lostyazilim
tr.link

Dokunmatik Ekran Nedir? Dokunmatik Ekran Teknolojisi ve Dokunmatik Ekran Nasıl Çalışır?

Dokunmatik Ekran Nedir? Dokunmatik Ekran Teknolojisi ve Dokunmatik Ekran Nasıl Çalışır?

Dokunmatik ekran, monitörün üzerinde yer alan duyarlı panel yardımıyla ekrana dokunarak işlemler gerçekleştirmenize yardımcı olan ekran tipidir. Dokunmatik ekranlar harekete karşı duyarlıdır ve yapılan harekete göre tepki vermektedir.

Bir dokunmatik ekranı kullanarak fare veya klavyeye ihtiyacınız olmaksızın birçok temel işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Dokunmatik ekranlar günümüzde çoğunlukla akıllı telefonlarda, tabletlerde ve bilgisayar ekranlarında kullanılmaktadır.

Dokunmatik Ekran Teknolojisi

Bugün itibariyle kullandığımız dijital cihazların büyük bir kısmının sahip olduğu dokunmatik ekran teknolojisinin ilk defa çalışmalarına 1965 yılında başlanmıştır. Tam olarak tanımlanmasına karşın o zamanki teknolojik sıkıntılar nedeniyle prototipi konusunda sıkıntılar yaşanan bu teknolojinin ilk örneği ise Frank Beck ve Bent Stumpte tarafından CERN’de geliştirilmiştir. Geliştirilen ilk ekranın kullanılması 1975 yılında gerçekleştirilmişken, ürün olarak üretilmesi ise 1982 yılında gerçekleşmiştir.

Dijital Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Dijital Nedir?

Dijital, iki farklı sayıyı ifade eder. Biraz daha derine inecek olursak eğer dijital 1 ve 0 arasındaki veri ve işlemler topluluğudur. Bilgisayarlar ve akıllı cihazlar gibi dijital makinelerin ana yapısını oluşturan şey sadece ikili bir ...

Dokunmatik Ekran Nasıl Çalışır?

Dokunmatik ekranların çalışmasında kullanılan farklı prensipler vardır. Özellikle günümüze kadar çoğunlukla kullanılmış olan en popüler 3 farklı teknolojiden bahsedebiliriz. Bunlar; dirençli sistem, yüzey dalgası teknolojisi ve kızılötesi teknolojilerdir.

Dirençli Sistem

Hepimizin yapısı itibariyle anlayabileceği en kolay sistemlerden biridir. Çoğunlukla kırılan eski nesil bir cep telefonu, kumanda veya oyuncuklarda bu teknolojiyi kolayca görebilirsiniz. Bastığımız tuşların her biri aslında birer direnç elemanıdır ve içerideki elektronik levhanın üzerinde ayrılmış belli bir bölüme baskı yaparlar. Bu baskıya nasıl bir işlev tanımlanmışsa biz tuşlara bastığımızda uyguladığımız dirençle fonksiyon harekete geçer. Daha çok eski nesil dokunmatik ekranlar üzerinde kullanılan dirençli sistemin artık çok daha az tercih edildiğini söyleyebiliriz. Neden mi, çünkü ondan çok daha kullanışlı ve geniş yelpazede çalışabilen iki farklı teknolojimiz var.

Yüzey Dalgası

Dokunmatik ekranların en üst yüzeyi yalnızca mekanizmayı koruma amacıyla geliştirilmiş bir koruma materyalinden ibarettir. Asıl dokunmatik ekran veya panel bunun daha altında yer alır. Biz ekranın herhangi bir yerine dokunduğumuzda uyguladığımız bu dirençle birlikte belli bir bölgenin akımı üzerinde değişiklik meydana gelir. Sonuç olarak ekrana bağlı olan çip bu hareketliliği anlayarak ekrandaki yansımaları x ve y ekseni olarak kabul edip, akıma oranla hesaplayıp normal bir işlem haline getirir.

Kızılötesi Teknolojisi

Kızılötesi teknolojisinde ise ekranın bir ucu x ve bir diğer ucu y ekseni olarak kabul edilir. Bu levha içerisinde sürekli olarak bir akım dolaşır ve dokunmatik ekrana tıklama gerçekleştirildiği anda tüm akımın yönü burası başta olmak üzere değişir. Böylece dokunmatik ekranın tam olarak nereden işlem yapılacağı hesaplanır ve çip yardımıyla veriler diğer bölümlere aktarılır.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al