
Geçici Dosya (Temporary File) herhangi bir yazılımın çalışması aşamasında oluşturulan ve geçici olarak sistem tarafından faydalanılan dosyalardır. Kullanılan programın çalışmasına yardımcı olmak için belli bir süreliğine oluşturulan bu dosyaların programın kapatılmasıyla birlikte silinmesi gerekmektedir.
Geçici dosyalar, yazılımlara yardımcı olması amacıyla tasarlanmıştır. Yine de bu dosyaların biz kullanıcılara da hiçbir faydası olmadığını söyleyemeyiz. Örneğin bir World dosyası açıp herhangi bir doküman oluşturmaya başladığınız anda bu dokümanı kaydetmediyseniz sizin yaptığınız hareketler geçici dosya olarak bilgisayarın belleğinde gizlenir. İstenmeyen bir şekilde bilgisayarın gücünün kesilmesi durumunda kullanıcı bu geçici dosya yardımıyla kaybetmiş olduğu verilere tekrardan ulaşabilirsiniz.
Geçici dosyalar sadece Windows içerisinde kullanılan dosyalar değildir. Diğer birçok işletim sistemi de dosyaların kaybolmasını önlemek ve bir önbellekleme mekanizması sunabilmek için geçici dosya klasörü ve geçici dosyaları bünyesinde barındırmaktadır. Windows'un oluşturmuş olduğu geçici dosyaların çoğunun uzantısı “.TMP” dir. Yine de farklı isimde farklı yerlerde de geçici dosyalar yer alabilmektedir.
Geçici Dosya Klasörü
Geçici dosya klasörü veya orijinal adıyla Temp klasörü açıkladığımız geçici dosyaların saklanması için kullanılan bir dizindir. Her işletim sisteminde farklı bir yerden ulaşabileceğiniz bir klasör olan geçici dosyalar klasörünü Windows işletim sistemleri içerisinde aşağıdaki şekilde açabilirsiniz;
- Başlat Menüsüne tıklayın.
- Arama çubuğuna geçiş yapın veya tıklayın.
- %temp% yazdıktan sonra Enter'a basın.
Bu anlatım ile geçici dosya klasörüne giriş yapamadıysanız;
- Başlat > Bilgisayarım > C (Veya Windows'un kurulu olduğu dizin.) > Windows > Temp yolunu izleyerek Temp klasörüne erişebilirsiniz.

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Geçiçi Dosyaları Silme
Geçici dosyalar adından da anlayabileceğimiz üzere geçici olarak oluşturulmuş olan ve kullanıldıktan sonra silinmesi gereken dosyalardır. Yine de kullandığımız programlar bazen bu dosyaları silmeyerek bu işi bize bırakabilir. Böyle durumlarda Geçici Dosya Klasörü başlığında anlattığımız herhangi iki yöntemden birini deneyerek Temp klasörüne giriş yapın ve klasörün içerisinde yer alan tüm dosyaları silin.
Bu klasördeki dosyaları sildiğinizde geçici dosyaların büyük bir kısmını silecek olmanıza karşın tümünü silmiş olmayacaksınızdır. Tamamını silmek için ise arama menüsü içerisinden Windows'un kurulu olduğu dizinde “.TMP” uzatılı dosyaları arayarak çıkan sonuçların tümünü silebilirsiniz.
Herhangi bir geçici dosyayı silemiyorsanız bunun anlamı Windows'un veya başka bir yazılımın o geçici dosyayı hala bir programla kullanıyor demektir. Dosyanın programla olan bağı kesilinceye dek bu nedenle bazı geçici dosyaları silemeyebilirsiniz.