wmaraci reklam
tr.link

YouTube’daki Oyun Kanalları ve İçeriklerinin Geliri %50 Düşüş Yaşadı

Yeni dünyada televizyonun en dişli rakibi YouTube. Tek dişli büyük rakibin gücünü büyük oranda çocuklardan aldığı ise su götürmez bir gerçek. YouTube ve Twitch ikilisi her yıl milyarlarca doları cebe indiriyor. Yine de 2017 yılının raporlarına göre YouTube için işler eskiden olduğu gibi günlük gülistanlık devam etmeyecek…

Geçtiğimiz yıl YouTube’un yaşadığı reklam krizi suyu bulandırmış akabinde Pepsi, Coca-Cola, Procter, Gamble ve AT&T gibi büyük reklam verenlerin platformdan ayağını kesmesine neden olmuştu. Reklam krizi büyük ölçüde siyasi olmasına rağmen oyun kanalları ve PewDiePie gibi YouTube yıldızlarının ırkçı eylemleri, yaşanan olumsuzluklarla YouTube’un tüm reklam verenler için uygun olmadığını ispatlamıştı. Yıl sonu raporlarına göre ise YouTube’un 2017 kazancının %69’unu oyun video içerikleri oluşturuyor. Peki, %69 oranında harika bir pasta varken YouTube neden çuvalladı ve %50 gelir düşüşü yaşandı?

Bir analiz şirketi olan SuperData’in raporuna göre; YouTube’un 2017 yılında oyun temalı içeriklerden kazancı 2017 yılında %50 düşüş yaşadı. Kısacası YouTube’un kazanç kategorisi oyun alanında yükselmiş olsa bile 2016 yılında oyun gelirlerinden elde ettiği hasılatın yalnızca yarısını 2017 yılında kazanmayı başarabildi.

Raporu hazırlayan şirkete göre oyun kanallarının YouTube ve yayıncılar açısından çuvallamasının birkaç farklı nedeni var. En önemli nedeni YouTube’un sansür uygulamalarının yetersiz kalması ve reklam uygulanmaması gereken sayfalarda reklam göstererek yayıncıları ürtkütmesi. Halkla ilişkiler konusunda 2017 yılında çuvallamayı başaran YouTube, dolaylı olarak çocuk parkı haline gelmeye başlıyor ve buna rağmen reklam gelirlerinde kan kaybediyor.

YouTube’un düşüşünün bir diğer önemli nedeni artık pastanın başında Twitch gibi güçlü bir rakibin oturması. Twitch kullanıcılara daha kapsamlı bir sözleşme sunuyor ve yayıncılara çeşitli bağış opsiyonları sunuyor. YouTube’un bağış yerine sadece reklam odaklı kazanma platformu olması oyuncuların YouTube’dan vazgeçip Twitch safına göç etmesine neden oluyor.

Görünen o ki, çocuk parkı olmaya aday olan YouTube için işler 2017 yılında sanıldığı kadar iyi gitmedi. Eğer sizin de YouTube oyun kanalı açmak gibi fikriniz varsa artık elde edeceğiniz gelirin geçtiğimiz senelere kıyasla daha düşük olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al