CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor / Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı İletkeni), bilgisayarın ana kartı üzerinde yer alan bellek yongasıdır. Çoğu zaman CMOS, BIOS ile karıştırılan bir yongadır. Aralarındaki farkı kısaca açıklamak gerekirse CMOS bilgisayarın BIOS üzerinde gerçekleştirilen ayarların ve diğer verilerin depolandığı alandır. Bu alan sürekliliğin sağlanması amacıyla gücünü CMOS Pilinden (BIOS Pili olarak da bilinir) almaktadır. BIOS ise bir ROM çipidir ve içerisinde yazılım yer alır. BIOS bilgisayarı başlatırken CMOS içerisindeki verilerden faydalanarak bilgisayarın açılmasını sağlar.
CMOS Resetleme
Herhangi bir nedenden dolayı bilgisayarınızın CMOS'i içerisinde yer alan verileri sıfırlamak isterseniz başvuracağınız en basit çözüm bilgisayarınızın CMOS pilini çıkartıp tekrardan yerine takmak olacaktır.
CMOS veya BIOS pili olarak da bilinen bu pil, bilgisayarınızın ana kartının üzerinde yer alan yuvarlak bir pildir. Pili tutan çoğunlukla klips ve tırnak olabilir. Bazı modellerdeyse bunların hiçbiri bulunmamakta ve pil yerinden sıkıca tutup çekilmek suretiyle çıkartılabilmektedir.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
CMOS Pili
CMOS'un sürekli olarak aktifliliğini sağlayabilmek amacıyla ana kartın üzerinde CMOS pili yer almaktadır. Bilgisayarınızın CMOS'u ile ilgili hata iletileriyle karşılaştığınızda, bilgisayarınızın tarih ve saat ayarları her bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda değiştiğinde muhtemelen CMOS piliniz bitmiş demektir.
CMOS pili bilgisayarların kullanım sıklığına göre boşalabilir veya kullanım ömrünü tamamlayabilir. Yeni pili takmak CMOS ile ilgili yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için tercih edilen en yaygın yöntemdir.