netbozum
tr.link

Gelecekte Karşımıza Çıkması Muhtemel 5 Web İşi

Web teknolojilerinin korku treni hızında gelişmesi iki boyutlu filmlere benziyor. İlk boyutta, teknolojinin gelişimini takdir edip alkış tuttuk ve onun bize sunduğu nimetler için şükredip, eski teknolojileri kurban ettik. Derken, filmin ortasına doğru önceden orada olduğuna Fransız kaldığımız ikinci bir boyutu farkettik. Çok fazla gelişim ve değişim, korku treninin “korku” unsurunu temsil ediyordu. Önceden olsa bir webmaster tasarımını yapar, hallice kodlar ve bir internet sitesini yayına hazır hale getirirdi. Artık işler pek öyle yürümüyor.

Tasarımı tasarımcı, Backend’i başka bir tasarımcı, yazılımını onlarca framework’ü kullanmayı öğrenmekten gözünün feri gitmiş yazılımcı, sonra hepsi uşağa… pardon o bu değildi.

Anlayacağınız, bu dallanıp budaklanma tek bir adamın tüm sahaya hakim olmasını imkansız kaldı. Maç artık tek adamın değil, kendi sahalarında uzman adamların oynadığı bir futbol oyununa dönüştü. Düdük çaldı, şimdi sıra yeni gelenler ve geleceğin yeni oyuncularında.

1- Çok Maksatlı Tasarımcı (Full-Stack Designer)

Ajanslar artık kına yakabilir. Çünkü geleceğin web sahasında “Full-stack designer” olarak adlandırılan, joker tasarımcılar olacak. Peki, bu tasarımcılar ne yapacak? Full-stack tasarımcılar yazılımların front ve back-end tarafında yer alıp, çoklu tasarım disiplinlerine hakim hale gelecek. Aynı zamanda logo, afiş, broşür, banner vb. diğer tüm tasarım işi ihtiyaçlarında yine bu joker elemanımızı sahaya atacağız. İşin özüyle Full-Stack Designer, Full-Stack yazılımcıların grafik dünyasına adapte edilen iş pozisyonu olacak.

Full-Stack Designer fikri size nasıl geliyor bilmem ama şartlar ihlal edilmediği sürece kişi, proje ve sürece katkısının büyük olacağı kesin. Farklı disiplinlere hakim kişiler işe almak yerine, kendini yetiştirmiş oyuncular sahada istihdam edilecek. Ayrıca iş tek kişiye kaldığından, ekip çalışması durumunda farklı tasarımcıların senkron sorunları ortadan kalkmış olacak.

Bunlar hep güzel ve arzular şelale tarafı. Atlanan noktaysa grafik işinin sadece kafa değil aynı zamanda ruh istemesi. Full-Stack Designer olarak çalışacak arkadaşların ruhu ve zihni tüm bu çalışmaları kaldırır mı orasını bilemeyiz. Full-Stack Developer’lara “toplu dil indirimi yapılmış eleman” gözüyle bakılan ülkemiz piyasasında, Full-Stack Designer’ı havada kaparlar orası ayrı.

Xiaomi Cep Telefonları ile Apple Cep Telefonları Arasındaki Temel Farklar
İlginizi Çekebilir!

Xiaomi Cep Telefonları ile Apple Cep Telefonları Arasındaki Temel Farklar

Xiaomi ve Apple markası tüketici elektroniği alanında üretim gerçekleştiren markalar arasında yer almaktadır. Her iki marka da rekabetçi cep telefonu modellerinin üretimini gerçekleştirir. Kullanıcılar cep telefonu satın alırken bir...

2- Veri Tasarımcısı (Scientific Designer)

Pazarlamacılar “Veri işin sosudur, kaymağıdır!” diyorlar. Günün olur olmadık vaktinde karşımıza çıkan “veri” kavramı, çıplak bırakıldığında bir şey ifade etmiyor. Dijital teknolojilerle birlikte daha çok verimiz var ama bunları kullanamıyoruz. Kullanışlılık açısından veriler ve lahana turşusunu karşılaştırırsak, lahana turşuları daha ağır basıyor. Demek ki, lahana turşuları verilerden daha önemli ya da bizlere veri tasarımcıları lazım.

Veri tasarımcıları, işbu verileri istatiksel analiz yöntemlerinden süzerek ortalama bir insanın anlayabileceği şekle getirmekle görevli kişiler olacak. Bunlar kâh internet sitesinin janjanlı grafikli tasarımları, kâh infografikler veya diğer grafikler olacak. Veriler, kavramsal olmaktan çıkıp karpuz gibi daha anlaşılabilir şeylere dönüşecek. Veri tasarımcılarının sayısı arttıkça veriler de lahana turşusundan daha değerli olacak.

3- Yapay İçerik Yazarı (Intelligent Content Author)

Yapaylık, turnesini sofralarımızda tamamladıktan sonra, şimdi teknolojiyle gündelik yaşantımıza dahil olacak. Sevsekte ürksekte “AI” diye bir gerçek var. Bu gerçeğin Terminatör kıvamındaki yolculuğunda farklı iş kollarında yer alması olasığı var. Mesela Facebook ile birlikte chatbot olarak karşımıza çıktılar. Yarın bir kafede servis robotu, ertesi gün otomobil ustası ve bir gün -Allah muhafaza- çatal gösteren sıhhi tesisatçı formunda karşımıza çıkabilirler.

Tüm bu yapay zekaların insanlarla iletişime geçebilmesi için onlara önceden vereceği cevapların öğretilmesi gerekiyor. Nasıl ki, içerik işi bir içerik yazarına aitse Chatbot gibi AI ile desteklenen yapayımsı zekaların konuşacaklarını da yapay içerik yazarları hazırlayacak. AI’nin şimdilik emekleme döneminde olması bu ihtiyacın yazılımcıların sırtına kalmasına neden oluyor. Fakat AI iyice yaygınlaşıp ele ayağa düşmesiyle, yapay zekanın ürettiği suni diyaloglar için yapay zeka yazarlarına ihtiyacımız olacağı kesin.

4- Eğitimci Tasarımcı (Instructional Designer)

Eğitimci tasarımcı, grafik ve UX tasarımı konularına hakim ancak özellikle kullanıcıya eğitime odaklı içerikler sunan tasarımcılardır. Eğitimin tarlası artık internet ve her gün yeni eğitim platformları yapılandırılıyor. Bu platformlarda sıradan bir grafikerin kullanılması yerine şirketler Eğitimci Tasarımcı adını verdikleri Instructional Designer’ı kullanmak istiyor.

Eğitim dediysek, aklınıza hemen uzun uzun müfredatları getirmenize gerek yok. Örneğin bir makine geliştirildi ve bu makinenin amacı müşterinin kasiyere uğramadan kendi işini görmesi. Bu makinenin nasıl kullanılacağını öğreten görselin hazırlanması adımında Instructional Designer’ın yeteneklerinden faydalanılmak istiyor. Eğitimci Tasarımcı pozisyonu ülkemizde ne kadar tutar orası şimdilik belirsiz.

5- AR/VR Tasarımcısı (AR/VR Designer)

Akıllı telefonların AR/VR başlıkları uzanabileceğimiz ciğere dönüştürmesi yeni teknolojilerin kapılarını araladı. Pazarlama, eğitim ve diğer servisler için markalar kullanıcılarına hatrı kalır deneyimler sunmak istiyor. Bunu kahve yerine AR/VR ile yapacaklarına göre, alanın gerekliliklerine hakim tasarımcı ihtiyacı artacak demektir.

AR/VR teknolojilerinde henüz üst çıtaya erişememiş olabiliriz ancak AI’nin çarşıyı pazarı karıştırması ve geleceğin teknolojisi olması kuvvetle muhtemel. Mesela, bu içeriği VR ile kulunçlarınız tutulmadan, kafanızı o yana bu yana çevirerek okuduğunuzu farz edin. İşte bunun grafik tarafında rol alacak kişiler AR/VR tasarımcıları olacak.

Bu iş kolları bize şimdi bir şeylerden tayyare gibi gelse de, gelecekte her biri hayatımıza girebilir. Kredi kartı gibi küçük taksitli düşünmek yerine, banka kredisi gibi 10 yıl - 20 yıl uzun vadeli düşünmekte fayda var. Listeden sizin gözünüze kestirdiğiniz veya yeteneğinizi devşirebileceğiniz bir şey var mı? Dahası sizin de gelecekte karşımıza çıkacağına inanadığını web iş kolları nelerdir?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al