Proje Yöneticisi (Project Manager), bir projenin başlangıcı ve projenin yürütülmesinden sorumlu yöneticidir. Proje yöneticisi ekip içerisindeki planlamaları yapar, proje kaynaklarını ve ekibin yönetilmesini sağlar. Proje yöneticileri çözüm odaklı yaklaşıma sahip olmalı ve realist hedefler belirleyebilmelidir. Bir proje, proje yöneticisi tarafından yönetiliyorsa bu projeye dair tüm yetkilendirme, sorumluluk ve atama yetkisi proje yöneticisinde olmalıdır.
Proje yöneticilerinin atanmış olduğu pozisyon belli sınırlarla sona erdirilebilir. Projenin sona ermesi veya proje için belirlenmiş bir hedefin yerine getirilmesi ya da projenin planlanmış bir sürecin sonuna ulaşılmasıyla proje yöneticisinin görevi sona erebilir. Önemli olan proje yöneticisine görevin neden verildiğidir. Projenin tümünün yürütülmesi yerine sadece hedeflenen bir amaç de pekala bir proje yöneticisi atanabilir. Örnek olarak üretilen bir yazılımın ilk 100 bin kullanıcıya ulaştırılması gibi bir hedefi kafanızda canlandırabilirsiniz.
Proje Yöneticisi Görevleri
- Proje yöneticileri sorumlu olduğu projenin tümünü kapsar. Yönetici doğrudan sonuçların üretilmesinde etkili olmamasına karşın sonucun elde edilmesinde etkili olabilir.
- Projenin mevcut pozisyonu ilişkili ürün veya servisler, proje araçları, teknikler ve kaynaklar proje yöneticisinin kontrolü altındadır.
- Proje takımın kurulması, projeye dair riskler ve kesinlik kazanmayan noktaların belirlenmesi bu yöneticilerin görevidir.
- Proje takımının çalışma süreci yetkisi proje yöneticisine aittir. Proje yöneticileri, takımla sağlıklı bir iletişim kurmalı ve sürekli iletişim halinde olarak planlı şekilde çalışılmasını sağlamalıdır.
- Projeye dair ortaya çıkan sorunlar, anlaşmazlıklar ve kreatiflik sürecinin en büyük parçası proje yöneticileridir. Tüm dengelerin sağlanması ve projenin asıl hedefine ulaştırılmasından sorumludur.
- Ekibin kendini değerli hissetmesini, değerlerinin farkında olmasını ve ekip çalışanları için uygun ortamın sağlanması kontrolü proje yöneticilerine aittir.
BIN Nedir? BIN Dosyası ve BIN Dosyası Açma
BIN, dosya uzantısı yaygın olarak sıkıştırılmış arşiv dosyları olarak programlar tarafından farklı amaçlar için kullanılır. Açılımıyla “Binary” olarak adlandırılan bu dosya türlerini genellikle CD veya DVD dosyalarının ...
Proje Yöneticisi Nasıl Olunur?
Proje yöneticisi internet sektöründeki birçok serbest alanın aksine ciddi uzmanlığa ve uzmanlık sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır. Proje yöneticisi olmak isteyen kişilerin çeşitli organizasyonlar tarafından sağlanan proje yöneticisi sertifikalarınan en az birine sahip olması gerekir. Popüler olarak proje yöneticilerinin sahip olduğu 3 farklı sertifikaya vardır. Bu sertifikalar;
- Include Project Management Professional (PMP)
- Certified Associate in Project Management (CAPM)
- Program Management Professional (PgMP)
Sertifikalarıdır. Yukarıdaki sertifikalardan herhangi birine sahip olmayan veya bu alanda sertifika sahibi olmayan kişiler proje yöneticisi konumunda yer alamazlar. Özel olarak edinilen sertifikaların illa bazı şirketlerde karşılığı olabilir fakat ciddi pozisyonlardan biri için başvuran proje yöneticisinde yukarıda yer verdiğimiz sertifikaların olup olmadığı kriter olarak kabul görecektir.
Sektörde yukardaki eğitim sertifikaları arasından en çok kabul gören ve yaygın olanı PMP sertifikasıdır. Tüm bu sertifikalardan herhangi birine sahip olmak isteyen proje yöneticilerinin önce proje yönetici olmak için gerekli yeterlilik eğitimini almaları ve tecrübeye sahip olmaları gerekir. Her sertifika için sınav şartları farklı olduğu gibi katılacağınız sınavların oturum ücretleri de farklılık göstermektedir. İlgili sertifikaları sağlayan kurumların resmi internet sitesini ziyaret ederek güncel sınav bilgileri ve gereklilikler hakkında bilgi edinebilirsiniz.