wmaraci reklam

Yemek Sepeti’nin Alan Adı Düştü, Mizahşörler Silahlarını Konuşturdu

Online yemek siparişinin Türkiye’deki lideri konumunda olan Yemek Sepeti, bugün alan adıyla ilgili ufak bir sıkıntı yaşadı. ICANN kaynaklı olarak yaşanan alan adı sıkıntısı sonrası site birkaç saat boyunca servis sunamadı ve tüm sosyal medya yemeksepeti.com alan adına ne olduğunu suç filmlerindeki gizli katili arar gibi aramaya başladı.

Yemek Sepeti’nin alan adına ilişkin olarak hangi tahminlerin yürütüldüğünü sanırım sizler de biliyorsunuzdur. Siteye girmek isteyen kullanıcılar sitenin alan adının park sayfasına çekildiğini görünce haliyle alan adının süresinin uzatılmadığını ve alan adının düştüğü sandı.

Senaryo güzel fakat realiteye bakacak olursak hiç kimsenin bu kadar değerli bir internet servisinin alan adını yıldan yıla yenilemeyeceğini kabul etmesi lazım. Peki, yemeksepeti.com alan adının yaşadığı mide spazmının arkasında sipariş edilen yemekler olmadığına göre ne vardı?

Yemeksepeti.com Alan Adı Neden Parka Düştü?

Birçoğunuzun yıl içinde alan adlarının Whois bilgileriyle ilgili olarak servis sağlayıcınızdan bir uyarı maili almış olduğunuzu tahmin ediyorum. Birkaç yıl önce ICANN politikalarında yaptığı bir değişiklik ile artık WHOIS bilgilerinde spam yapılan boşluklar yerine gerçek kişilere ait bilgileri görmek istiyor. Dahası ICANN bu bilgilerin geçersiz olduğunu düşündüğünde tarafınıza ulaşarak alan adınızın sahipliğini doğrulamanızı istiyor.

Bu talep alan adının Registar’ına bir mail yardımıyla ulaştırılıyor ve doğrulama yapılması için belli bir süre veriliyor. Süre sona ermeden önce alan adı için sahipliğinizi doğrularsanız, ICANN ile ilişkileriniz günlük gülistanlık devam ediyor. Maili görmezden gelirseniz (ki bunu Yemek Sepeti gibi büyük şirketler bile yapabilir sonuçta hatasız şirket olmaz) ICANN alan adınızın sahipliğini doğrulayana kadar işe el atıp alan adınızı geçici olarak susturuyor. Yemek Sepeti’nin de başına gelen olay bundan ibaret.

Sosyal Medya ve İnternet Bağımlığını Durduran Mobil Uygulama: ZenScreen
İlginizi Çekebilir!

Sosyal Medya ve İnternet Bağımlığını Durduran Mobil Uygulama: ZenScreen

Şu an bu içeriği okuduğunuza göre dijital dünyanın kenarından köşesinden bir koltuğunuz var. Hatta belki sosyal medya ana geçim kaynağınız olabilir. Fakat bu içeriği okuduğunuza göre büyük ihtimalle, akıllı telefonunuzla aranı...

Yemek Sepeti Alan Adı Neden Düşmüş Olamazdı?

Yemek Sepeti’ne dair üretilen en popüler teori alan adının düştüğü yönündeydi. Neyse ki WHOIS bilgileri bize alan adının düşmesinin imkansızlığını kanıtlar nitelikte detaylar sunuyor.

Yemeksepeti.com alan adının satın alınma tarihi WHOIS bilgilerine göre 2000-07-08 olarak görünüyor. Alan adlarının uzatılma periyotlarının 12 aylık olduğunu düşünürsek aylar önce yenilenmesi gereken bir alan adının 12. ayda düşmesi imkansız gibi görünüyor. Yani Yemek Sepeti’nin yaşadığı sorunun alan adı süresi yenileme veya alan adının düşmesiyle ilgili olmadığı yanlışını düzeltmemiz gerekiyor.

Batının En Hızlı Mizahşörleri Twitter’daydı!

Yemek Sepeti gibi ülkenin en ciddi servislerinden biri çöktüğünde mizahın olmaması kaçınılmaz. Bugün Twitter gündeminde kendine en güzelinden bir koltuk ayırılan Yemek Sepeti’nin, alan adı sorununa mizahşörler bambaşka bir açıdan bakarak yemek girişiminin ne kadar yaygın olduğunu kanıtlamış oldular. İşte onlardan sizin için seçtiğimiz bazı Tweet’ler;

1-

2-

3-

4-

5-

6-

7-

8-

Henüz hala Yemek Sepeti’nden resmi bir açıklama gelmediğini de ekleyelim. Sonra adamlar başka açıklama yaparsa burada bizi yemeyin :D

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al