Windows, ilk defa kişisel bilgisayar kullanıcılarının karşısına 20 Kasım 1985 tarihinde çıkmış olan, kullanıcılara tamamen ara yüzle yaklaşmayı prensip edinmiş bir işletim sistemi ailesidir. Bir Microsoft ürünü olan Microsoft Windows daha önceki sürümü olan MS-Dos'dan farklı olarak pencerelerle kullanıcılara daha kolay bir bilgisayar deneyimi sunuyor ve aynı anda birden fazla işlevi gerçekleştirebiliyordu. Çıkış yaptıktan kısa bir süre sonra Windows kişisel bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümünü ele geçirdi ve işletim sistemi pazarında %95'in üzerinde bir kullanım oranına erişmeyi başardı.
Daha sonradan karşısına çıkan Linux dağıtımları ve Mac OS gibi dişli rakipleri sayesinde Windows işletim sisteminin kullanım oranı da geriledi. Windows işletim sistemi dünyasında artık ilk zamanlarında olduğu kadar popüler olmasa bile hala işletim sistemi pazarının yarısında ve ülkemizin genel çoğunluğu içerisinde hakim bir işletim sistemidir.
Windows İşletim Sistemi
Windows işletim sistemi 1985 yılında kişisel bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasının en önemli adımlarından biri olmuştur. Piyasada çok az işletim sisteminin bulunması ve kişisel kullanıcıların kullanımına uygun işletim sistemi olmaması nedeniyle Microsoft tamamen grafik arayüzüyle çalışan Windows adını verdiği işletim sistemini geliştirdi. Windows hem grafiksel bir arayüze sahipti hem de kişisel kullanıcıların kolaylıkla anlayıp kullanabileceği bir yapıya sahipti. O yıldan bu yana kadar geçen süreç içerisinde Windows gelişimini sürdürdü ve işletim sistemi pazarında en büyüklerden biri olmayı başardı.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Windows Sürümleri
Windows'un sürümlerinin kişisel bilgisayarlar için uyumlu olan işletim sistemi sürümlerinin tarihsel olarak çıkışını şu şekilde listeleyebiliriz;
- Windows – 1985
- Windows 3 – 1991
- Windows 95 – 1995
- Windows CE – 1998
- Windows 98 – 1998
- Windows ME – 2000
- Windows XP – 2001
- Windows XP 64 Bit Edition – 2004
- Windows Vista – 2006
- Windows 7 – 2009
- Windows 8 – 2012
- Windows 8.1 – 2013
- Windows 10 - 2015
Windows Kurulumu
Windows'u kişisel bilgisayarınız içerisinde kullanmak için öncelikle bir MS Windows sürümünün kurulum medyasına sahip olmanız gerekiyor. Kimi zaman işletim sistemi fiyata dahil olarak satılan bilgisayarlar içerisinde Windows medyası da sunulurken kimi zaman da bilgisayarın içerisinde ayrı bir kısım da Recover adı altında Windows medyasına yer verilebiliyor.
Windows medyası bilgisayarınıza takılı veya bağlı şekilde bilgisayarınızı Boot modunda çalıştırdıktan sonra bilgisayarınızın içerisine Windows kurulumu işlemini arayüzü hoş bir kurulum ekranıyla gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum işlemini sonlandırdıktan sonraysa Windows hemen kullanıma hazır hale gelecektir.
Windows İndir
Şayet bilgisayarınızla birlikte yanında verilen bir Windows kurulum CD veya DVD'si bulunmuyorsa ve buna karşın bilgisayarınızın herhangi bir yerinde Windows Lisans Etiketi yer alıyorsa Microsoft'un sitesi üzerinden lisans anahtarınızla uygun olan Windows'u indirip kurulumdan sonra kendi lisans anahtarınızla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Eğer bilgisayarınız Free-Dos olarak yani işletim sistemsiz olarak satılmışsa bilgisayarınız için yeni ve orijinal bir Windows işletim sistemi sürümü satın almanız ve ardından bu medyayla kurulum işlemine geçmeniz gerekmektedir.