wmaraci reklam

Barter Nedir?

Barter Nedir?

Barter, para kullanımı olmaksızın iki veya daha fazla taraf arasında ticari mal veya hizmet içeren ticaret eylemidir. Bir işletme satın almak istediği hizmet veya malın bedelini sahip olduğu ya da kendi ürettiği biri ürün veya hizmet ile ödediği bir ticaret anlayışıdır.

Barter antlaşmasında şartlar genellikle katılımcıların yaratıcılığı ile sınırlıdır. Burada en önemli nokta yapılan ticaretin geçerli olabilmesi için maddi olarak eşit bir değişim sağlayabilmedir. Basit bir örnek verelim. Örneğin bir çiftçi, çiftliği için yaptırmak istediği çitin değeri 1000 Tl’dir. Bu parayı nakit ödemek yerine 1000 tl değerinde ürün veya gıda maddesi olarak borcunu ödeyebilir. Sonuç olarak, tarafların şartları kabul etmesi haline bir eşya ya da hizmet karşılığında bedel ödenmiş olur. Barter, bireyler, şirketler ve hatta ülkeler tarafından mal ya da hizmet almak için kullanılmaktadır.

Bu cümleleri okuyunca insanların aklına ilk gelen şey “takas” sistemidir. Ancak bu iki terim arasında farklılıklar vardır. Bu farklılıklar ise şunlardır:

Barter ile Takas Arasındaki Fark Nedir?

Takas yöntemi henüz para icat edilmemişken bile yapılan en eski ticaret şeklidir. Barter sistemsel olarak takas anlayışından biraz farklıdır. Takas iki kişi arasında yapılan ticari bir alış veriş işidir. Fakat Barter’de birden fazla satıcının bir araya gelerek daha geniş bir pazar oluşturabilmesine olanak sağlar.

Reklam Nedir? Reklam Nasıl Yapılır ve Ne işe Yarar?
İlginizi Çekebilir!

Reklam Nedir? Reklam Nasıl Yapılır ve Ne işe Yarar?

Reklam, herhangi bir ürünü, hizmeti veya kuruluşu insanlara tanıtmak ve gönüllü olarak insanları bu sergilenen şeyden faydalanmasına teşvik etmek için yapılan hareketlerin tümüdür. Reklam bazen televizyon ekranında gördüğümüz b...

Barter Nasıl Yapılır?

Şirketler ürünlerini başka ürünler ile takas etmek isteyebilirler çünkü ihtiyacı olan ürünleri ya da malları almak için o an yeterli nakit parası olmayabilir. Bu durum döviz üzerinden gelebilecek riskleri de ortadan kaldırabilir. Örneğin bir reklam firmasının başka bir firmaya borcu var ise kendi reklam “Bilboardlarında” o firmanın reklamını vererek bir ticaret antlaşması yapabilirler. Diğer bir örnek ise, bir muhasebe firması, elektrik firması tarafından ofislerinin yeniden çalıştırılması karşılığında bir elektrikçi için muhasebe raporu düzenleyebilir.

Barter Sistemin Tarihi Nedir?

Barter ticari sisteminin kullanıma başlanma tarihi M.Ö 6000’li yıllara dayanmaktadır. Mezopotamya kabileleri tarafından kullanılan sistem sonrasında Fenikeliler tarafından da benimsenmiştir. Fenikeliler ürettikleri ürünleri Barter yöntemini  ile okyanus ötesindeki diğer şeyler ile ticaret yaparak aktif bir şekilde kullanmışlardır. Babilliler ise bu sistemi biraz daha geliştirmişlerdir. Mallarını yiyecek, çay, silah ve baharatlar ile değiştirmişlerdir. Barter sisteminde “tuz” çok fazla önem sarf etmekteydi ve en çok kullanılan alış-veriş ürünlerinden biriydi. Hatta o kadar önemliydiki bir dönem Romalı askerlerin maaşları tuz ile ödenmiştir. Orta Çağ'da Avrupalılar, ipek ve parfüm karşılığında el sanatları ve kürk almak için dünyanın dört bir yanını dolaştılar. Amerikalılar ise tüfek toplarını, geyik derilerini ve buğdayı kullandılar Barter ile ticaret yapmak için. Düşünüldüğü gibi para icat edildiğinde takas bitmedi, hatta bazı noktalarda daha organize hale geldi.

Amerika’da 1930’larda başlayan “Büyük Buhran” döneminde Barter yöntemi belki de en çok kullanıldığı dönemlerden birini yaşadı. O dönemde dünyanın belli bir kesimi müthiş bir parasızlık yaşamaktaydı. Yiyecek ve diğer çeşitli hizmetleri elde etmek için Barter sistemi kullanıldı. Özellikle iyi derecede parası olan insanlar ile  ürün almış ama ödeyemeyen insanlar arasında günümüzdeki banka sistemine benzer antlaşmalar yapıldı ve insanlar borçlandırıldı. Ortada para yoktu. Ama ödenmesi gereken bir borç oluşmuştu.

Barter Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?

Her şeyde olduğu gibi Barter sistemin de dezavantajları vardır. Günümüzde belki kanunlar ve yasalar sayesinde tüketici ve müşteri arasındaki haklar daha iyi korunuyor olsa da eski zaman dilimlerini düşündüğümüzde bu durum kontrol edilmesi çok daha zor bir hal almaktadır. Ticaret konusu açıldığında ilk akla gelen  şey karşı tarafın ne kadar güvenilir olduğudur. Eski dönemler düşüldüğünde ticaret yaptığınız kişi ya da kişilerin yasal-güvenilir olduğu konusunda herhangi bir kanıt, sertifika, tüketici koruması ya da garantileri yoktur. Bu da alış-veriş yaptığınız ürünlerde herhangi bir kusur çıktığında değiştirilemeyeceği anlamına gelmektedir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al