Teleferik, bir tepeyi tırmanmaya ya da birbirinden uzak iki dağı, iki istasyon arasına kurulmuş çelik halatlar yardımıyla bir kabin içerisinde insan ya da yük taşımaya yarıyan araçtır. Teleferikler, dünyanın bir çok yerinde turistik amaçlar için kullanılmaktadır. Teleferikler, genel olarak insanların yürüyemecekleri diklikteki ya da doğa açısından yürümenin tehlikeli olabileceği alanlara kurulmuşlardır.
Teleferik Nasıl Çalışır?
Teleferik kabinlerinde motor bulunmamaktadır. Teleferik kabinleri, motorlara bağlı iki büyük tekerleğin halatları karşılıklı ters yönde hareket ettirmesi ile durmadan tam tur yapmaktadır.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Teleferiğin Tarihi Nedir?
İlk teleferiğin tasarımı Hırvat Polymath Fausto Veranzio tarafından ve ilk Teleferik ise 1644 yılında Gdańsk'ta Adam Wiebe tarafından inşa edilmiştir. İlk yapılma amacı tamamen “yük taşımak” içindi. Bu yapılan Teleferik atlar yardımı ile çekildi ve yapılma amacı bir nehirin üstündeki toprağı hareket ettirmekti. Bu tarihte henüz çelik halatlar icat edilmemişti. İkinci bir Teleferik sisteminin kurulması için 230 yıl geçmesi gerekti. Bu yeni versiyonda demir tel kablolar kullanıldı. Sonrasında 1860’larda madencilik sistemleri için Hodgson ve Andrew Smith Hallidie tarafından geliştirildi. Hallidie, 1867'den sonra Kaliforniya ve Nevada'da bir dizi madencilik ve insanlar için tramvay hattı düşüncesiyle çalışmalarına devam etti. Elektriğin keşfi ile anca yayılması mümkün oldu. Teleferik ile ilk yolcu taşıma 1929’da Almanya’da Freiburg ile Schavn Island Dağı arasında gerçekleşmiştir.
Türkiyede Teleferik Örnekleri Nelerdir?
Türkiye’de ilk Teleferik hattı 29 Ekim 1963’te Uludağ’da kullanılmıştır. Bursa’da bulunan bu Teleferik hattı Teferrüç İstasyonu sırasıyla Sarıalan ve Kurbağa Kaya’ya ulaşmaktadır. Kabinlerde ortalama 40 kişi taşınmaktadır. Ülkemizde yapılan ikinci Teleferik hattı ise İzmir’İn Balçova ilçesinde 1974 yılında yapılmıştır. Sonrasında uzun bir zaman bakım için kapalı kalan Teleferik hattı 2015 yılında yenilenen hali ile tekrar kullanıma açıldı. Bu Teleferik hattındaki vagonlara 8 kişi binebilmektedir. Türkiye’de bulunan diğer bir Teleferik hattı ise Antalya Kemer’de bulunan Olympos Tahtalı Teleferiğidir. Tahtalı Teleferik hattında kullanılan vagonlara aynı anda 80 kişi binebilmektedir. Ortalama yolculuk süresi 10 dakikadır. Zirveye ulaştığınızda ise yükseklik 2365 metredir. Tahtalı Teleferiğinde aynı zamanda yamaç paraşütü uçuşları da yapılmaktadır.
Dünyada Teleferik Örnekleri;
- Genting Skyway, Resort World Genting ile Gohtong Jaya’yu birbirine bağlayan Teleferik hattı Malezya’da bulunmaktadır. Bu Teleferik hattı yaklaşık 21 km hızı ile en hızlı Teleferik hattı ünvanını elinde bulundurmaktadır.
- Sugarloaf Dağ Teleferiği Brezilya’nın Rio şehrinde bulunmaktadır. Bu Teleferik hattına varabilmek için ise öncesinde 2 ayrı Teleferik hattına binmeniz gerekmektedir.
- Masa Dağı Teleferiği, Cape Town’da bulunan Teleferik hattı 1087 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Teleferik kabinlerinin farklı ve güzel bir özelliği vardır. Kabinlerin tabanı dönmektedir. Bu sayede yolculuk sayesinde yolcular hareket etmeden bütün manzarayı rahatça görebilmektedir.
- Stanserhorn Dağı Teleferiği, dünyanın ilk üstü açık kabinine sahip Teleferik hattıdır. İsviçre’de bulunan Teleferik hattı Stanserhorn Dağına yaklaşık 6 dakikalık bir yolculuk sunmaktadır. Dağ’a ulaştığınızda yükseklik yaklaşık 1900 metredir.
- Dünyanın en uzun Teleferik hattı ise Bolivya’nın başkenti La Paz’da bulunmaktadır. Ancak bu Teleferik diğerlerinin aksiye turistik amaç için değil banliyo sakinlerinin şehre ulaşmasını sağlamaktadır. Hattın uzunluğu ise yaklaşık 10 kmdir.