İnanması güç duruyor ancak bundan 23 sene önce "ilk reklam banner’ı” diye bir tanım yapmamız imkansızdı. Oysa bugün bir Webmaster da olsanız bir son kullanıcı da olsanız, reklam banner’ının ne olduğunu biliyorsunuz. Hatta insanlar artık reklam banner’ının ne olduğunu çok iyi biliyorlar. Kendilerine ve bilgisayarlarına zarar vereceği düşüncesiyle büyük bir kitle ondan kaçmak için reklam engellemeye yönelik yazılımlar kullanıyor.
İşler nasıl bu noktaya geldi, nerede yanlış yapıp elimize yüzüme bulaştırdık bilemeyiz. Yalnız ilk reklam banner’ının internetin kurak semalarında 90’lı yıllarda göründüğünü biliyoruz. İnternetin ilk banner reklamı, çok uluslu bir telekominikasyon şirketi olan AT&T’ye aitti. 90’lı yıllarda farklı bir reklam kampanyası düzenleyen AT&T, ilk internet reklamını “You Will” isimli insanın ağzına dolanan karambol bir reklam kampanyasıyla birlikte yaptı.
Yapmadınız mı? Yapacaksınız!
AT&T, “You Will” yani, “Yapacaksınız” temalı reklamlarına ilk defa TV programları üzerinde başladı. Kısa kısa kesitler halinde sunulan reklamlar kullanıcıların bugüne kadar yapmadıkları şeylere değiniyor ve akabinde “Yapacaksınız”, “You Will” sloganı ekranda beliriyordu.
Örneğin; “Faturalarınızı telefonunuz yardımıyla oturduğunuz yerden ödemiş miydiniz?” Temalı bir konuşmanın ardında marka hemen “Yapacaksınız!” sloganını yapıştırıyordu. İşte o günlerden birkaç örneği;
İlk durağı TV programları olan bu reklam kampanyası daha sonra dergiler ve radyolara da sıçradı. Son durak olarak reklam kampanyası 1994 yılında, ortalama 30 milyon kadar kısıtlı kullanıcısının olduğu düşünülen internete sıçradı. AT&T ilk internet reklamı için bugün hala yayın hayatına devam etmekte olan Wired ile görüştü. Yapılan görüşmelerden sonra hemen aşağıda gördüğünüz bu banner, internetin ilk banner’ı olarak yayınlandı;
Daha önce farenizle tam buraya tıklamış mıydınız? Tıklayacaksınız!
Star Wars Akımına Google da Katıldı
Vizyona girmesiyle beraber sosyal platformlarda en çok haberi yapılan Star Wars, Google’ın da ilgisini epey çekmiş görünüyor. Zira Google, özel olarak hazırladığı sayfasında, tarafınızı seçmenizi istiyor. Google’ın Star Wa...
Erken Trenin İlk Yolcusu; AT&T
Wired ile yapılan görüşmelerin sonucunda ilk reklam banner’ı 27 Ekim 1994’te hotwired.com internet sitesinde yayınlanmaya başlandı. Sonradan edinilen bilgilere göre AT&T sadece “ilk internet reklamı” yolculuğunun doğru zamanlı yolcusu olmuştu.
Çünkü Wired zaten internet reklamı için 15 kadar farklı şirket ve işletmeyle irtibat halindeydi. AT&T bu kampanyanın başını çekmemiş olsaydı başka biri başını çekecek ve her ihtimalde nur topu gibi internetin ilk reklam banner’ı ortaya çıkacaktı.
Reklamın gösterdiği üstün başarıyla birlikte belki yeni bir dönemin kapılarının aralandığı kesindi. Daha sonra World Wide Web’de farklı reklam çalışmaları gerçekleştirildi. Modern anlamda reklam banner’larının internette türemesi ise 90’lı yılların son döneminde başladı.
%44 Tıklama Oranı!
AT&T başarılı reklam kampanyasıyla sadece ilk olmamıştı. O, aynı zamanda tarihin en yüksek dönüşümlü reklamlarından birinin sahibi olmuştu. Şirketin sonraki zamanlarda yaptığı açıklamaya göre AT&T’nin reklam banner’ı %44 tıklama oranı değerine sahipti. Yani hotwired.com internet sitesine giriş yapan her iki kullanıcıdan biri, bu reklamı dikkat çekici bulmuş ve fütursuzca faresiyle internetin ilk reklam banner’ına tıklamıştı.
%44 Tıklama oranı başarısının elde edilmesinin nedenini sadece kampanyanın etkili olması değildi. O zaman için zaten küçük bir kitleden oluşan internet kullanıcıları diğer sitelerdeki linkler yardımıyla internette sörf yapıyordu. Üstelik 90’lı yıllar bir kullanıcının bilgisayarın başında yapabileceği şeyler sınırlıydı.
Belki biraz eski olacak ancak Google’ın 2010’da yayınladığı tıklama oranı raporuna göre; internetteki reklam banner’larının ortalama olarak tıklama oranı %0.1’e denk geliyor. Yani evet, ilk internet reklamı büyük bir başarı kabul edilebilirdi.
Bugün internet reklamları tarafından istila edildiğimiz için reklam banner’ları %0.1 oranında (veya daha az) ilgimizi çekiyor. İlk reklam banner’ı ve reklam kampanyası hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?
“İnternetin Bilinmeyenleri” yazı dizisinden ilginizi çekebilecek diğer yazılar;
❱❱ İnternetin Bilinmeyenleri: İlk Spam’ı Kim Yaptı?