WordPress için geliştirilmiş en popüler SEO eklentilerinden biri olan “WordPress SEO by Yoast” eklentisi, siteniz üzerinde adeta yeni bir döneme geçmenizi sağlayacak. İstatistiklere göre her 4 web sitesinden biri Yoast SEO Eklentisini kullanıyor.
WordPress, her ne kadar SEO bakımından güçlü bir alt yapıya sahip olsa da, eklentiler ile sitenize ekstra güç katmanız her zaman önerilir. Kaldı ki WordPress, hiçbir zaman Yoast eklentisinin sizlere sunabileceği gelişmiş SEO özelliklerini sunmayacaktır çünkü asıl amacı SEO değildir. Bu nedenle bir SEO eklentisi kullanmanız sitenizin ziyaretçilerini arttırabilmek için çok önemlidir. SEO nedir detaylıca öğrenmek için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: wmaraci.com/nedir/seo
Bu denli önemli bir tercih yaparken, doğru eklentiyi seçmeniz ise yine bir o kadar önemlidir. WordPress için geliştirilen SEO eklentileri arasında elbette başka alternatifler de ama Yoast, diğer SEO eklentilerinde olmayan birçok özelliği ile öne çıkıyor. Bu özellikleri bir yana, kolay yönetilebilir olması zaten Yoast’ı bir adım öne çıkartıyor.
Yoast SEO Kullanımı
WordPress SEO by Yoast eklentisini kullanabilmek için öncelikle eklentiyi kurmanız gerekmektedir. Diğer tüm eklentilerde olduğu gibi WordPress SEO by Yoast eklentisini de iki farklı şekilde kurabilirsiniz.
Bunlardan ilki, WordPress’in eklentiler sayfasında online olarak eklenti adını yazıp arayarak, eklentiyi otomatik şekilde sitenize kurmaktır.
Diğeri ise yine WordPress’in sitesinden indirebileceğiniz WordPress SEO by Yoast eklentisini, FTP’nize bağlanarak wp-content/plugins dizinine atıp, sonrasında WP Admin Paneli’nizden eklentiyi aktifleştirmektir.
Eklentiyi kurduktan sonra WP Admin Paneli’nize yerleşen WordPress SEO by Yoast sekmesine tıklayarak eklenti ile ilgili ayarları görebilirsiniz. Dilerseniz öncelikle genel olarak bu sekmelerin hangi ayarları yapmanıza olanak sağladığına bakalım.
- Başlangıç: Bu sekmede eklenti ile ilgili genel ayarlar bulunuyor. Eklentinin nasıl kullanıldığı ile ilgili kısa bir tura çıkabilir, yaptığınız ayarlarda sorun yaşadığınız takdirde “Varsayılan Ayarlara Dön” seçeneği ile kurulum varsayılanına dönebilirsiniz. Yine bu bölümde yer alan “İzleme” kısmını doldurmak ise tamamen size kalmıştır. Bu kısmı doldurursanız, eklentinin geliştiricileri eklentinin geliştirilip daha stabil hale gelebilmesi için sizin SEO verilerinize göz atma hakkına sahip oluyorlar. “Güvenlik” kısmı ise yine eklentinin önemli kısımlarından biridir. Şayet çok yazarlı bir siteye sahipseniz ve yazarlarınızın yazdığı yazıların sitenizi olumsuz yönde etkileyeceğini düşünürseniz burada bulunan kutucuğu işaretleyip, yazarlarınızın yazılarını “noindex” yapabilirsiniz.
- Sosyal: Facebook, Twitter, Google+ gibi sosyal ağlarda paylaşım yapılabilmek için gerekli ayarların bulunduğu kısımdır.
- Başlıklar & Metalar: Bu kısım SEO ayarlarımızı yaparken en dikkat edeceğimiz konu olan başlık yapısı ve metalarını ayarladığımız kısımdır.
- XML Site Haritaları: Otomatik olarak Sitemap oluşturabileceğimiz ve ayarlarını yapabileceğimiz kısımdır. Fakat başka Sitemap eklentileri kullanıyorsanız sorun yaşabilirsiniz.
- Kalıcı Bağlantılar: Aynı WordPress’te olduğu gibi kalıcı bağlantı ayarlarını yönetebileceğiniz kısımdır.
- Dahili Linkler: Blogunuzdaki iç bağlantıları ve Breadcrumbs ayarlarını yapabileceğiniz kısımdır.
- RSS: Blogunuzun Feed ayarlarını yapabileceğiniz kısımdır.
- Import & Export: Başka sitelerde kullandığınız SEO ayarlarınızı içe aktarabileceğiniz veya şuan kullanmakta olduğunuz SEO ayarlarını dışa aktarabileceğiniz kısımdır.
- Edit Files: “.htaccess” dosyasına erişim sağlayarak dosya üzerinde değişiklikler yapabileceğiniz kısımdır.
Google, Görsellerden Gelen Trafiğin Referans Kaynağını Ayırıyor
Google, önümüzdeki birkaç ay içinde, Webmaster’ların Google Görseller üzerinden aldığı trafiği ayrıca görebilmesini sağlayacak. Yeni bir Referer URL (Referans URL) oluşturacak olan Google, bu sayede görsel arama trafiğinin Webmast...
WordPress SEO Ayarları
WordPress SEO by Yoast eklentisinin en önemli kısmı olan “Başlıklar ve Metalar” kısmını nasıl ayarlamanız gerektiğinden bahsedelim.
Genel
“Başlıklar & Metalar” ayarlarına tıkladığınızda karşınıza ilk olarak “Genel” sekmesi çıkacaktır. Burada “Force rewrite titles” seçeneğinin işaretli olmasının gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü WordPress SEO by Yoast eklentisi içerisinde yapacağınız bazı Title ayarlarının sitenizdeki Title ayarları ile çakışmasından dolayı oluşabilecek sorunları ortadan kaldırmak, bu seçenek ile mümkün.
Yine “Genel” sekmesi içerisinde dikkat etmemiz gereken diğer bir husus ise “Use meta keywords tag?” kısmıdır. Eğer sitenizde yer alan anahtar kelimeler, Meta etiketi olarak kullanmak isterseniz bu seçeneği işaretlemeniz gerekmektedir. Fakat bilmeniz gereken bir husus; Google’ın bir süre önce arama sonuçlarında anahtar kelimelere dikkat etmeyi bırakmış olduğunu açıklaması. Yani bu kısım artık o kadar önemli olmamaya başladı diyebiliriz.
Home
“Home” ayarlarına tıkladığınızda ise karşınıza sitenizin anasayfası ile ilgili ayarların geldiğini göreceksiniz. Bu bölümdeki “Site başlığı şablonu”, sitenizin anasayfasının başlığının nasıl olacağının belirlendiği kısımdır. WordPress SEO by Yoast eklentisi, size standart bir şablon verse de, buna bağlı kalmayarak dilediğiniz gibi düzenleme yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse:
Sağlıklı Yaşam, Hastalıklar, Estetik - %%sitename%%
Şeklinde bir Title girerseniz, sitenizin anasayfasında, site adınızdan önce yukarıda yazmış olduğunuz anahtar kelimeler gözükecektir. Bu kısımda başlık şablonu ayarlarken toplamda 70 karakteri geçmemesine dikkat etmeniz gerekmekte. Bu değer, Google’ın tavsiye ettiği maksimum başlık uzunluğudur. Aksi takdirde Google arama sonuçlarında başlığınızın bir kısmı çıkacak ve devamında “…” şeklinde bir ibare yer alacaktır. Buda pek sağlıklı bir SEO etkeni değildir.
“Site açıklaması şablonu” ise yine Title’de olduğu anasayfanızın açıklamasının olduğu kısımdır. Bu kısımda odak anahtar kelimelerinizin mümkün olduğunca geçtiği ve anlamlı bir veya birkaç cümle kurarak oluşturduğunuz metinler yer alabilir. Bu açıklama ise 156 karakterden fazla olmamalı.
“Anahtar kelime şablonu” kısımı ise her ne kadar Google’ın verdiği önem azalmış olsa desek de yine doldurulması önemli bir seçenek. Anasayfanızın anahtar kelimelerini belirleyerek bu kısma girebilirsiniz. Gireceğiniz anahtar kelimelerin 20 ila 30 arasında olmasına dikkat edin.
Yazı Türleri
Anasayfanızın dışındaki sayfalarınız için SEO ayarlarınızı yapabileceğiniz sekmedir. Yazılar, Sayfalar ve Ortam bölümlerinden oluşur.
Yazılar bölümünde bloğunuza eklenen yazıların SEO ayarlarını yapabiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, “Site başlığı şablonu” kısmını doldururken eklentinin size sunduğu etiketleri kullanmanız. Anasayfa ayarlarınızda olduğu gibi manuel olarak kelime eklerseniz, bundan sonra yazacağınız yazılarınızın hepsinde o kelimeler yer alacaktır. Bu kısımda “Site açıklaması şablonu” ve “Anahtar kelime şablonu” kısımlarını boş bırakabilirsiniz.
Sayfalar bölümünde ise yine bloğunuzda bulunan sayfaların SEO ayarlarını yapabileceğiniz seçenekler bulunmaktadır. Yine bu kısımda önerimiz, Yazılar bölümünde yaptığınız ayarları uygulamanızdır. Dilerseniz de manuel olarak da doldurabilirsiniz.
Son olarak Ortam kısmında ise bloğunuza eklediğiniz video veya görsellerin gösterim sayfalarının SEO ayarlarınızı yapmanızı sağlayacak seçenekler bulunmaktadır. Sitenizde video veya görsele yönelik içerikler bulunmuyorsa bu ayarları es geçebilir veya Sayfalar kısmındaki gibi ayarlayabilirsiniz.
Bitirirken…
WordPress SEO by Yoast eklentisi bu tür standart ayarların yanı sıra özel olarak 404 sayfası ayarlarını, sitemap ayarlarını, sosyal medya paylaşım ayarlarını, dahili ve harici link ayarlarını, kalıcı bağlantı ayarlarını yapabileceğiniz harika bir eklentidir. Eğer sizde WordPress SEO eklentileri arasında en iyi seçeneği arıyorsanız WordPress SEO by Yoast eklentisini deneyebilirsiniz.