On Board (Dahili/Tümleşik), bir donanımın asıl konumunun neresi olduğunu belirmek için kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman bilgisayar konuşmalarında duyulan On Board terimiyle bir donanımın ana karta bağlı olup olmadığı anlaşılabilir.
Bilgisayarın üzerinde çalışan donanımların bir kısmı dahili yani tümleşik olurken bir kısmıysa sonradan eklenen ve değiştirilebilen donanım (Harici) olabilir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; bilgisayarın içerisindeki ana ekran kartı çoğu zaman bilgisayarın ana kartına bileşiktir. Bu dahili olan ekran kartını ana kart üzerinden değiştirmek son derece zor ve bir o kadar da masraflı bir iştir.
Bunun yanı sıra bilgisayarın harici ekran kartına sahip olması kullanıcıya bilgisayarın ekran kartının kolaylıkla özelleştirilebilmesine imkan tanır. Bilgisayarın ana kartı üzerindeki görüntü biriminin yanı sıra bilgisayara takacağımız yeni bir ekran kartına sahip olması durumunda bilgisayarınıza sonradan takılan ekran kartı harici, bilgisayarınızın ana kartı ile tümleşik olan ekran kartıysa dahili yani On-Board bir donanım olacaktır.
On-board olan donanımların hemen hiçbirinin özelleştirilebilmesi mümkün değildir. Yani ana kart üstünde yer alan bir ekran kartını söküp, yerine daha farklı bir ekran kartının takılması yalnızca teoride mümkün olan bir işlemdir.
Bilgisayarın ana kartına tümleşik olarak sıklıkla görülen donanımları şöyle listeleyebiliriz;
- Görüntü Birimi (Ekran Kartı)
- Ses Kartı
- Network Kartı (LAN)
- Wireless Kartı (WLAN)
- Çıkarılabilir Kartlar & USB Girişleri
Ana karta tümleşik (On-Board) olarak kartınızın üzerinde yer alan bu gibi donanımları ana karttan ayırmanız mümkün değildir. Yine de bilgisayarınızın BIOS kontrol menüsüne giriş yaparak hem bu donanımlar için ayarlamalar yapabilir hem de donanımları devre dışı bırakabilirsiniz.