CMD, bilgisayar ortamında bir takım komutları uygulayabilmeye olanak tanıyan ms-dos tabanlı bir konsoldur. Bilgisayarın yazılımsal bölümleri arasında önemli bir yeri bulunan ms-dos ortamı normal bir kullanıcıya oldukça karmaşık görünür. Yazılımsal pek çok sorunu format atmadan halledebilme imkanı sunan ms-dos bilgisayar çalışırken kullanıcının kolayca yaptığı işlemlerin arka planda ms-dos ortamında çalışan bazı kodlarla mümkün olduğu söylenebilir. Ortalama bir bilgisayar kullanıcısının yabancı olduğu cmd bölümü ileri düzey kullanıcılar için uygundur. Aynı şekilde bu ortamda yapılacak yanlış bir hamle bilgisayarı kullanılamaz hale getirebilir.
CMD Komutları
CMD komutları iç ve dış komutlar olarak iki bölümde incelenebilir. Elbette komut olarak yüzlerce örnek verilebilir. İç ve dış komutlardan genel olarak bahsedelim.
İç Komutlar
- CLS: Ekrandaki yazıları temizleme
- DATE: Bilgisayar tarihini öğrenme
- TIME: Bilgisayar saatini öğrenme
Dış Komutlar
- FORMAT: Bilgisayara format atma ve disk biçimlendirme
- UNFORMAT: Yanlış bir format komutunu durdurarak disk’i eski haline getirme.
- SYS: Disk içerisindeki bilgisayarı açma olanağı tanıyan sistem dosyalarını yükleme
- MORE: Sayfa sayfa döküm işlemi yapma
- MOVE: Dosya taşıma
CMD komutları bilgisayarın geri planında yüzlerce işlemi gerçekleştirebilmek adına var olan yapılardır. Bilgisayar yönetimi, pano işlemcisi, disk temizleyicisi, dizin yöneticisi, karakter ayarlamaları, aygıt yöneticisi, program ekle kaldır, erişilebilirlik sihirbazı, görüntü özellikleri ve sistemde bulunan tüm özellikleri ayarlayabilmek adına cmd komutlarına hakim olmanız yeterlidir.
Enter Nedir? Enter Tuşu ve Enter Tuşu Ne İşe Yarar?
Enter (Giriş/Sonuç), bilgisayar klavyeleri üzerinde yer alan bir onaylama ve ekrana sonucu yazdırma tuşudur. Enter tuşu kullanım yerlerine göre farklı fonksiyonlarla birlikte kullanılabilmektedir. Enter Tuşu Enter tuşu, bilgisayar ve be...
CMD Ping Atma
Ping atma sunucu ya da web sitesinin aktif durumda olup olmadığını öğrenebilmek adına gerçekleştirilen işlemdir. Web sitesinin aktifliği, ip adresi gibi konularda bilgi edinebilmek adına gerçekleştirilir. Herhangi bir ip’ye paket gönderip paketlere cevap alınmasını izah eder.
Ping Atma: Başlat->Çalıştır->CMD-> ping atılacak ip adresi enter tuşuna basıldığında işlem gerçekleşecektir.