Style (Stil), dosyası birçok tasarımın içerisinde gördüğümüz içerisinde CSS tasarım parametreleri (kodları) içeren bir dosyadır. Yeni nesil web sitelerinin stil şeması olarak adlandırabileceğimiz bu stil dosyası CSS komutları yardımıyla tüm web sitesini şekillendirmeye yardımcı olur. Eğer HTML'e ve web tasarım konusuna yeni giriş yaptıysanız, HTML ile yaptığımız birçok şeyi CSS ile yapılabildiğini de öğrenmişsinizdir. Peki, neden HTML değilde CSS kullanılır?
HTML'in asıl amacı içeriği şekillendirmektir. Örneğin içeriğin başlık kısmında bir etiket kullanmanız HTML için yeterlidir. Bu başlığın ne renkte ne biçimde olacağı gibi detaylarınsa HTML dosyası içerisinde değil CSS stil dosyasının içerisinde yer alması gerekir. CSS Zaman kazandıran bir işlem olmasının yanı sıra düzenleme konusunda da oldukça etkili ve fonksiyoneldir.
Hemen bir örnekle açıklayalım; diyelim ki tüm sayfalarınızı HTML kodlarıyla biçimlendirdiniz ve sayfaların tümünün arka planını siyah yazıları da beyaz olacak şekilde Tag'ler ile şekillendirdiniz. Peki, şimdi yazının renklerini siyaha çevirmek arka planın rengini beyaza çevirmek için kaç farklı HTML sayfası düzenlemesi gerekecek? Cevap oldukça basit. Tüm HTML sayfalarının birer birer değiştirilmesi gerekecek. Oysa sitenin şablon ve biçim düzeni harici bir CSS dosyasıyla hazırlandığında sadece tek bir kod/parametre üzerinde değişiklik yapmanız değişikliğin tüm sitede uygulanmasına yardımcı olacaktır.
Bu da tahmin edersiniz ki size çok büyük bir zaman kazandıracaktır. CSS Style dosyası içerisinde yer alan komutlarla birlikte tüm web sitesinin şekilledirmesini belirleyebilir, tasarımını renklendirebilir ve web sitenizin sayfalarının boyutunu azaltabilirsiniz. Stil dosyalarının uzantıları “.css” olmasına karşın bu dosyanın ismini belirlemek çoğu zaman tasarımcının/yazılımcının insiyatifinde olan bir durumdur ve stil dosyasına istediği adı verebilir. Stil dosyalarını herhangi bir metin editörü kullanarak açıp düzenleyebilir ve yeni stil dosyaları oluşturabilirsiniz.