Önemli olan ne yediğiniz değil, yediğiniz şeyin size nasıl sunulduğu. Sunum nasıl gastronominin bel kemiğiyse verilerin bel kemiği de infografikler. Bir kitleyi ilgilendirecek verileri yalın ve yazı diliyle sunmak her zaman beklenen etkiyi yaratmayı başaramıyor. Çünkü insanlar okumayı sevmiyor. Özellikle veresiye defterinden hallice hazırlanan rakamsal verileri okumayı hiç sevmiyor.
Verileri herkes için dikkat çekici hale getirip verisiye defterini hoş ciltli bir romana dönüştürmek İnfografik sanatı olarak adlandırılıyor. Bilgilendirici ve çarpıcı grafiklerle tasarlanan infografikler herkes tarafından kabul görüyor ve yüzeysel olsa bile okunma, incelenme şansını arttırıyor.
Bunu bir de işinizle kombolayıp adukete dönüştürdüğünüzü hayal edin… Sunduğunuz raporu hoş bir infografikle müşteriye sunmak, imajınızı müşterilerin gözünde Ağrı Dağı’na çıkarmaz mıydı? Ya da CV’nizi standart kalıptan çıkarıp kreatif bir infografiğe dönüştürmeye ne dersiniz? O zaman buyrun size üşengeç bünyelerin ilacı 18 infografik aracı;
1- Piktochart
Piktochart eşsiz infografikler, çizelgeler ve haritalar oluşturabileceğiniz profesyonel bir servis. Piktochart’ı kullanarak animasyon çizelge ikonlarını, metin karelerini ve temalarını seçerek zahmetsizce infografik şablonunuzu oluşturabilirsiniz. Şablonunuzu hazırladıktan sonra kendi fotoğraf ve videolarınızı da ekledinizmi infografiğiniz hazır demektir.
2018’de Bolca Göreceğimiz Logo Tasarım Trendleri
Yeni yıla girmenin takvim yaprağındaki rakamları değiştirmesi dışında özel bir anlamı yok. Fakat iş logo tasarımına geldiğinde, takvimdeki değişimlerden haberdar olmak ve değişimlerin tasarım sürecini nasıl dürttüğünü bilme...
2- Canva
Tasarımcıların yedek sevgilisi Canva’dan daha önceki listelerimizde bolca hasbihâl etmiştik. Başta sosyal medya grafikleri olmak üzere Canva’yı kullanarak ihtiyacınız olan neredeyse tüm grafikleri oluşturabilirsiniz. Buna infografikler de dahil. Milyonlarca stok görseli barındıran Canva’nın ister ücretli stok görsellerinden faydalanabilir isterseniz kendi grafiklerinizi yükleyerek işinizi bitirebilirsiniz.
3- Visme
Visme, “Görsel konuşmak, bağırmaktır efendiler!” sloganıyla yıllardır hizmet sunan bir infografik hazırlama aracı. Visme’nin sunduğu çizelgeler, widget’lar ve ikonlar yardımıyla sadece birkaç dakikada infografik şablonuzu hazır hale getirebilirsiniz.
4- Infogr.am
Infogr.am, kendi verilerinizi yükleyerek infografikler oluşturma yeteneğine sahip marifetli bir infografik aracı. Eğer elinizde çok fazla veri varsa ve bunları pirincin taşı gibi ayıklamanın sizi yoracağını düşünüyorsanız, Infogr.am’ı deneyerek işe başlayabilirsiniz.
5- Venngage
Venngage bir infografik aracı değil ama kafanıza yatıp gönlünüze sinen onlarca infografik şablonu bulup dilediğinizi kullanabileceğiniz bir infografik şablonu deposu. Venngage, infografik konusunda çaylaklar için hazırladığı başlangıç videolarıyla grafik yeteneğiniz olmasa bile nasıl dudak ısırtacak infografikler hazırlayabileceğiniz konusunda sizi eğitebiliyor.
6- Cacoo
Cacoo, infografiklerini diyagram tarzında oluşturmak isteyenler için tasarlanmış kapsamlı bir araç. Çeşitli diyagram ögeleri, UML diyagramlar, ağ diyagramları ve düşünce bulutlarıyla Cacoo ihtiyacınız olan basit ama işlevsel infografikleri hazırlamanıza yardımcı olabilir.
7- Kartograph
Her zaman grafik infografikler işinizi görmeyebilir ve bazen web tasarım elementi olarak infografikler hazırlamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Kartograph, Python ve JavaScript temelli bir infografik hazırlama aracı. Sizlerin birer Webmaster ve geliştirici olduğunu düşünecek olursak, günün birinde Kartograph karlı bir günü güneşli güne dönüştürebilir.
8- Kinzaa
Kinzaa renkli özet infografikler hazırlamanıza yardımcı olan bir sihirbaz. İnternet sitelerinde çeşitli amaçlar için kullanabileceğiniz Kinzaa’yı isterseniz kişisel sayfalarınızda kendi özetiniz ve yeteneklerinizi daha görsel yayınlamak için de kullanabilirsiniz.
9- Adioma
Adioma, AI teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş maharetli bir infografik oluşturma aracı. Adioma çok kafa bir yazılım ve tam üşengeç işi. Elinizdeki verileri sisteme girip birkaç seçenek belirliyorsunuz ve Adioma’nın ardındaki yapay zeka sizin için infografiği hazırlamaya başlıyor.
10- Garphs
Garphs, infografik üreticilerinin kendi infografiklerini yükledikleri ve kaynaklarıyla birlikte ücretsiz paylaştığı bir infografik platformu. Elinizde dünyanın en iyi araçları olsa da başarılı infografikler çıkarmanın sırrı bolca infografik gözden geçirmeye bakıyor. Graphs üzerindeki onlarca infografiği inceleyerek parlak fikirler yakalayabilir hatta belkide ihtiyacınız olan infografiğin zaten yapılmış benzer örneklerini görebilirsiniz.
11- Google Data Studio
Google Data Studio, birçok ihtiyacınız için kullanabileceğiniz verileri görselleştirme aracı. Google Data Studio’yu kullanarak elinizdeki karmaşık verileri bir dashboard haline getirerek kısa sürede infografik oluşturabilirsiniz. Google Data Studio, Google AdSense gibi Google’ın diğer servisleriyle senkronize olarak çalışabiliyor. Sitelerinizi satarken, ortak ararken veya yatırımcı arayışında sunum hazırlarken bundan daha iyisi olabilir mi?
12- Visually
Vissually bir infografik aracı değil ama infografik hazırlayan ve ihtiyaç duyanlara araç değil aracı oluyor. Ajans kalitesinde grafiklere sahip bir infografik hazırlamanız gerekiyor ve aradığınız tasarımcıyı bizim topraklarda bulamadıysanız Visually’i deneyebilirsiniz. Fiyatların dolar kurunda olması eskiye oranla işleri karıştırmış olsa da Visually’i kullanarak hala cazip fiyatlarla işi tatlıya bağlayabilirsiniz.
13- Easel.ly
Easel.ly şimdiye kadar 4 milyon infografiğin oluşturulmasında tuzu bulunan bir infografik aracı. Milyonlarca ücretsiz görsel ve infografik şablonunu kullaran Easel.ly üzerinden kendi infografiğinizi kolayca hazırlayabilirsiniz. İnfografiğinizi hazırlama işini elinize yüzünüze bulaştırırsanız merak etmeyin, Easel.ly’i kullanarak platformdaki diğer tasarımcılardan yardım talebinde bulunabilirsiniz.
14- Vizydrop
Vizydrop ücretsiz olarak ekmeğini yiyebileceğiniz otomatikleştirilmiş bir veri görselleştirme aracı. Vizydrop’a çeşitli kaynaklardan edindiğiniz verileri yerleştirerek sizin için verileri görsel hale getirmesini sağlayabilirsiniz. Vizydrop işin büyük kısmını sizin için hallediyor ve kontrol kumandası daima sizin elinizde kalıyor.
15- Edraw
Edraw, Windows ve macOS ortamında kullanabileceğiniz gelişmiş bir infografik hazırlama programı. Renkli çizelgeleri ve nesneleriyle öne çıkan Edraw hayal dünyasını ve grafik yeteneğini zorlayarak infografikler oluşturmak isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftan. Edraw’ı kullanırken dizginlerin tümü sizin elinizde olacaktır ki, bu daha başarılı infografikler üretebileceğiniz anlamına geliyor.
16- Mind the Graph
Tüm infografik araçlarının isviçre çakısı gibi çok yönlü olmasına gerek yok. Mesela Mind the Graph yalnızca sağlık alanını kapsayan infografikler üretmek için geliştirilmiş. İçinde çeşitli illüstrasyon görseller olan Mind the Graph’ı kullanarak sağlık konuları infografikleri dertsiz tasasız hazırlayabilirsiniz.
17- Creately
Creately, diyagram yöntemiyle verilerini görsel hale getirmek isteyen kişiler için tasarlanmış bir araç. 50’den fazla diyagram çeşidine sahip olan Creately ekip arkadaşlarınızla ortak çalışmanıza ve iş birliği içinde projeleri tamamlamanıza olanak tanıyor.
18- Icograms
Çiçeği burnunda ve beta sürümünden yeni çıkan Icograms en kaliteli infografik hazırlama uygulamalarından biri. Icograms’ı kullanarak renkli infografikler hazırlayabilir, infografiklerinizin içine kendin görsellerinizi de serpiştirebilirsiniz.
Bonus:
Eşsiz infografikler hazırlamak için eşsiz ikonların yaveriniz olması lazım. Onlar için de daha önceden iki farklı içerik listesi hazırlamıştık;
Flat Tasarım Kaynakları – İkonlar ve UI Setleri
Yer İmlerinizde Bulunması Gereken 10 İkon Arşivi Sitesi
Veresiye defterinden hallice görünen karmaşık data verileri için şimdiden tüm Webmaster’lara bol infografikli günler!