wmaraci reklam

Tüm Dünyadaki En Güzel Apple Store Mağazaları

Düşündüğünüzün aksine Apple Store’un ilk örnekleri uzun yıllar önce ortaya çıkmadı. İlk iki Apple Store mağazası Steve Jobs tarafından 2001 yılında açıldı. Yalnızca 16 yıl sonra Apple dev bir marka olmakla kalmayıp dünya çapında 400’ün üzerinde mağaza sahibi oldu. Apple Store’ların hepsinde benzer standartlar takip edildi. Tüm Apple Store mağazaları temiz bir cam panelden oluşan kapılara, mağazanın önünden arkaya doğru yayılan aydınlatmalara, aynı raflar ve masalara sahipti.

Bu standart olma işi o kadar büyük bir başarı getirmişti ki, Apple 2013 yılında kutu düzenindeki mimari dizaynın patentini bile aldı. Apple mağaza zincirlerinde ince düşünülmüş dizaynı sergileme konusunda abartısız en iyilerinden biri. Peki, tüm dünyada en çok beğeni kazanan en güzel Apple Store mağazaları neye benziyor ve öne çıkan özellikleri neler?

#1: Manhattan SoHo - New York City, ABD

Manhattan’daki Apple Store, Apple’ın New York City’de açtığı ilk Apple mağazasıydı. İç dizaynında ağırlıklı olarak opak camlardan faydalanılan yapının en dikkat çeken özelliğiyse cam basamaklardı.

Opak cam ve paslanmaz iz tutmayan materyallerle tamamlanan bu merdivenlerin 15 yıl sonra hala minimalist ve modern göründüğünü itiraf etmelisiniz. Bu mağazanın başarısının sonraki Apple mağazaları için de büyük bir ilham kaynağı olduğuna da şüphe yok.

Reklamcılıkta Yeni Bir Çığır Açıp İlham Kaynağı Olan 26 Harika Tasarım
İlginizi Çekebilir!

Reklamcılıkta Yeni Bir Çığır Açıp İlham Kaynağı Olan 26 Harika Tasarım

Doğrudan veya dolayı olarak çoğumuz işimizi reklam gelirleriyle idare ediyoruz. WM Aracı platformu da buna dahil. Peki reklamların amacı nedir? Reklamlar insanlara: “Bakın burada böyle bir şey var, hadi satın alın!” Demenin gizli kap...

#2: Third Street Oprmenade, Santa Monica - Kaliforniya

Dışardan bakıldığında tamamı görünen bu Apple Store, dünya çapında beğeni kazanan Apple mağazalarından biri. Ön cephesi tamamen camdan olan yapının içerisinde standart haline gelen Apple tasarımı kullanılıyor. 

#3: Highland Village, Houston - Teksas

Sıradan Apple tasarımını kullanan Highland Village mağazası diğer tasarımlardan farkı ön ve arka yüzeyinin camdan oluşuyor olması. İlk bakışta oldukça havalı görünüyor değil mi? Ne yazık ki maliyet açısından aynısı söylemek pek mümkün değil.

1 Mayıs 2012’de kimliği  teşhis edilemeyen bir saldırgan, Apple Store’un duvarına ateş ederek yapının zarar görmesine neden olmuş. Bir süreliğine yama ile geçiştirilen cam duvarlar daha sonra yenisiyle değiştirilmiş. Eğer camın bu tür yapılar için doğru seçim olmadığını düşünenlerdenseniz, evet haklısınız.

#4: Wangfujing, Pekin - Çin

Wangfujing’de yer alan Apple Store’un hem çatı hem de ön cephesinde eğimli cam yüzeyleri kullanıyor. Pekin’de açılan üçüncü Apple Store olan yapı, Apple’ın tasarım standartları gereği daha sonradan restore edilerek bugünkü halini alması sağlanmış. 2300 metre karelik büyüklüğüyle Wangfujing’deki Apple Store, Asya’daki en büyük Apple Store’lardan biri.

#5: Pudong - Şanghay - Çin

Çin’de açılan ikinci Apple Store olarak öne çıkan Pudong yapısı, bambaşka tasarım yapısıyla dikkat çekiyor. Müşteriler silindir şeklindeki cam kapıdan girdikten sonra aşağıya doğru spiral şeklinde uzanan merdivenleri takip ederek yer altı mağazasına ulaşıyor.

Rivayete göre mağazanın ilk tasarım fikri aşamasında giriş tamamen farklı tasarlanmış ancak Steve Jobs giriş bölümünün silindir şeklinde olması konusunda mimarla tartışarak ikna etmeyi başarmış. Sonuç olarak bu harika girişiyle dikkat çeken Apple Store ortaya çıkmış.

#6: Beşinci Cadde (5th Avenue) - New York - ABD

ABD’nin meşhur Beşinci Cadde’sinde yer alan Apple Store da tıpkı Çin’deki örneğinde olduğu gibi cam girişe sahip. Tek fark, bu yapıdaki cam giriş daire yerine uzaktan bakıldığında kare kutuyu andıran görünümüyle öne çıkıyor.

İlk defa 2006 yılında açılan Apple Store, kısa bir süreliğine restorasyon çalışması için kapatılmış. Restorasyon aşamasında giriş genişletildi ve cam küp büyütüldü. Güçlendirilip daha transparan hale getirilen Apple Store kısa süre sonra tekrardan kullanıma açıldı. 

#7: Zorlu, İstanbul - Türkiye

Zorlu Apple Store, Türkiye’de 2014 yılında açılan ilk Apple Store’du. Apple’ın çok beğenilen kampüs tasarımının ardında yer alan Foster and Partners’in tasarımını üstlendiği yapı, LED aydınlatma ile dikkat çeken yer altı mağazalarından biri.

Üst kısımda bırakılan boşluk sayesinde mağazanın olabildiğince doğal güneş ışığı alması  sağlanmak istenmiş. Ayrıca hatırlatmak gerekirse tasarımıyla dudak ısırtmayı başaran Zorlu Apple Store, kurulduğu sene dünya çapında birçok tasarım ödülünü kucaklamayı başarmıştı.

#8: Covent Garden, Londra - İngiltere

Convent Garden’daki Apple Store’un kullandığı bina 19. Yüzyıl boyunca otel olarak kullanılmıştı. Onlarca tuğladan meydana gelen yapı Apple Store olmadan önce ciddi bir yenileme çalışmasından geçirilmiş. Sonuç olarak ortaya tarih ve teknolojinin harmanlandığı bu harika nostaljik yapı çıkmış.

Apple revizyonu sırasında yapıya cam detaylar ve ekstradan cam merdivenlerin eklemesinin yapılması da unutulmamış.

#9: Opera, Paris - Fransa

Fransa’daki Apple Store’da Apple farklı bir yol takip ederek yüksek kaliteli camlar yerine yapının doğasına uygun tahta ve metalleri kullanmayı tercih etmiş. Sadece pencereler ve tavanında cam kullanılan Opera Apple Store, Apple’ın en benzersiz mağazalarından.

Mağazanın adı sakın sizi yanıltmasın, zira kullanılan bina vaktiyle bir Opera falan değilmiş. Yıllarca farklı amaçlar için kullanılan bina 1920’li yıllardan sonra uzun bir süre boyunca banka olarak kullanılmış. 

#10: Jungfernstieg, Hamburg - Almanya

Apple’ın Almanya’daki yedinci mağazası olan Jungfernsteig şubesi, alışıldık camlı tasarımı kullanıyor. Şehrin en dikkat çeken yapılarından biri olan bina, Apple Store olmadan önce civarın en meşhur kuyumcu mağazası olarak kullanılıyormuş.

Tüm dünyada kucakla beğeni toplamayı başaran Apple Store’lardan hangisi sizin beğeninizi kazanmayı başardı?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al