuda metinler eklemek oldukça önemli. Çünkü başlıkla birlikte hangi aramalarda üst sıralarda yer almamız gerektiğini aslında YouTube’a biz iletiyoruz. Elinizi korkak alıştırmayın!

SEO Çalışması Nedir ? SEO Uzmanı ve SEO Fiyatları
İlginizi Çekebilir!

SEO Çalışması Nedir ? SEO Uzmanı ve SEO Fiyatları

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan biri olan SEO, ticari alanda faaliyet gösteren işletmeler kadar, blog ve benzeri platformlar ile internet üzerinde görünür olmak, daha fazla internet kullan...

Başlık ve İçerik Seçimi

İnsanların ilgi alanları, sizin o an hangi videoyu çekmek istediğinizle doğrudan bağlantılı olmayabilir. Bu nedenle başlığınızı ve içeriğinizi doğru seçmeniz, bu noktada iyi bir thumbnail oluşturmanız sizi öne taşıyacaktır. Bu noktada şöyle bir tavsiye verebiliriz, aratıldığını düşündüğünüz kelimeleri ve konuları platformda aratın ve ilgi çekip çekmediklerini gözlemleyin.

Bunun dışında aratılma istatistikleri ve içerik fikirleri için kelime analiz araçlarını kullanabilirsiniz. Google Ads, Ahrefs, Google Trends, Ubersuggest gibi çeşitli ücretli ve ücretsiz araçlar bulunmakta. Özellikle aktif içerik üretenler için, kendi ilgi alanlarını ve kanallarında ürettikleri içerik kategorilerini Google Trends’te sürekli olarak takip etmelerini tavsiye ederiz.

YouTube Chapters Özelliğinden Yararlanın (Videonuzu Bölümlere ve Kısımlara Ayırın)

Platformun yeni ve en önemli özelliklerinden birisi de videomuzu kısımlar halinde sergileyebilmemize olanak yaratması. Bu kısımlar da Google tarafından ayrı ayrı index aldığı için videomuz iki arama motorunda da öncelikli gösterim şansı elde edebiliyor. Uygulaması da oldukça basit bir işlem olduğunu belirterek, kısaca açıklayalım.

Timecode bağlantılarını videomuzun açıklamasına da not düşüyoruz. Örneğin:

00:00 YouTube Chapters Nedir?
01:15 Bölümlere Nasıl Ayrılır?
03:50 Kullanıcılara İzlemede Ne Kolaylıklar Sağlar?

Örnekte de bahsettiğimiz gibi bu özellik maddeler halinde anlatımı kolaylaştırırken, aşama aşama anlatmayı sağladığı için listelerde de içeriğinizi ilgi çekici bir hale getirmenize olanak yaratır.

Etiketler YouTube İçin Hâlâ Önemli Bir Parametre

YouTube’un içeriğinizi anlayabilmesi ve çeşitli aramalarda ve önerilerde sıraya alabilmesi için etiketleri hâlâ algoritmasında tuttuğunu söylemek pek de zor değil. Bunları doğru kullanmak, konunuzun kapsayıcı etiket zincirlerini oluşturmak sizin için oldukça kritik avantajları da beraberinde getirebilir.

Niş, Niş, Niş

Genel içeriklerle platformda varlığınızı sürdürmektense, bir kategorideki en güçlü ve çok içeriğe sahip YouTube kanalı olmaya odaklanın. Niş ve uzun aramalarda hem rakiplerinizin daha az olacağını, hem de oldukça kolay sıralama kazanacağınızı unutmayın. Bunları kozunuz olarak kullanırsanız her videonuzda daha olumlu sonuçlar aldığınızı görebilirsiniz. Özellikle internet siteniz için bir YouTube kanalı açacaksanız, bu kanalı sahip olabileceğiniz en harika paralel blog olarak görebilir ve bu şekilde hareket edebilirsiniz. Yarın bir bakmışsınız kelime grubunuzun en güçlü kaynaklarına siz sahipsiniz.

Bonus: Video süresi, kurgu ve çekim kalitesi, anlatımın izleyiciyi videoda tutması gibi konular gerçekten SEO noktasında anlatıma dâhil edilemiyor olsa da oldukça önemliler. Video içerik üreticisi olmanın, sitelerden böyle farklılar barındırdığını kabullenmek ve kendimizi bu noktalarda da ‘en iyi’ yapmaya çalışmak çok önemli.

Sizin uyguladığınız bir YouTube SEO tekniği varsa bizimle yorumlarda paylaşarak yardımcı olmak ister misiniz? Merakla bekliyoruz!

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al