Şahıs Şirketi, yalnızca tek başına bir bireyin oluşturabileceği ve işletebileceği düşük giderli şirket tipidir. Ortak bulma zorunluluğunun olmaması, başlangıç için belli bir sermaye ihtiyacının bulunmuyor olması ve düşük finansal giderler nedeniyle şahıs şirketi hem kurulması en kolay hem de finansal açıdan en avantajlı şirket tiplerinden biridir.
Şahıs şirketinin kurulması aşamasında nasıl ki tek kişinin onayı gerekecekse bundan sonraki aşamaların tümünde de bu kişinin onayı gerekecektir. Şirketin borçlanması durumunda başka ortak yer almadığı için tek borçlu da yine şahsın kendisi olacaktır. Düşük maliyetle kurulabiliyor olması ve ani karar değişimi gibi durumlarda kolayca kapatabiliyor olması gibi avantajları nedeniyle şahıs şirketleri aynı zamanda en hızlı açılabilen ve kapatılabilen şirket tipidir.
Şahıs Şirketi Kurma
Şahıs şirketi kurma aşamasında izleyeceğiniz en pratik yollardan biri serbest olarak çalışan muhasebecilerden biriyle görüşmek ve şirketinizin kurulma aşamasında muhasebeciden yardım almak olmalıdır. Esasen şahıs şirketi kurmak istediğinizde size gerekli olan belgeler ve ortalama olarak masraflar bellidir. Buna karşın muhasebeci size yalnızca şirketin kurulma aşamasında değil, gerekli belgelerin ibrazı sonrasında ve vergi levhanızın çıkartılması aşamasında da lazım olacaktır.
Şahıs şirketi kurmak için öncelikle bazı belgelerin tarafınızca toplanması gerekiyor. Bunlar;
- Başlama bildirimi formu (doldurulması gerekiyor)
- 2 adet ikametgah (Nüfus memurluğu veya muhtarlıktan alınacak)
- 2 adet Noter onaylı nüfus cüzdanı sureti (Noterden alınacak)
- 2 adet imza beyannamesi (Noterden Alınacak)
- Şirketin kurulacağı adres size aitse tapu fotokopisi size ait değilse kira sözleşmesi
Tüm bu evraklar toplandıktan sonra artık muhasebeciniz yardımıyla veya doğrudan dilekçenizle birlikte vergi dairesine başvurarak ilk aşamanızın tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. İlk aşamanın sonucunda vergi dairesi tarafından işletmenizi denetlemesi amacıyla bir memur gönderilecek ve herhangi bir sorun olmaması halinde yoklama tutanağı verecektir.
Onaylanmış şekilde almış olduğunuz yoklama tutanağını bundan sonra muhasebecinize vererek vergi levhasının çıkartılmasını sağlayabilirsiniz. Buraya kadar anlatmış olduğumuz işlemlerin tümünün ortalama olarak maliyeti 1500 TL civarında olacaktır. Muhasebeciniz şirket kurulum öncesi nelere ihtiyacınız olduğunu daha iyi saptayarak ortalama ilk kurulum ve sonrasında aylık giderleriniz konusunda sizi bilgilendirebilir.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Şahıs Şirketi Kapatma
Şahıs şirketlerinin çokça tercih edilen şirket tiplerinden birinin olmasının en büyük avantajı da şirketin kolayca kapatılabiliyor olmasıdır. Şahıs şirketini kapatmaya karar verdiğiniz anda gerekli bildiri ve şirketinize ait evraklarınızla birlikte vergi dairesine başvurmanız halinde şirketinizin kapanışı bir veya iki gün içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Şahıs şirketlerinin kapatılmasında da yine yoklama memurunun gönderildiğini hatırlatmakta da fayda var. Memurun iş yerinize gelerek gerekli kontrolleri yapması ve şirketin faaliyetinin tamamen durdurulmuş olmasını onaylaması gerekiyor. Bu aşamadan sonra varsa kullanılmamış faturalar, yazar kasanın beyninin sıfırlanması ve varlıkların bildirilmesi aşaması sonrasında şirketin kapatılması işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Şahıs şirketlerinin kapatılmasında sermaye şirketlerinde olduğu gibi tasfiye süreci bulunmamakta bu da şirketin kapatılmasını çok daha kolay hale getirmekte ve kısa süre içerisinde resmi işlemlerin son bulmasına yardımcı olmaktadır.