Ağ Nedir? Ağ Bağlantısı ve Ağ Topolojileri

Ağ Nedir? Ağ Bağlantısı ve Ağ Topolojileri

Bilgisayarların birbirlerine bağlanması sonucunda ortaya çıkan ortama denir. Günlük ve kişisel yaşam içerisinde nasıl ki bir dosyanın transferine veya değiştirilmesine ihtiyaç duyuyorsak, kurumlar da verilerin değiştirilmesi ve transfer edilmesi gibi ihtiyaçlara sahiptir. Kurulan ağlar sayesinde bilgisayarlar birbirleriyle bu ortam sayesinde kolayca dosya transferi gerçekleştirebilir ve değiştirilen dosyalar kısa süreler içerisinde fiziksel bir uğraşa gerek kalmadan diğer bir bilgisayara aktarılabilir.

Ağ Bağlantısı

Ağ bağlantısı bilgisayarların, modemlerin veya yazıcıların aynı anda paylaşımlı olarak kullanılmasına veya paylaşımda bulunmasına izin vermeye yardımcı olan bağlantı çeşididir. bağlantısı bilgisayarları tek düzelikten kurtardığı gibi bireysel olarak tasarlanan bu makinelerin ortak bir ortam içerisinde paylaşımda bulunulmasına yardımcı olur.

LAN Nedir? Yerel Ağ Bağlantısı ve Yerel Ağ Bağlantısı Simgesi
İlginizi Çekebilir!

LAN Nedir? Yerel Ağ Bağlantısı ve Yerel Ağ Bağlantısı Simgesi

LAN (Local Area Network), fiziksel olarak birbirine yakın olan bilgisayarların arasında bir ağ bağlantısı kurmak amacıyla tercih edilen bağlantı şeklidir. Kurulan LAN bağlantısı sayesinde bilgisayarlar, ağa bağlı olan yakınındaki b...

Ağ Topolojileri

Ağların hepsinin meydana getirilmesinin farklı şekilleri vardır. Bu şekillereyse ağ topolojileri adı verilmektedir.

Yaygın olarak kullanılan ağ topolojileri şunlardır;

Bus Topoloji

Bir ana segment üzerinden bütün bilgisayarların bağlandığı bağlantı şeklidir. Bu bağlantı tipinde bilgisayarların birbiri arasındaki kesiklik bütün bir ağın durumunu etkiler. Bu ağ meydana getirilirken Koaksiyel kablolar kullanılır ve performansı diğer topoloji türlerine göre daha düşüktür. Ağda yalnızca bir bilgisayar bilgi gönderimi gerçekleştirebilir.

Halka Topoloji

Bu topoloji biçimindeyse bağlantılar halka şeklinde meydana getirilir. Bilgisayarların kendi arasındaki meydana gelen bir bağlantı sorunu tüm bir ağın çalışmasını etkileyebilmektedir. Diğer ağ çeşitlerine göre performansı daha yüksektir ve ağ içerisinde çarpışmalar meydana gelmez.

Hiyerarşik Topoloji

Küçük yıldız topolojide olduğu gibi ağların hiyerarşik olarak birbirine bağlandığı ve tüm ağın trafiğinin tek bilgisayarda sabitlendiği topolojidir.

Yıldız Topoloji

Tüm bilgisayarların bir ana merkeze bağlanmasıyla oluşturulan topolojidir. Merkezde hub veya anahtar adı verilen cihazlar kullanılır. Bus topolojiye oranla performansı daha yüksektir. Merkezde yer lan hub veya anahtarın içerisinde meydana gelecek sorun tüm ağın çalışmasını etkiler.

Genişletilmiş Yıldız Topoloji

Yıldız topoloji biçimine sahip olan küçük ağların aynı yapı kullanılarak genişletildiği ağ topolojisidir.

Karmaşık Topoloji

Ağ içerisinde yer alan uçların birbirine bağlandığı ve ağdaki uçların hiçbiri arasında fiziksel bağlantının ayrık olmadığı topolojidir. Bu ağ yapısında iletişim süreklidir, iletişimin olmayışının büyük tehlikeler meydana getirebileceği durumlarda tercih edilir.

Geniş Yayın Topoloji

Ağ üzerinde var olan her bilgisayara aynı öncelik hakkı verilen topolojidir. Bu sistem içerisinde ağdaki tüm bilgisayarlar ağ ortamına bilgi gönderebilir. Bu ağ topolojisi ilk gönderen ilk servisi alır mantığıyla hareket etmektedir.

Jeton Gezici Topoloji

Ağ içerisine sunucu bir jeton bırakır, bırakılan jeton ağ ortamına yapılacak olan girişlerin komutasını ele alır. Sonuç olarak ağda çarpışmaların olma riskini en aza indirir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    feride Marmara univ.Gazetecilik mezunuyum IT de hangi alanlarda çalışma imkanımız olur acaba?... IT
  • 2 Fiverr
    Mehmet Ege Yetiş Sitede kart onaylaması yapmak istedim ve benden bir miktar para ödeme yapmamı istedi (önce 145 daha ... Fiverr
  • 3 Alfanümerik
    bilal Merhaba Lütfen 8-32 karakter uzunluğunda alfasayısal karakterlerden oluşan bir kombinasyon girin. ... Alfanümerik
  • 4 Onlyfans
    tarık Onlyfanta bedava sayfalara abone olmak için bile olsa kart bilgisi istiyor 10 centlik ödeme almak iç... Onlyfans
  • 5 Warez
    seyhun Warez reklam türleri için liste verebilir misiniz?... Warez
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al