wmaraci reklam

Web Tasarım Sektörü için Heykeli Dikilesi 7 Kişi

Bazen mızmızlanıp sızlansak da web teknolojilerinin hayatımıza getirdiklerini seviyoruz. Tıpkı Roma İmparatorluğu gibi Web tasarım sektörü de bir günde kurulmadı. Gerçek dünyaya sanal çözümler üreten mucize teknolojinin gelişmesi için farklı dönemlerde farklı Jül Sezar’lar sahneye çıktı. Her biri, getirdikleriyle web tasarım sektörüne şekil verdi ve onun sonraki aşamaya devşirilmesine yardımcı oldu.

Bugün, web teknolojilerinin bize sunduğu tüm konfor için bu teknolojilerin oluşmasında payı olan sayısız isim var. Ama bazıları var ki, şüphesiz bunlar modern internet deneyiminin oluşmasından, bizim webmaster olma sürecimize kadar birçok şeye sebep oldular. Unutmamalıyız ki tarih sadece savaşlarla yazılmaz, işte savaş yerine kodlarını kullanarak tarihi tekrar yazanlar:

01. Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee hepinize bir yerden tanıdık geliyor olabilir. Bir mühendis ve bilgisayar bilimcisi olan Tim Berners-Lee, 1990’lı yılların başında CERN’de çalışırken HTML’in geliştirilmesi sağladı.

Tim’in Web sektörüne katkısı bunlarla sınırlı kalmadı. Kendisi ayrıca Web tasarım ve geliştirme standartlarının belirlenmesine yardımcı olan World Wide Web Consortium (W3C) kuruluşunun temellerinin atılmasını sağladı. Tim, hala W3C’de çalışarak tarihi değiştiren kodlar yazmaya devam ediyor.

Evden Çalışanlara Verimliliğe Takla Attıracak 5 İpucu
İlginizi Çekebilir!

Evden Çalışanlara Verimliliğe Takla Attıracak 5 İpucu

Webmaster topluluğunun uzun yıllar boyunca içerisinde yer alan bir bireyi olarak artık tahmin ediyorum ki; her 10 Webmasterdan en az 6’sı kendi evinde kendi imkanlarıyla bir şeyleri başarıyor. Geriye kalan bu 4 kişiyse işe giderken panto...

02. Håkon Wium Lie

Håkon Wium Lie bir web öncüsü ve web standartları aktivisti. 90’lı yılların başında CERN’de çalışırken webmasterlerin sitelerinin görünüşünü kontrol etmelerine yardımcı olan bir proje üzerinde çalıştı.

Sistematik çalışmalarının meyvesini kısa sürede toplayan Håkon Wium Lie, Cascading Style Sheets bir başka deyişle CSS’in geliştirilmesi ve popüler hale getirilmesini sağladı. Onun bu çalışmasından sonra web dünyası bir daha asla eskisi gibi görünmedi.

03. Veerle Pieters

Veerle Pietrs bir grafik ve web tasarımcısı, aynı zamanda ünlü tasarım ajansı Duoh’un da kurucu ortaklarından biri. Veerle, 2003 yılında Web standartları fikrini ortaya atan ve bu fikri destekleyen öncüydü. Onun tutkulu fikri sayesinde bugün Web standartları herkes tarafından kabul görüyor.

Web tasarım ve geliştirmenin artık belli başlı standartları olmasına rağmen Veerle hala tutkusundan vazgeçmiş değil. Aktif şekilde bloguna karalayan Veerle, web tasarıma meraklı kişilerle ipuçları ve web tasarım pratiklerini paylaşmaya devam ediyor.

04. Brendan Eich

Brendan Eich, JavaScript’i geliştiren ve gazını alamayıp soluğu Mozilla projesinde alan bir teknoloji uzmanı. HTML ve CSS web geliştiricilerine dokümanlarını daha şık biçimde internet ortamına aktarma şansı sunmuştu ancak hala yeterli değil.

Brendan Eich, Netscape tarafından görevlendirilerek Web tasarım dünyasını değiştirecek keşfine imza attı ve 1995 yılında JavaScript’i geliştirdi. JavaScript sayesinde geliştiriciler web geliştirme ve web uygulamaları hazırlama konusunda birçok alanda ilklere imza attılar.

05. John Resig

John Resig, bir JavaScript uzmanı olmasının yanı sıra, tüm dünyadaki en popüler JavaScript kütüphanesi olan jQuery’nin geliştiricisidir. jQuery’i geliştirdikten sonra sektörde birçok alanda hizmet veren John, insanları JavaScript hakkında eğitmek için çalışmalar yapmış; Secrets of the Javascript Ninja (JavaScript Ninja’sının Sırları) ve Pro JavaScript Techniques (Profesyonel JavaScript Teknikleri) kitaplarını yazmıştır.

Birçok teknoloji ve web tasarım konferansında konuşmacı olarak boy gösteren John’un 2006 yılından bu yana 125 kez sunum yaptığına da değinmeden bu bölümü geçmek olmaz.

06. Cyan Ta’eed

Farklı yıllarda “Yılın Kadını” olarak öne çıkan Cyan Ta’eed, hepimizin çok iyi bildiği Envato’nun kurucu ortaklarından biri. Cyan Ta’eed sayesinde Photoshop’dan WordPress temalarına kadar binlerce geliştirici ürünlerini pazarlama ve doğrudan kitlelere satma imkanını sahip oldu.

Web ve teknoloji dünyasında kadınların da söz sahibi olabileceğini ispatlayan Cyan Ta’eed, aynı zamanda ses getiren New Day Box girişiminin sahibi ve Hey Tiger çikolata markasının kurucusu.

07. Ethan Marcotte

Bağımsız bir tasarımcı ve geliştirici olan Ethan Marcotte hepimizin olmazsa olmazı Duyarlı Tasarım (Responsive Design) fikrinin sahibi. 2007 yılında ilk iPhone yayınlandığında tasarımcılar, tasarımlarının farklı cihazlara uyum sağlaması için bir şeyler yapılması gerektiğinin farkındaydı.

2010 yılına gelindiğinde Ethan Marcotte, bu problemi tüm webmasterler için çözdü ve efsanevi “Responsive Web Design” makalesini kaleme aldı. Ethan bu makalesinde duyarlı tasarımın prensiplerini detaylı şekilde açıkladı. Ethan hala blogu yardımıyla web tasarım üzerine yaşadığı deneyimleri ve fikirlerini bizlerle paylaşmaya devam ediyor.

Böylesine küçük bir listeye Web’i baştan aşağıya değiştiren herkesi eklemenin imkansız olduğu malumunuz. Yine de listede bonus olarak yer alması gerektiğini düşündüğünüz kişiler varsa, hemen aşağıdan bizimle paylaşabilirsiniz :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al