netbozum
tr.link

Sonraki Büyük Sosyal Medyaya Zamanında Yetişin

Sosyal medya platformlarında genellikle 2 grubun başarıya ulaştığını görüyoruz. Bunlar diğer sosyal medyalardan kitlelerini taşıyabilenler ve bu mecraya erkenden kurulanlar. Elbette arkalarından da iyi içerik üretmenin formülünü bulanlar geliyor ancak bu işin zor tarafı. Biz biraz daha kolayını konuşalım, zor ama eğlenceli yola da bir paragraf ayırırız elbette.

Ülkemizde sosyal medya işlerinin başladığı platformun Facebook olduğu kolaylıkla söylenebilir. Ancak ilkel bir dönem olan Facebook, bunun birer meslek grubu haline geldiği Twitter, Instagram gibi mecraların gerisinde kalıyordu. Bugünse durum çok daha farklı bir boyuta ulaştı. Her geçen gün de bu boyutun genişlediğine ve farklı yelpazelere uzandığını görebiliyoruz. Bu yazımızda basit bir stratejiden bahsederek bu işte kendisine gelecek görenlere bir tavsiye vereceğiz. Buna en özet haliyle ‘platformlara zamanında yetişmek’ diyebiliriz.

Zamanında Yetişmek Neden Önemli?

Bir platformun en büyüklerine göz attığımızda genellikle platformun öncülerinden olduklarına şahitlik ediyoruz. Orayı tam zamanında yakalamış, zaman ve maddi kaynağını da buraya yatırım yapmışlar. Platform alıp başını yürürken, gelen her yeni üyenin ilk gördüğü isimlerden olmayı başarmışlar.

Burada çözüm elbette her yeni mecraya girip üyelik açmak da değil. Yapmanız gereken şey, genele de hitap edebilen düzenli içerikler üretmek. Bunları platformun algoritmasına da uygun bir şekilde paylaşıma sokmak ve düzeni koruyarak yenilikleri kaçırmamaktan geçiyor.

Daha önce aslında burada örnek bir hikaye sergileyen Çağrı Taner’i yazımıza konu etmiştik. Zamanında yetişmenin önemini daha iyi kavramanız adına okumanızı tavsiye ediyorum.

Podcast Yapmaya Başlamak İçin Hiç Geç Değil!
İlginizi Çekebilir!

Podcast Yapmaya Başlamak İçin Hiç Geç Değil!

Uzun zamandır, insanlar internetin çeşitli köşelerinde sesli içerikler ve podcastler üretiyor ve buna rağmen hâlâ içerik fazlası olduğunu söyleyemiyoruz. Kısacası podcast yapmaya başlamak için henüz zaman var, yeter ki fikriniz ve ...

Erkenci Horoz da Olmayın

Yazımızda aslında bir zaman dengesinden bahsediyoruz. Erkenci davranmak bu nedenle avantaj olmayacaktır ve durduk yere çok fazla efor sarf etmenizi beraberinde getirecektir. Çünkü internet artık bambaşka bir çağını yaşıyor ve pek çok şirket ve ekip yeni sosyal medyalar açıyor, sürekli. Şimdi her yeni sosyal medyaya girip, kendinizi buraya kanalize etmek pek mantıklı değil. Daha doğrusu büyük bir risk olacaktır bu. Çünkü ya platform beklenen ilgiyi görmezse? Ya yatırımı yalnızca ilk 6 ay para yakmaya yetiyorsa. Ya ülkemizi hedef kitlesine katmamış ve Türkiye’deki kullanıcılara yönelik hamleleri olmamışsa?

İşte tam da bu yüzden doğru zamanlamayı yakalamak önemli diyebiliyorum. Örneğin her ne kadar bir sosyal medya platformu olmasa da YouTube için 2013 ve – 2017 seneleri arasında girmek oldukça mantıklıydı. Platformun en büyük hesapları genellikle bu aralıkta kanallarını açtı ve içerik kalitesiyle öne çıkmayı başardı.

Doğru Zamanı Nasıl Fark Edeceğiz?

Bu biraz sezi meselesi, bir akımı önceden yakalayabilmek gerekiyor ve gidişatını sezmek bize kalıyor. Örneğin pek çoğumuz burun kıvırırken TikTok aylarca dünyanın en çok indirilen sosyal medyası konumunu korudu. Ardından da çoğu içerik üreticisi ve marka aynı anda platforma daldı. Ancak en büyükler, çoğunlukla platformun ilk isimleri oldular. Tabii düzenli ve iyi içerikler de ürettiğini bildiklerimizden bahsediyorum burada.

Doğru zamanı görmek için yapabileceğimiz mantıklı hareketlerden birisi uygulama marketleri olan Play Store ve App Store’da çok indirilen sosyal medya uygulamalarına göz atmak ve hangilerinin süreci önde götürdüğüne göz atmak olacaktır. Elbette eski uygulamalardansa, ismi gözünüze de yeni gelenlere bakmanızda fayda var.

Açıp şimdi kontrol ettiğimde BeReal dikkatimi çekti örneğin. Çevremde henüz sadece birkaç arkadaşım kullanıyor olsa da, platform şimdilik güzel bir ivmeyle yükselişini sürdürmekte. Siz de benzer uygulamalar yakalayabilirsiniz.

Platforma Geç Giren Başarısız mı Olur?

Sosyal ağlara geç kalmak da her şeyin sonuymuş gibi gelmesin lütfen aklınıza. Pek çok başarılı içerik üreticisi, kendi alanlarında istikrarlı bir şekilde kaliteli ve ilgi çekici işler ortaya koyarak devasa kitlelere ulaşmayı başarıyor hâlâ. Siz de elbette bunlardan birisi olabilirsiniz. Doğru kategorilerde, iyi içerikler üretebilmek buradaki anahtarınız olacaktır. Fakat kabul etmeliyiz ki bu biraz daha sancılı bir süreç.

Sizin bu konudaki tavsiyeleriniz nelerdir? Belki bana da yol gösterebilirsiniz. Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.83 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al