wmaraci reklam

Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Arttırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları ve Arttırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Arttırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları ve Arttırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), gerçeklik temelli olarak çalışan ve bilgisayar teknolojileri yardımıyla sanal bir açıda kullanıcılara gerçek dünya ile sanal dünya ortamlarının aynı anda yaşatılabilmesidir. Arttırılmış Gerçeklik ile uygulamalar meydana getirilirken; oluşturulan görüntü, ses, yazılar ve efektler gerçek dünya deneyimini yansıtacak şekilde yapılandırılır. Bu sayede kullanıcı sanal motifleri bulunduğu gerçek dünya ortamından kullanabilir.

Günümüz açısından Arttırılmış Gerçeklik veya kısaca AR ile yapılabilecekler, bu teknolojinin ilk defa ortaya çıktığı zamanlardaki kadar kısıtlı değil. 2008 yılında Gartner’ın sunumuyla karşımıza çıkan ve tüm dünyanın merakla yaklaştığı AR teknolojisi şimdilerde farklı modellemeler ve farklı kullanım alanlarıyla şekilleniyor. Arttırılmış Gerçeklik uygulamalarının en yaygın modeliyse sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine geçirilmesi mantığı üzerine çalışıyor.

Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi birçok açıdan Virtual Reality’e (VR) benzerlik gösteriyor. İki teknoloji arasındaki en önemli fark, Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinde kullanılan nesne modellemelerinin tamamının yapay olmayışıdır. Kullanıcı bu teknolojiyi kullanırken gerçek dünyadan tümüyle kopmaz ve bulunduğu ortamdan sesler ya da görüntüleri de kullanabilir. Yine VR teknolojisinde olduğu gibi Arttırılmış Gerçeklik teknolojisini kullanmak için de bilgisayar, mobil cihaz, akıllı gözlük vb. araçlardan herhangi birine sahip olmanız gerekiyor. Sistemin tam ve doğru çalışabilmesi için Arttırılmış Gerçeklik modelini içerisinde bulunduran yazılım veya uygulamaların da cihazlarınızda yüklü olması gerekiyor.

Arttırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları

Arttırılmış gerçeklik bugün; sivil ve askeri birçok alanda kullanılıyor. Teknolojinin süratli gelişimini düşünecek olursak, Arttırılmış Gerçeklik kavramının önümüzdeki yıllarda hemen tüm sektörlerde görülmesi ve farklı amaçlar için kullanılması mümkün olabilir. Günümüz açısından Arttırılmış Gerçeklik sıklıkla pazarlama sektörü ve eğlence sektöründe kullanılıyor.

Örneğin; bir ev satın alacaksınız ve bu ev AR ile size sunuluyor. Mobil cihazınıza indirdiğiniz bir aplikasyon sayesinde henüz inşaatına dahi başlanmamış olan bu evi mobil cihazınız üzerinden gezebiliyor ve detayları tıpkı gerçek dünyadaki gibi yaşayabiliyorsunuz.

Ya da 2016 ile 2017 yılları arasında sosyal medyada büyük yankı uyandıran Pokemon GO oyununu düşünün… Bu oyun Arttırılmış Gerçeklik teknolojisini Türkiye’de birçok kullanıcıyla tanıştırmayı başaran ilk uygulamaydı. Gerçek dünyada geçen bu oyunda, kamera ve jiroskop gibi etkileri kullanarak sihirli hayvanları kendi sokağımızda, caddemizde ve hatta evimizde görüntüleyebiliyorduk. 

IKEA’nın ortaya çıkardığı Arttırılmış Gerçeklik uygulaması da pazarlama alanında Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinin nasıl kullanılabileceği açısından bizlere iyi bir örnek sunmuştu. IKEA’nın hazırladığı AR tabanlı uygulama sayesinde, kullanıcılar IKEA ürünlerinin evlerinde nasıl görüneceklerini hemen test edebilme şansına sahip olmuşlardı.

Şu an için AR teknolojisini sadece uygulanan alanlarda görüyoruz ancak birkaç yıl içerisinde AR’i birçok sektörde ve daha sonraki yıllarda hemen tüm sektörlerde canlı örnekleriyle görebilme şansına sahip olacağız.

Teknoloji Nedir? Teknoloji Siteleri ve Teknoloji Haberleri
İlginizi Çekebilir!

Teknoloji Nedir? Teknoloji Siteleri ve Teknoloji Haberleri

Teknoloji, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, bu alanda kullanılan araç ve gereçlerin geliştirilmesini veya üretilmesini kapsayan bilgiye denir. Teknolojinin Latince karşılığı “Technoslogos”tur. Bazı kaynaklar bu kelimen...

Arttırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi biz kullanıcıların karşısına tamamen farklı kullanım formlarında çıkabiliyor. İçerikte sıkça örneklediğimiz üzere son yıllarda AR alanında gördüğümüz popüler örneklerin çoğunda içeriğin gerçek dünyadaki ses ve görüntünün üzerine yerleştirilmesi yöntemiyle çalışmasına tanıklık ediyoruz. AR teknolojisi, bilgisayar yardımıyla sahnelerin birer yapay simülasyona dönüştürülmesi; görsel, resimler, ses tanıma, animasyonlar gibi daha birçok efektin giydirilmesi modellemesi mantığıyla çalışıyor.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al