Bu yıl yeni moda API güncellemeleri olacak. Nisan ayında 3. parti uygulamalara sunduğu API desteğine aşamalı olarak son vereceğini açıklayan Instagram’ın ardından bu kez sıra Twitter’da. Instagram kadar katı sınırlamalar sunmasa da Twitter, 16 Ağustos’tan itibaren API yeteneklerini sınırlandırmaya başlayacak.
Twitter’ın API değişikliği yapmasının nedeni; 16 Ağustos ile birlikte uygulanmaya başlanacak bazı yeni politika değişiklikleri olacak. Ücretsiz API’lerini sınırlandıran Twitter, artık kısıtlanmamış API desteğine ihtiyaç duyan geliştiriciler için ücretli API desteği döneminin kapılarını aralamış olacak. Zira, 16 Ağustos’tan itibaren geliştiriciler dilerse, ihtiyaçları doğrultusunda kısıtlanmamış API’ler satın alabilecekler.
Twitter’ın yeni API değişikliği 3. parti uygulamaların işlevlerini birçok açıdan kısıtlasa da uygulamaların çoğunun çalışmasını engellemeyecektir. Twitter için geliştirilen 3. parti uygulamalar için şimdilik karşılaşılacak en büyük iki sorun şunlar olacak:
- 3. Parti uygulamalar artık Tweet akışını gerçek zamanlı olarak görüntüleyemeyecek.
- Uygulamalar için Push Bildirimler gecikmeli olarak sunulacak veya tamamen kaldırılacak.
Twitter’ın kısıtlanan API’sinin getirdiği değişikler 3. parti uygulamaları için şu aşamada büyük bir fark yaratmayacaktır. Sadece yazılımcıların bazı fonksiyon özelliklerinden feragat edilmek zorunda bırakılacak. Örneğin, kullanılan uygulama Tweet akışını sunuyorsa API desteğiyle yeni Tweet’ler otomatik çekilemeyeceğinden, ücretsiz API kullanan yazılımlarda kullanıcının sayfayı yenileme manyağı yapması gerekecek.
Mobil uygulamalar Tweet akışını yenilemek için pull-to-refresh özelliğini kullandığından değişiklik çoğunlukla masaüstünden kullanılan 3. parti uygulamalar için baş ağtıracak. Push bildirim konusunda API üzerinden nasıl bir değişiklik yapılacağı henüz net olmamakla birlikte, bildirimlerin birkaç dakika rötarlı ulaşması veya tamamen API desteğinden kaldırılması (ya da ücretli kullanıcılara sunulması) söz konusu.
Twitter’ın mali açıdan pek parlak yıllar geçirmediğini, meteliğe kurşun sektirdiğini biliyoruz. Yine de sizce bir servisin kendi API’sini ücretli hale getirmeye çalışması ne kadar kârlı ve mantıklı olacaktır? Siz ücretli API’leri kullanmayı düşünür müsünüz?