Eski racon sorular asla eskimez. Mesela “Tasarımcılar kodlama yapmayı bilmeli mi?” sorusu dünya döndüğü sürece sorulmaya devam edecek. Tasarımcılar da gök kubbede bir şeyler yapmaya devam ettiği müddetçe bu sorunun cevabını bilmek isteyecek. Yine de eski racon soruları blogda misafir ettiğimize göre bu soruların halini hatırını sormak dışında neden tekrar popüler olmaya başladığını da açıklamalıyız.
Son yıllarda hiç iş değiştirdiniz mi bilmiyorum ama tasarımcı arayan işletmelerin ilanlarına göz attıysanız mutlaka fırtınalı değişiklikleri farketmişsinizdir. Artık işletmeler sadece tasarım işinden anlayan Picasso’ları aramıyor. İşletmeler aynı zamanda HTML, CSS ve JavaScript’i bilen, mümkünse askerliğini bitirmiş eleman aradıklarını söylüyor. Bu yeteneklere sahip olmak bir tasarımcının şaheserler ortaya çıkarıp çıkarmayacağına ne kadar yardımcı olur elbette bilemeyiz ancak tasarımcıların neden kodlama bilmeleri gerektiğini — en azından üzerine düşünmeleri gerektiğini — birkaç farklı maddeyle özetleyebiliriz.
#1- Teknik Limitlerinizi Anlamak
Tasarım ile yazılımı, din ve devlet işleri gibi birbirinden ayrı yürütemezsiniz. Kendi limitlerinde tasarım ve yazılım ayrıdır fakat harika bir parçanın ortaya çıkması için birinin diğerini tamamlaması gerekebilir. Yazılım veya kodlama bilen tasarımcılar, bir tasarımın limitlerini daha kolay belirleyebilirler. Bu da hem yazılımcılar hem de tasarımcıların işini kolaylaştırır.
Yazılım mantığını kavrayan ve teknik limitlerin farkında olan tasarımcılar, yazılımcıların daha rahat kullanabileceği tasarımlar ortaya çıkartır. Bu sayede geliştiriciler Deadline’a (son teslim tarihi) daha kolay yetişebilirler. Sakın bunu yalnızca geliştiriciye yapılan bir kıyak gibi düşünmeyin. Eğer isterse geliştiriciler de sizi bitmek bilmeyen revize istekleriyle uğraştırabilirler. Malumunuz, başarısızlık konusunda başkalarını suçlamanın popüler olduğu bir ülkede yaşıyoruz.
Sonuç olarak teknik limitlerinizi anlamak ve buna göre hareket etmek hem size hem de takım arkadaşlarınıza daha çok para, zaman ve gereksiz işleri tekrar yapmak zorunda kalmama avantajı olarak geri döner.
Çekim 101: Gelin Kurgu Konuşalım
Kurgu alanında uzmanlaşmış bir hocam daha önce “Filmin film olduğu yer kurgu masasıdır” demişti. Bu yazıda kendisinin haklı olduğunu biraz göstereceğiz ama elbette ana konumuz sinema filmleri, diziler olmayacak. Dijital dünyanın v...
#2- Aynı Dili Konuşmak
Yazılımcılar ve tasarımcılar arasında yaşanan iletişim kopukluğunun en büyük nedeni farklı dillerin konuşuluyor olmasıdır. Kodlama bilen bir tasarımcıdan hiç kimse yazılım işini de yüklenmesini istemiyor. Kodlama bilen bir tasarımcıdan, yazılımcının ne düşündüğünü ve ne istediğini daha iyi anlaması bekleniyor.
Ters açıdan düşündüğümüzde bir yazılımcı da aynı dili konuşabildiği bir tasarımcıya tam olarak neyin ne şekilde olması gerektiği yönünde faydalı ve projeyi kolaylaştıran temel brief’ler sunabilir. Aynı dilde konuşan yazılımcı ve tasarımcıların daha başarılı projelere imza atmasının ardında yatan önemli nedenlerden biri de budur.
#3- Tasarımlarınızı Geliştirir
Kodlama bilmek sadece birlikte çalışacağınız yazılımcının yükünü azaltmak demek değildir. Kodlama bilen bir tasarımcı olmanız demek, tasarımlarınızı çok yönlü düşünme ve daha rahat hareket etme kolaylığı demektir. Bir web arayüz tasarımcısı olduğunuzu düşünün. Tasarımınızı yaparken onun bir yazılma giydirilidiğinde nasıl duracağını bilmek işinizi kolaylaştırmaz mıydı? Ya da yaptığınız aşırı abartılı tasarımın ne kadar yavaş yüklenerek kullanıcı deneyimini aşağıya çekeceğini bilmek? Böylece sonradan revize istenecek bir şeyi önceden tahmin edip aynı işin tekrarını yapmaktan kurtulmaz mıydınız?
Tasarımın yanı sıra kodlama hakkında fikir sahibi olmanız bu ve diğer birçok karmaşadan kurtulmanıza yardımcı olur. Daha hızlı ve kullanıcılar için daha basit tasarımlar ortaya çıkarmanıza yardımcı olur.
#4- Daha Değerli Hale Getirir
Kabul edin, bizler pazarlama dünyasının ortanca çocuklarıyız. Yaşamak istiyorsak satmalı ve satılmalıyız. Kendimizi satmanın en kolay yolu ise yine bizden geçiyor. Daha değerli ve çeşitli yeteneklere sahip olan elemanlar ister freelancer olsun isterse kadrolu, kısa sürede iş veya proje kapabiliyor. Kodlama öğrenmeye başlayarak projelerinize ve kendinize renk katabilir, hazırlayacağınız tasarımların bir yazılımla can bulduğunda ne şekilde işlevsel olabileceğini kestirebilirsiniz.
Bunların dışında askerlik görevinizi de tamamladıysanız, yazımızın başında bahsetmiş olduğumuz tasarımcılarda işi alınırken gözetilen kriterlerden tam puan alarak iş alımlarında bugün ve yarınlar boyunca rakiplerinizden bir adım önde olmuş olursunuz.
Devir daha yetenekli ve multitasking insanların devri. Tasarım yaparken kodlama yapmayı bilmek, kodlama yaparken tasarım yapmayı bilmek gibi çapraz yeteneklerinizin mükafatını birgün mutlaka alacaksınızdır. Hazır yeri gelişmişken siz de bir webmaster, geliştirici veya tasarımcı olarak görüşlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşmayı lütfen unutmayın. Paylaşın ki, yeni başlayan arkadaşlarımızın yeteneklerinde sizin de bir payınız olsun :)