wmaraci reklam

Çeken Bilir; Freelancer Webmasterların Sahip Olduğu 15 Dezavantaj

Bundan aylar aylar önce, Sadece Freelancer Webmasterların Sahip Olduğu 14 Avantaj blog yazısında Freelancer çalışmanın ne kadar kebap bir müessese olduğundan bahsetmiştik. Elbette Freelancer çalışmak demek özgürlük demek, rahatlık demek ve bağımsızlık demek. Yine de buradaki dezavantajları okuduktan sonra belkide Annenizin her sabah söylediği gibi “Oğlum sabah gidip, akşam geleceğin bir iş bulsan olmaz mı?” Önerisini bi’ tekrardan gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz.

1-Çöpsüz Üzüm Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

Freelancer bir Webmaster olmanın en büyük dezavantajı çalıştığınız müşterilerinizden her zaman bağımsız olmanızdır. Bu size özgürlük katıyor katmasına ama gelirinizi de aynı oranda etkiliyor. İlaç yardımı, bayram primleri, çıkış tazminatı, hasta olduğunuz günlerin ödemesi gibi tüm yan gelirlerden tamamen mahrum oluyorsunuz. Eğer zaten bunu amorti edebilecek kadar kazanıyorsanız sorun yok ama o derecede kazanmıyorsanız sıkıntı büyük. İnsan heves ediyor yia…

İnternet ve Teknolojinin Bizden Koparıp Aldığı 15 Şey
İlginizi Çekebilir!

İnternet ve Teknolojinin Bizden Koparıp Aldığı 15 Şey

Şikayet mi? Asla! İnternet ve teknolojinin bize sunduğu nimetlerin hepsinden çok memnunuz. Hatta Webmasterlar olarak o kadar memnunuz ki, bu kafadar ikili sayesinde önemli işler başarıp hayatımıza değer ve anlam kazandırıyoruz. Her ş...

2- Bana Özgürlüğü Anlatabilir Misin Memur Bey?

Özgürlük tam olarak çalışma esnekliği anlamına gelmiyor. Freelancer çalışırken özgür olabilirsiniz ancak verilen işleri verilen zamanda ve verilen şekilde yapmadığınız anda fişiniz çekilecek demektir. Nasıl olsa sizi müşterilere bağlayan bir şey olmadığını düşünebilirsiniz ancak müşterileri de size bağlayan bir şey yok. Bir gün bir bakmışsınız ki o susmayan telefonlarınız çalmaz olmuş. İşte o anda tüm dünyanın rengi sizin için bir günde değişebilir. Kısacası sandığımız kadar özgür olabiliriz ama esnek değiliz.

3- Memur Değilsiniz ve Memur Olamazsınız

Siz sıradan bir işin çalışanı değilsiniz, Freelancer Webmastersınız! Yani bu da demek oluyor ki; akşam 5’den sonra gelen aramalara cevap vermeyeyim, yada müşteri şunu istiyor ama benim çalışma saatim doldu gibi kavramlara hayatınızda yer olamaz. Bilgisayarınızın yanında olduğu her yerden çalışabilirsiniz. Ne tesadüftür ki, bilgisayar evimizden hiç çıkmıyor…

4- Zil Sesine Aşina Olmak

Bir müşterinizin size her an ihtiyacı olabilir, bu bazen Skype, bazen WM Aracı üzerinden gelecek bir PM olacağı gibi bazen de telefon aramaları olacak. Eğer telefon aramaları kısmından destek vermeyi seçiyorsanız artık afili bir zil sesi seçmenin vakti de gelmiş demektir. Çünkü nasıl olsa telefonunuzun 7/24 sürekli çalabilme ihtimali olacak. Şimdiden kolay gelsin.

5- Tatil mi? Ne Tatili? Öyle Tatil Olaraktan Bize Gelmez

Tamam şimdi işin suyunu çıkarmayalım. Elbette Freelancer Webmasterlarda tatil yapıyor ancak tam bağımsız tatil bu tür çalışanlar için hayalden birkaç adım öteye gidemez. İnsan istiyor ki şöyle biraz sıradan insanlar gibi komple tatilin büyüsüne dalıp gitsin. Ben yokken o ne oldu, bu ne yaptı diye düşünmesin. Gel gelelelim Freelancer Webmasterlıkta henüz böyle bir şeye yer yok. Maldivlere bile gitseniz o gelen mailler cevaplanacak, telefonlar açılacak aga!

6- Amuda Kalkıp Çalışamazsınız

Freelancer Webmaster olarak sizin bütün ekmek kaynağınızın ahamda şuan önünde oturduğunuz bilgisayarınızdır. Bu bilgisayarınızın başından kalktığınız anda işten güçten de uzaklaştınız demektir. Mesela diyelim ki, bilgisayarınızı alıp çalışmak için daha hoş bir ortama gittiniz. Hiç fark etmez, yine masada ve sandalyede oturup bilgisayarın karşısına geçiyorsunuz. Demem o ki, amuda kalkıp çalışamayız. Diğer insanlar gibi dışarda çalışma lüksümüz yok ve tam bir masa insanıyız. (Ben kendimi dağa çimene vuruyorum oradan MacBook’umla çalışıyorum diyorsanız orası ayrı)

7- Sosyal Hayatınız, İşinizle Sınırlı

Uzaktan uzağa öyle her şey her zaman anlatılmayabilir. Böyle durumlarda müşterilerinizle yüz yüze görüşmeniz ve derinlemesine konuları istişare etmeniz gerekir. İyi ki bu güzel mini toplantılar var yoksa zaten öyle aman aman bir sosyal hayatımızın filan olacağı da yok. Anlamakta güçlük çeken ve yüz yüze görüşmek isteyen müşterilerinizi kırmayın. Çünkü onların sayısı gerçekten çok azaldı, değerlerini bilin, sosyalleşin!

8- Etraftaki İnsanlara Laf Anlatma Maratonu

Sıradan insanların hepsinin başında birer patronu var ve onlar sürekli olarak üslerinin verdiği talimatlar doğrultusunda kesin saatlere göre çalışmak zorundadır. Bu bir olay değil, olgudur. Yıllarca bu kadar insanın aklına çalışmak denildiğinde, sabah gidip akşam gelmek geliyor. Ağzınızla kuş tutsanız dahi insanlara evden nasıl çalıştığınızı anlatamayacaksınız. Bu da büyük bir laf anlatma maratonu demek oluyor ki, bu konuda daha uzun yıllar boyunca antrenman yapmaya kendinizi hazırlayın.

9- Kaybolan Dikkatimiz, Dikkatsizlikler

Evde veya her nerede çalışmayı tercih ediyorsanız orada işler öyle göründüğü gibi yürümeyecek. Sürekli etrafınızda yanınızda yörenizde dikkatinizi dağıtacak bir şeyler çıkacak. Hiçbir şey çıkmadı mı? Merak etmeyin, insanlar sizin gerçek bir işte olmadığınızın farkındalar. 

Facebook’dan sizi biri dürtecek, WhatsApp’dan mesaj gelecek, Instagram’dan o kız / o çocuk fotoğrafınızı beğenecek. Hadi şimdi gel de bunun üzerine çalış. Sonra diyorlar ki, Being burada yanlış yazmışsın… Kafa mı kaldı ki abi?

10- Salın Bütün Projeleri! Salın, Üzerime Gelsinler

Bundan iki sene kadar önce bir defasında tam 7 proje üzerinde çalıştığımı hatırlıyorum. Üstelik bu projelerin hepsi için her gün günlük içerik üretilmesi gerekiyordu. İnanın bu durum hem psikolojik açıdan yıpratıcı hem de stres seviyenizi hep en yüksek çıtada tutuyor. 

Eğer bunu normal hayatınızda çok iyi bir şekilde başardığınıza inanıyorsanız ve aynı anda birçok projede çalışmayı seviyorsanız sorun yok. Fakat bu konuda yeteneksizseniz üzerinize salınanlar sanki proje değil de sizi kovalamak isteyen köpekmiş gibi geliyor insana.

11- Sürekli Daha İyisini Yapmanız Şart!

Sıradan ve günlük bir işte sizden beklenen sadece günlük işlerinizi en iyi şekilde yapmanız ve kotanızı doldurmanızdır. Oysa Freelancer Webmaster olarak portföyünüzü her zaman taze tutmanız, hem müşterilere hem de potansiyel müşterilerinize en iyi ve en yenileri sunmanız gerekir. Kendinizi geliştiremeyip aynı yerinizde çakılıp kaldığınız anda kendinizi kapının önünde bulmanız da an meselesi demektir.

12- Ederiniz Konusunda Emin Olamıyorsunuz

Bu ay alacağınız para ile bir sonraki ay alacağınız para arasında dağlar kadar fark varsa büyük sıkıntı baş göstermiş demektir. Sıradan işlerde insanlar maaşlarını bilir ve ay sonuna ne kadarla çıkacağını kestirebilirler. Buna göre bu tip insanlar kendilerini kolayca taksite bağlayıp, korkusuzca güçlerinin tek seferde yetmediği şeyleri taksitle alabilirler.

Düşünsenize tüm müşterileriniz bir anda el değiştiriyor ve önünüzdeki ay elektrik faturanızı dahi ödeyememe ihtimaliniz var. İşte bunun altından kalkabilmek yürek ister. Hem de en sağlamından olmalı ki kriz filan geçirip olduğunuz yere yığılmayasınız.

13- Basit Sanıyorsanız, Yanılıyorsunuz

Freelancer Webmaster olarak çalışmanız demek, her zaman çok çalışmaya hazırlıklı olmanız demek. Eğer çok çalışmaktan haz etmiyor ve çalışmaları parçalı parçalı bitirmeyi seviyorsanız açlıkla imtihan olacağınız günler de yakın demektir. Freelancer Webmaster olmak basit veya basit olan çalışmaları yapma müessesesi değil.

14- Parayı Veren için Çalışıyorsunuz

Biri size sunduğunuz bir servis için ödeme yapıyorsa onun her zaman için söyleyecek daha çok şeyi var demektir. Şu şöyle olsun, bu böyle olsun ve hatta bunu da böyle yapalım gibi direktiflere alışmanız hatta bunlardan zevk almaya başlamanız şart. Ben kendi serbest serseri stilimi ortaya koyarım derseniz hem başarılı olamaz hem de istediğiniz parayı kazanamazsınız.

15- Bu Olmaz, Bu da Olmaz, Bunlar Sıradan, Daha Farklı Bir Şey İstiyorum!

Ağaoğlu’nun viral reklamını sanırım hatırlamayanımız yoktur. İşte Freelancer Webmaster olduğunuz anda karşınızdaki müşterilerin de bir çoğu sizden onu bekleyecek. Sizin sıradan işler yapma gibi bir lüksünüz yok. Hem yaratıcı olmalısınız hem de her seferinde daha farklı daha özgün çalışmalar ortaya koymalısınız. Millet de sanıyor ki, ilhamı bekleyenler sadece sanatçılar. Peki, sanatçılardan daha çok ilhama ihtiyacı olan Freelancer Webmasterlara ne demeli?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al