Hatırlıyorsanız, 1 Mart 2017’de DMOZ uzun süredir devam ettirdiği servislerini sonlandıracağını duyurmuştuk. Bir süre daha yayın hayatını sürdüren DMOZ, takvimlerimiz 14 Mar 2017’yi gösterdiğindeyse helvası kavrulmaya hazır hale gelmişti. DMOZ artık resmen kapandı ve bu kapanış Google’ın NOODP meta etiketini de emekliye ayırdı. Tabii biz bundan hiç bahsetmemiştik değil mi? Güzel o zaman şimdi NOODP konusuna girmemizin tam zamanı.
Geçtiğimiz gün Webmaster World forumunun yetkilileri tarafından yayınlanan hatırlatma haberine göre; Google için bir zamanlar kullanılabilir ve değerli bir meta etiketi olan NOODP etiketi, DMOZ’un kepengi indirmesiyle birlikte artık tamamen işlevsiz hale geldi.
Bilmeyenler ve hatırlamayanlar hatta belki de hiç kullanmamış olanlar için NOODP etiketinin de ne olduğuna kısaca değinelim.
NOODP Nedir?
Daha önce hiç sayfanıza farklı bir meta etiketi atamış olmanıza rağmen Google indexlerinde ana sayfa meta açıklamanızın farklı çıkması sorunuyla karşılaşmış mıydınız? Eskiden Google, bir internet sitesinin ana sayfasında meta etiketi açıklaması yer almıyorsa, meta etiketini DMOZ ya da Yahoo! üzerinden çekerek snippet’e eklerdi. Bazen sayfada meta etiketleri yer alsa bile Google kullanıcı deneyimini arttırmak amacıyla diğer kaynaklara yönelebilirdi.
Sayfasına kendi yazdığı ve SERP sonucunda yer almasını istediği meta etiketinin çıkmasını isteyen kullanıcılar ise NOODP ve NOYDIR etiketini kullanırdı. Sayfanın meta etiketleri arasında biçiminde kullanılan etiket sayesinde Google’ın sayfa için gerekli meta açıklamasını sayfa içerisindeki meta etiketlerinden elde edilmesi sağlanırdı.
Etikette NOODP’nin yanı sıra dikkatinizi çekmeyi başaran “noydir” ise meta açıklamasının Yahoo!’dan alınmasını önlemek amacıyla kullanılırdı.
Tabii NOODP & NOYDIR etiketinin çalışması için gerekli olan servislerin her ikisinin de variyeti sona ermiş olduğu için -Yahoo! da yolun sonuna geldi- artık bu etiketleri kullanmanın mantıklı olmayacağı ve Google nezdinde ihtiyaç duyulmayacağı gayet açık.
Biraz eski dahi olsa eski Google çalışanı Matt Cutts tarafından hazırlanan aşağıdaki video meta etiketi seçimi konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiğini detaylı ve mantıklı bir biçimde açıklıyor. Eğer yeni bir Webmaster iseniz veya aklınızda “Nasıl harika bir meta etiketi oluşturabilirim?” Sorusu yer alıyorsa aşağıdaki video ve Google’ın oluşturduğu yardımcı kaynak sayfası fazlasıyla işinizi görecektir.