wmaraci reklam

Opera Neon; Bu da mı Gol Değil be Chrome?

İnternet tarayıcıları piyasasının 10 numaralı formasını her ne kadar Google Chrome giymeye devam ediyor olsa da gönüllerin 10 numarasının Opera olduğunu kabul etmek gerekiyor. Sahip olduğu gelişmiş özelliklerle tüm internet tarayıcılarını kenarda bırakan Opera’nın sahip olduğu eşsiz özelliklerine daha önceden kaleme aldığımız "Tası Tarağı Toplayıp, Opera’ya Geçmeniz için 10 Neden" blog yazımızda değinmiştik.

Opera Neon ile birlikte Opera çıtayı arşa yükseltiyor ve artık Opera’yı bilgisayar ve Mac’lerimizde varsayılan internet tarayıcısı olarak kullanmak için bir nedenimiz daha oluyor. Geçtiğimiz hafta ayrı bir liste olarak yayınladığımız "2017’de Web Tarayıcılarında Görmek İstediğimiz 10 Özellik" yazısını sanırım Opera’nın geliştiricilerinden biri okumuş olabilir ki, bu kadar güzel bir internet tarayıcısıyla karşımıza çıktılar. 

Son olarak şunu da not geçtikten sonra mevzuyu fazla dallanıp budaklandırmadan konuya geçiyorum; Hadi bakalım Google Chrome, bu da mı gol değil?

Opera Neon Nedir?

Opera Neon, ilk bakışta görülenin aksine Opera internet tarayıcısı için sunulan büyük bir güncelleme filan değil. Opera Neon; tam aksine yepyeni ve bir internet tarayıcısının sahip olabileceği ileri seviye özelliklerle donatılmış, Opera tarafından sunulan yeni bir internet tarayıcısı olarak karşımıza çıkıyor.

Opera Neon’u Opera’nın standart internet tarayıcısından farklı kılan, onun tamamen yenilenmiş ve benzersiz imajı. Elbette daha önceden bahsettiğimiz tası tarağı toplayıp Opera’ya geçmeniz için 10 nedenden çok daha fazlası bu internet tarayıcısıyla sizleri bekliyor olacak. Hatta Opera’nın lanse ediş şekline göre Opera Neon, geleceğin web tarayıcısıymış… 

Opera, bu internet tarayıcısıyla birlikte hem etkileyici bir tasarıma sahip olmayı hem de kullanıcıların en üst seviyede internet tarayıcısı deneyimini denemelerini istiyor. Kıvrık kaşlı transparan görünümlü bu yeni internet tarayıcısı şahsen benim gönlümü kazanmayı başardı. Bakalım sizinkini de kazanabilecek mi? :)

CMS Dünyasının Şahı WordPress Nasıl Para Kazanıyor?
İlginizi Çekebilir!

CMS Dünyasının Şahı WordPress Nasıl Para Kazanıyor?

2015 yılında Kaan’ın paylaştığı içeriğe göre; her dört web sitesinden birinin altyapısını WordPress oluşturuyordu. 2018’in Mart ayında karşımıza çıkan güncel verilere göre artık tüm internet sitelerinin %30’u WordPress ...

Opera Neon’u Farklı Kılan Özellikler Neler?

Fav mı ikon du?

Ekranın üst köşesinde birbiri ardına sıralanan sekme çiftliklerinden sıkıldığınızı biliyorum. Opera’nın geliştiricileri de bunu oldukça iyi algılamış olmalı ki, Opera Neon’da sekmeler ekranın üst bölümünde değil, sağ bölümünde ve yuvarlak halkalar halinde yer alıyor. Ayrıca Opera Neon, oyunu bozuyor ve favicon sistemini de tarihe gönderiyor.

Opera Neon, sitelerin Favicon’unu kullanmak yerine kendisinin önizlemesine yer veriyor. Böylece hangi sekmede ne vardı, hangi sekme hangisiydi, ayrıştırmak ve sekmeler arasında geçiş yapmak çok daha kolay oluyor.

Elbette sizin ve benim gibi adamların favicon’dan kopması kolay olmayacaktır. Opera bunu da düşünmüş ve kıllanıp cins cins yorum yapmayalım diye favicon’u yine bu ön izlemelerin en üst kısmına ufak bir ikon şeklinde yerleştirmiş. Yalnız bana kalırsa, yine de Opera Neon bu özelliğiyle bence favicon devriminin temellerini atıyor.

İki Sekme Yanyana, Şükürler Olsun!

Ekranınızın boyu ne olursa olsun, Webmaster veya aktif bir internet kullanıcısının her zaman aynı anda iki sekmeden faydalanmaya ihtiyacı olacaktır. Ne var ki, Opera Neon dışında sanırım bu özelliği düşünen ve böylesine pratik şekilde uygulayabilen başka bir internet tarayıcısı daha yok.

Opera Neon’da kullanıcılar istedikleri iki sekmeyi yan yana yerleştirebiliyorlar. Neon, internet sitelerini tıpkı responsive gibi yapılandırıyor ve böylece çile çekmeden iki sekmeyi aynı anda kullanmanıza yardımcı oluyor. Bilhassa, YouTube’dan bir şeyler izlerken farklı bir işi kovalamak isteyen arkadaşlara müjdeyi verebiliriz.

Bir Elin Nesi var, Opera Neon’un SS’i Var

Opera Neon ile birlikte en sonunda internet tarayıcılarında dahili olarak ekran alıntısı alma (ScreenShot) özelliğine de kavuşmuş bulunuyoruz. Üstelik Opera Neon işi abartmış ve internet sayfaları üzerinden hem SS almayı hem de SS paylaşmayı oldukça pratik hale getirmiş.

Biliyorum, zaten hali hazırda SS almak için mutlaka Lightshot benzeri bir araç kullanıyorsunuzdur ancak bu özelliğin dahili olarak bir internet tarayıcısının içinde sunulması bence bu alandaki yeniliklerin devamının gelebileceği anlamına geliyor.

Opera Neon’un Başka Nesi Var?

Elbette şuan Neon tamamen konsept aşamasında bir internet tarayıcısı… Kullanılabilir mi? Evet, kullanılabilir ancak tarayıcıda bazı mini hataların olduğu ve geliştirmelere ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerekiyor.

Aslında Neon’un daha saymaya değer birçok özelliği var ancak bence onları da bizden öğrenmek yerine bizzat kendiniz deneyerek öğrenmelisiniz. Tabii, bir de şu tanıtım videosundaki sarışın ablaya göz atmayı unutmayın;

Opera Neon’u İndirin

Opera Neon şu an ilk aşamada sadece MacOS ve Windows platformu kullanıcıları için yayınlandı ancak ilerleyen zaman diliminde Linux dağıtımları için hatta muhtemelen mobil platformlar için de çapraz platform desteğinin geleceği düşünülüyor.

Türkçe dil seçeneği ayarlar bölümünden eklenebiliyor ancak ben nedense aktif edemedim. Edebilen arkadaşlarımız olursa yorum bölümünü yeşillendirebilirler.

Opera Neon’u Ücretsiz İndirmek için Tıklayın.

Siz Opera’nın yeni nesil internet tarayıcısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Chrome’a gol atabilir mi ve siz Neon’u kullanmayı düşünür müsünüz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al