wmaraci reklam

Dövizin Yükselmesi İnternet Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

Dövizin yükselmesi hakkında ekonomik bir tartışma çıktığında işin ucunun mutlaka siyasete çıkmasından yoruldunuz mu? O zaman doğru bir yazı okuyorsunuz. Dolar’ın ya da Euro’nun Türk Lirasına karşı değer kazanması halkın içerisinde bir grup insanı gerçekten etkilemiyor olabilir (zor da olsa) ya da bunlar gerçekten Türkiye’nin üzerine oynanan oyunlar da olabilir. Peki, bireysel olarak düşündüğümüzde bizleri nasıl etkiliyor?

Ekmeğini internet siteleriyle uğraşarak kazanan insanların, “Ekmeği Dolarla mı alıyoruz?” şeklinde bir metafor üretmemeleri gerektiğini sanırım yazının başlığından da anlamışsınızdır. Maalesef diğer birçok sektörün aksine, internet sektörü özelinde konuşacak olursak, döviz işin çok büyük bir kısmını ve ticareti etkilemekte.

Klavye Emektarları Zararda

Evet, maalesef döviz kazandığımız işler yürütmediğimiz her an zarardayız. Örneğin euro ödeme aldığımız bir e-ticaret işi yürütüyorsak ya da İngilizce içerik üreterek çoğunlukla Amerika ve İngiltere’den aldığımız tıklamalarla reklam gelirimizi dolar ve sterlin olarak elde ediyorsak ev ekonomimiz o kadar da kötü etkilenmiyor, kabul. Fakat eğer türk lirası kazandığımız işler ile uğraşıyorsak sorun yaşadığımız çok açık. Peki, neden sorun yaşıyoruz?

Aslında bu sorunun cevabı oldukça net diyebiliriz. Farkında olalım ya da olmayalım, bu sektörde iş yapıyorsak harcamalarımızın çoğunu dolar ile gerçekleştiriyoruz. Hem de klişe ve kulaklarınızı aşındıran “bilgisayarı dolarla alıyoruz” savunması da değil konu. Bilgisayarı dolarla aldığımız doğru, fakat sürekli harcamalarımızın çoğu bu para birimiyle gerçekleşiyor. Gidip çok eski bir bilgisayarla da site açıp içerik hazırlayabiliriz ve dövizden tasarruf edebiliriz. Fakat konu hizmete gelince şanslarımız azalıyor.

Bilgisayar ve İnternet Dünyasını Konu Alan Filmler ve Diziler 2
İlginizi Çekebilir!

Bilgisayar ve İnternet Dünyasını Konu Alan Filmler ve Diziler 2

Geçtiğimiz gün “Bilgisayar ve İnternet Dünyasını Konu Alan Filmler ve Diziler” serimizin ilk yazısını paylaşmıştık. Sizden gelen önerileri aldık ve serinin devamı niteliğinde olacak olan Bilgisayar ve İnternet Dünyasını Konu...

Dolarla Ne Yapıyoruz?

Doları hepimizin mutlaka kullanmak zorunda kaldığı en öncelikli alanlar sunucu ve alan adı hizmetleri. Bir site açtığımızda ona bir alan adı almış ve sunucuda barındırmış oluyoruz. İşte bu hizmetleri maalesef amerikan doları ile yapıyoruz. Yani kurlarda yaşanan oynamalar, direkt olarak cüzdanımızı etkiliyor. 2015 yılının başlarından bu yana 3 kat daha fazla yükselen bu para birimi nedeniyle, örneği 1 Ocak 2015’te 5 liraya aldığımız bir hosting hizmete bugün 17-18 lira kadar bir ödeme yapmamız gerekiyor.

Ekmeğimizi pahalı hale getiren bir diğer konu da hizmet veren siteler. Örneğin güzel bir tema beğendiniz, bu gözünü sevdiğim para birimi yükseldikçe temayı aldığımızda ödediğimiz para miktarı da yükseliyor. Diyelim ki yerli temadan ya da yazılımdan şaşmadınız (bu harika), yine de sorun çözülmüş değil. Çünkü eğer sitemizi arama motorlarında yükseltmek istiyorsak semrush ya da ahrefs gibi hizmetlerden yararlanmamız gerekebiliyor. Çünkü hem kolaylık hem de hız sağladıkları bir gerçek. Bilin bakalım bu araçlar hangi para birimini kabul ediyor?

Geçmişte ahrefs ya da semrush üyeliği olan kullanır, olmayan da eğer çok istiyorsa gider satın alırdı. Şimdilerde ise tek seferlik rapor satışları ya da ortak üyelik alımları sürekli forumlarda ve gruplarda gündeme gelmeye başladı. Aynı durum canva, shutterstock ve envato gibi sistemler için de geçerli elbette. Bunların nedeni kurlardaki değişiklik dersek, yanlış mı söylemiş oluruz?

Diğer bir yandan ekmek paramız üzerine düşünmek, bu konu üzerine konuşabiliyor olmak pek de siyaset sayılmaz. Yani yorumlarda konuyla ilgili görüşlerinizi belirtmekten çekinmeyin. Dövizin sizi en çok yorduğu nokta ne oluyor?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al