Gri Şapka (Hacker), kullandığı illegal yöntemlerle bir sistemi hedef alıp sistemin açıklarını bulan ancak bulduğu açıkları zararsız ve masum kullanıcılara zarar vermek için kullanmayan hacker sınıfıdır. Gri şapka hackerlar buldukları açıklarla kullanıcılara zarar vermek yerine kendini o açığı kapatmaya ve kullanıcılar için güvenlik tehdidi olmaktan çıkarmaya adamışlardır. Gri Şapka veya Gray Hat kavramı ilk defa 1998 yılında bir grup Hacker’ın bir sistemin açığını fark etmesi ancak açığı kullanmak yerine şirkete raporlamasıyla birlikte kullanılmıştır. Daha sonradan bir felsefe haline gelen gri şapkalı eylemler günümüzde dahi hala devam etmekte olan bir akım oluşturmuştur.
Gri Şapkalı Hacker
Gri Şapkalı hackerlar, sistemlere sızmak için illegal yöntem ve araçları kullanmaktan kaçınmayan ancak bulmuş oldukları açıkları raporlayan veya açığı kapatmak için harekete geçen hacker grubu/sıfatıdır. Gri şapkalı hackerların yapmış olduğu aktiviteler aslında iyi huylu gibi görünüyor olsa dahi bu sınıftaki hackerların tümüyle masumiyetinden bahsetmek mümkün değildir.
Gri şapkalı hackerlar kullanıcılara zarar vermiyor olmasına karşın sistem üzerinde var olan açıkları taramak için çalışırlar ki, bu yasalar tarafından illegal bir eylem olarak kabul edilmektedir. Gri şapkalı hackerların siyah şapkalı (Black Hat) ve beyaz şapkalı (White Hat) hackerların karşımı bir grup olduğunu söyleyebiliriz.
VAR Sistemi Nedir? VAR Ne Zaman Kullanılır?
VAR (Video Assistant Referee) sistemi, bir futbol maçı sırasında saha dışında bulunun bir odada bir çok ekran ve farklı açılardan kayıt yapan kameralar ile maçı takip eden hakem ve teknik eleman ekibi bulunmaktadır. Bu kişiler maç de...
Gri Şapkalı Hacker Nasıl Olunur?
Gri şapkalı hacker olmaya karar verdiğiniz andan itibaren bu hedefinize ulaşmak için kat etmeniz gereken oldukça uzun bir yol var demektir. Gri şapkalı hackerlığın günümüzde değerini yitirmiş olmasının en önemli nedenlerinden biri bu sınıftaki hackerların kişisel çıkarları uğrunda çalışmıyor olmasıdır.
Black Hat yani siyah şapkalı hackerlar tamamen kendi çıkarları için uğraşarak bir sisteme zarar vermek veya sistemden veri çalmak isteyen hackerlardır. Beyaz hackerlar ise bu siyah şapkalıları engellemek için şirketler tarafından tutulan ve istihdam edilen hacker / güvenlik uzmanı olan kişilerdir. Bu senaryoda sizin de görebileceğiniz üzere artık Gri şapkalı hacker karakteri yer almıyor ve Gri şapkalı hackerlar tamamen hobi olarak veya misyon olarak internete katkıda bulunmak isteyen, çıkar kaygısı gütmeyen kullanıcılar olarak yer alıyor.
Gelelim nasıl bir gri şapkalı hacker olabileceğinize;
- Hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize karar vermelisiniz. Gri şapkalı bir hacker demek tüm bilgisayar teknolojilerinden ve ağ teknolojilerinden haberdar olacak demek değildir.
- Programlama dilleriyle tanışın. Programlama dillerini bilmek bir hacker için çoğu zaman işin yarısı demektir. Programlama bildiğiniz taktirde kodları bilebilir ve anlayabilirsiniz.
- Edinebildiğiniz kadar çok şey hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmalısınız. Zira hacker olmak bunu gerektirir.
- Etrafınızda yer alan paralı veya ücretsiz güvenlik / hacking kursları eğitimlerine katılın.
- Ağ ve sistem güvenliği konusunda kendinizi geliştirin. Koruma sistemi geliştirebilmek için saldırı sistemleri hakkında da uzman olmanız gerektiğini unutmayın.
- Pentest testleri hakkında araştırma yapın ve testler yapmaya başlayın, imkanınız varsa sertifikalı kurslara katılın.