Shut Down, bilgisayarın içerisindeki aktif halde olan tüm yazılımların sonlandırılarak bilgisayarın gücünün kesilmesi sürecidir. Bilgisayarınız Shut down sürecini giriş yaptıktan sonra bilgisayarınız içerisinde ön planda veya arka planda çalışan tüm yazılımlar birer birer sonlandırılacak, en sonunda da işletim sistemi sonlandırılarak (İşletim sistemi de bir yazılımdır.) bilgisayarınız kapatılmaya hazır hale gelecektir.
Shut Down, bilgisayar kullanıcılarının veri bozulmasını önlemek ve bilgisayarını sağlıklı şekilde daha uzun ömürlü kullanabilmesi için üreticiler ve uzmanlar tarafından şiddetle önerilen süreçlerden birdir.
Shut Down Komutu
Bilgisayarınızın menüsü içerisinde yer alan “Bilgisayarı Kapat” seçeneği Shut down'ı komut vermeksizin gerçekleştirmemiz için düşünülmüş ve geliştirilmiş bir düğmedir. Yine de dilerseniz bilgisayarınızı Shut down komutunu manuel olarak vererek de kapatabilirsiniz.
Shut Down komutuyla bilgisayarınızı kapatmak için;
- Başlat > Çalıştır'a girdikten sonra CMD yazın ve Enter'a basın.
- Karşınıza gelen komut ekranına shutdown yazdıktan sonra Enter tuşuna basın.
CMD Nedir? CMD Komutları ve CMD Ping Atma
CMD, bilgisayar ortamında bir takım komutları uygulayabilmeye olanak tanıyan ms-dos tabanlı bir konsoldur. Bilgisayarın yazılımsal bölümleri arasında önemli bir yeri bulunan ms-dos ortamı normal bir kullanıcıya oldukça karmaşık gör...
Shut Down Timer
Shut Down Timer, bilgisayarınızı istediğiniz zaman kapatmanıza yardımcı olan bir komuttur. Bu komutu kullanarak siz bilgisayarınızın başında olmasanız dahi bilgisayarınızı belli bir süre sonra kapatabilirsiniz.
shutdown /s /t 60
Yukarıdaki komut CMD ekranına yazdığınızda bilgisayarınız 60 saniye sonra kapatılmak üzere programlanacaktır. Bu süreyi dilediğiniz kadar arttırarak veya azaltarak komutu daha aktif şekilde kullanabilirsiniz.
Eğer komut ekranıyla uğraşmadan bilgisayarınızı belli bir süre sonunda kapatmak istiyorsanız, Shut Down Timer isimli ücretsiz olarak dağıtılan herhangi bir yazılımı indirip kullanabilirsiniz.