wmaraci reklam

Her Çaylak Webmasterın Yaptığı 5 Acemi Hatası

Her işin bir çaylaklık noktası olur da hiç Webmaster olmanın çaylaklığı olmaz mı? Webmaster olarak çaylakların yaptığı acemi hatalarının bir çoğu tecrübesiz ama aşırı hevesli olunmasından kaynaklanıyor. Dışarıdan baktığınızda bilgisayar oyunu oynamak kadar kolay görünen bu işin içine girdiğinizde bilgisayar oyunu yapmak kadar zor olduğunu görüyorsunuz. Sonuç olarak afallıyor, şaşırıyor ve popüler acemi hatalarından bir kaçını yaparak muhtemelen sektörde ve kendi alanınızda uzmanlaşmadan ayrılmak zorunda kalıyorsunuz.

Her işte uzak durulması gereken ve sizi her seferinde bir adım geri götüren hatalar vardır. Webmaster olmak mı? Merak etmeyin, bizim de bolca yapılabilecek kabarık ve tomar tomar uzun bir acemi hataları listemiz var. Listemizdeki 5 hataysa en popüler ve en tehlikelileri;

#1. 75 Kuruşa Badana Yapan Picasso (Fiyatları Ayarlamak)

En büyük çaylak hatası olarak listenin zirvesine koymaktan iftihar duyduğumuz bu hatayı her beş çaylaktan en az dördünde görüyoruz. Zaten forumda muhtemelen yakın zamanda uygulanacak olan taban fiyat limiti uygulamasının temelinde de bu yatıyor. Çok fazla çaylak var ve bu çaylaklar sundukları ürün veya hizmetleri fiyatlandırma konusunda başarısızlar.

Bazen foruma bir göz atıyorum da, bırakın 50 kuruştan makale yazmayı neredeyse 75 kuruşa evinize boya badana yapacak adamlar görüyorum (Elf gözlerin neler görüyor Legolas?). Yapmasınlar demiyorum, hobi olarak yine yapsınlar ama 75 kuruştan makale yazarak geçimlerini sağlamayı düşünüyorlarsa ya ömürlerinin sonuna kadar sadece sakız çiğneyerek banklarda yatmalılar yada fiyatı ayarlama konusunda bir üst seviyeye geçiş yapmalılar.

81 Yaşındaki Kadın Webmaster İlk Mobil Uygulamasını Yaptı!
İlginizi Çekebilir!

81 Yaşındaki Kadın Webmaster İlk Mobil Uygulamasını Yaptı!

81 Yaşındaki Japon kadın geliştirici Octogenarian Masako Wakamiya muhtemelen bilgisayar ve telefonları babaannenizden daha iyi kullanıyor. Zira bu yaşlı kadın 60 yaşından sonra bilgisayar kullanmayı öğrendi, yetmedi 81 yaşında iOS pl...

Fiyat Belirlerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Deneyim: Sunduğunuz servis veya ürünler ile ilgili en önemli kriterlerin başında deneyim gelir. Fiyatlarınızı belirlerken mutlaka deneyiminizi göz önünde bulundurun. Bunu yaparken de “Benim hiç deneyimim yok, iş almam lazım en dip fiyatı çakayım da millet bana gelsin referans yapayım.” kafasıyla hareket etmeyin.
  2. Rekabet: Rekabet şartlarına göre fiyat belirlemenin altın kuralı 1. maddeyi göz önünde bulundurarak fiyat belirlemektir. Sezon açıldı millet nasıl olsa boya badanaya girişiyor diye Pablo Picasso boya badana yapmamıştır. Siz de fiyatınızı belirlerken deneyiminizi göz önünde bulundurun. Çok daha fazla deneyimli olmanıza rağmen birileri 75 kuruşa boya badana yapacak kıvama geldiği için fiyatınızı 12 kuruşa düşürmeyin.
  3. Ne Kadar Kazanmanız Gerekiyor: Freelancer çalışan olarak sizi kurtaracak fiyatı hesaplamaya çalışın. Haftada ne kadar zamanınızı bu işe ayırabilirsiniz ve aldığınız para hayatınızı geçindirmeye yetecek mi yada çalıştığınızın karşılığı oranında gelir elde edebilecek misiniz gibi kriterleri bir numaraya koyun. Unutmayın, siz hayır hasenat ağacı değilsiniz.

2- Çıt Kırıldım Noktası (Kendinizi Tüketmek)

Çalışmak hoş şey güzel şey de, her şeyin bir sınırının olduğu gibi çalışmanın da bir sınırı bir hududu olmalı. Çoğu Webmaster çalışması gerektiğinden çok daha fazla çalışıyor. Bir süre sonra adam bir bakıyor ki, ne gece kalmış ne gündüz. Baştan uyandırayım, bizler robot değiliz ve bilişim sektöründeki insanlar yaptıkları işlerde yoğun hayal gücü kullanmak zorunda kaldığı için çıt kırıldım noktası oldukça yakındadır. Bir gün kendinizi Google’a “Tükenmişlik sendormu nedir?” yazarken bulmanız an meselesi olabilir. 

Çıt Kırılmamak İçin Neler Yapmanız Lazım?

  1. Bolca Mola Verin: Bilgisayarın başına oturup 12 saat çalışırsanız çıt kırıldım noktasına çok değil, en geç 3 gün sonra ulaşırsınız. Herkesin limitleri vardır. Bu limitleri keşfedin ve bolca mola verin. Böylece hem bilgisayarınız hem de siz tazelenmiş olarak kısa süre sonra işinizin başına dönebilirsiniz.
  2. Aynı Projeye Takılı Kalmayın: Aynı proje üzerinde haftalarca çalışmak hele bir de bu projeyi asıl projeniz haline getirmek sizi, siz anlamadan bitirir tüketir de haberiniz olmaz. Zaten Webmastersınız ve özgürsünüz illa bir proje üzerinde uzunca çalışmanız gerekiyorsa deadline’ı (teslim tarihi) geniş tutun ki gönüller hoş olsun.
  3. İkinci İnsan Olun: Bu sektörde iki tip insan vardır; zamanı efendisi olan ve zamanın efendisi olan. Siz sanırım doğru olanın hangisi olması gerektiğini zaten biliyorsunuz. İş, iş, iş diye kendinizi ve zamanınızı tüketmeyin. Zamanın kontrolünün sürekli elinizde olduğunu hissedin.

3- İzole Olabilmek

Bağımsız olarak çalışıyorsanız ki, bir çaylak olduğunuzu göz önünde bulundurursak muhtemelen öyle olacaktır, mutlaka kendinizi evde izole etmenin bir yolunu bulmanız gerekiyor. Yapmanız gereken işler var ve Freelancer çalışan olmak demek her seferinde evdeki eğilencenin içerisinde cumburlop atlamak değildir. Evde çalışırken birçok kez kendinizi ev muhabbetinin dışında tutmayı ve işinize devam etmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Hatta bazen öyle zamanlar oluyor ki, birileri sizi bir yere gidip gezmek için ayartmaya çalışıyor. Bazen de aileniz eğlencenin dibine vururken siz yan odada çalışmak zorunda kalabiliyorsunuz. Eğer yalnızlıktan hoşlanıyorsanız sorun yok ancak yalnız olma fikri bu kez pek bi afili değilse ve size pek iç açıcı gelmiyorsa çözümler üretmeye başlasanız iyi edersiniz.

İzole Olabilmek için Yapabilecekleriniz

  1. Tatil Günlerinizi Belirleyin: Çalışmanın yanı sıra kendinize vakit ayıracağınız ve en önemlisi mutlaka sosyalleşebileceğiniz zaman dilimleriniz olmalı. İnsanlardan fazlasıyla uzak kalmanız sizi depresyona sokabilir veya çalışma performansını düşürebilir. 
  2. Çalışmanızı Farklı Ortamlara Taşıyın: Evde oturup tek başınıza çalışmak sizin tarzınız olmayabilir. Öyleyse ya kendinize bir çalışma arkadaşı edinecek, ya kiralık ofis alternatiflerine göz atacak ya da çalışabileceğiniz sessiz sakin ve sizi taciz etmeyen garsonların olduğu kafeleri keşfetmeye yöneleceksiniz. 

4- Ya Tutarsa İhtimali (Riskler Daimdir)

Freelancers Union kuruluşunun 2014 yılında yaptığı analiz sonuçlarına göre Freelancer olarak çalışan kullanıcıların %71’i kötü bir ticaret deneyimi yaşamış, müşteri tarafından ödemesi tam yapılmamış veya bunun gibi olumsuz olaylar yaşamış. Yani, demem o ki risklerin her zaman olduğunu unutmamamız gerekiyor. Her zaman birileri tarafından dolandırılma ve paranızın verilememe ihtimali vardır ve tabii bu riski minimuma indirmek için yapabilecekleriniz de.

Risk Nasıl Düşürülür?

  1. Kişi veya Firmayı Araştırın: Çalışacağınız kişi veya firmayı iş yapmadan önce mutlaka araştırın. 5 dakikalık bir araştırma bile çoğu zaman size neleri kaybetmenin önüne geçebileceğinizi ispatlayabilir. Emek ve zamanınızı vereceğinizi düşünürsek, bu kadarlık zamandan feragat etmek çok olmasa gerek.
  2. Kendinizi Garantiye Alın: Kendinizi garantiye almanın birçok yolu vardır. Örneğin ticaret bir riske bu riskin iki taraf tarafından da karşılanması gerekir. Bu durumda iş başı ödemenin yarısı iş sonu ödemenin tamamı oldukça makul bir çalışma biçimidir. Yine de bu aşamada önemli olanın ticaret yaptığınız kişi veya firma olduğunu unutmayın.
  3. Sözleşmelerden Korkmayın: Eğer yapılacak ticaretin boyutu ciddi rakamlardaysa her iki tarafın da iyiliği için mutlaka bir iş sözleşmesi yapın ve ticaretinizin yasallaşmasını sağlayın. Korkmayın, sözleşmeler insan yemez :)

5- Emekli Albay Olmayı Bırakın (Dikkat Dağınıklığı)

Evden çalıştığınız için size her iş günü tatil gibi görünebilir. Eğer bu atmosferi bir kere tatil havasına yorarsanız iş modundan tümüyle çıkıp emekli albaya dönüşebilirsiniz. Freelancer Webmaster olmak demek; dikkat dağınıklığına aldırmadan çalışabilme yeteneği demektir. Eğer bunu sağlayamazsanız günün en verimli saatlerini saçma aktivitelerle geçirdiğinizi fark edeceksiniz. Çalışma vakti geldiğinde de işlerin zaten yetişmeyeceğini düşünecek ve iş gününüze ara vereceksiniz. 

Emekli Albay Olmamak için Yapmanız Gerekenler

  1. Dikkat Dağınıklığından Uzağa Gidin: Ya etrafınızdaki dikkat dağıtan nesneleri ortadan kaldırın yada kendinizi oradan uzaklaştırın. Dikkatinizi dağıtacak şeylerin sürekli etrafınızda olması sizin çalışma performansınızı ciddi oranda düşünecektir. 5 saat çalışarak 2 saatte ortaya çıkarabileceğiniz çalışmayı çıkarıyorsanız suçu önce çevrenizde sonra kendinizde arayın.
  2. Odaklanmanıza Yardımcı Olacak Şeyler Bulun: Örneğin Pomodoro tekniğini kullanın yada bunun gibi odaklanmanızı daha kolay hale getirecek yardımcılardan destek alın. Hem zamanınızı daha verimli kullanmayı hemde yaptığınız işten zevk almayı öğreneceksiniz.

Sizin sektöre ilk girdiğinizde yaptığınız en büyük çaylak hatası neydi ve tavsiyeniz ne olurdu?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al