Uyku modu (Stand By); dijital ekranlar, mobil cihazlar, bilgisayarlar ve elektronik ev aletlerinin sahip olduğu bir güç tasarrufu kipidir. Uyku modunun sahip olduğu ve sergilediği özellikler her cihaz için farklılık gösterebilir. Bilgisayarlarda yer alan uyku moduysa tüm çalışmalarınızın, açık programlarınızın ve işlemlerinizin kaydedildiği bir enerji tasarrufu modudur.
Uyku moduna alınan cihazlar enerji tasarrufu yapmaya başlar ve normalde harcadığı enerjiyle kıyaslanılığında oldukça düşük enerji tüketim verileri sergilerler. Bilgisayarınızı uyku moduna aldığınızda bilgisayarınızda çalışmakta olan programlar sonlandırılmazlar ancak uyku modunun devam edeceği süre boyunca çalışan yazılımlar tümüyle duraklatılır. Bu nedenle bazı yazılımlar uyku moduna alındıktan sonra işlevlerini yitirebilmektedir.
Bilgisayarınızı uyku moduna almak için tercih edebileceğiniz birden çok yöntem var Bir bilgisayarı uyku moduna geçirmek için en çok tercih edilen yöntemleriyse şöyle sıralayabiliriz;
- Başlat menüsüne giriş yaptıktan sonra Güç düğmesine veya Güç düğmesinin yanındaki ok işaretine tıklayın. Daha sonra karşınıza çıkan seçeneklerin içerisinden “Uyku” veya “Uyu” seçeneğini seçin.
- Bir dizüstü bilgisayarın ekranını kapağını kapatarak bilgisayarın doğrudan uyku moduna geçmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Bazı bilgisayar modellerinin üzerinde fiziksel bir tuş olarak uyku modu tuşu yer alabilir. Genellikle Ay işaretiyle veya Sleep olarak adlandırılan bu tuşu kullanarak da bilgisayarınızı uyku moduna geçirebilirsiniz.
- Bilgisayarınızın Güç Ayarları seçeneklerinden zaman ayarı yaparak bilgisayarın belli bir süre kullanılmaması halinde uyku moduna geçmesini sağlayabilirsiniz.
Bilgisayarınızı uyku modundan uyandırmak için bilgisayarınızın güç düğmesine basmanıza gerek yoktur. Bilgisayarın klavyesinden herhangi bir tuşa basarak veya farenizden tıklama yaparak bilgisayarınızın uyku modundan çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Dilerseniz, uyku moduyla ilgili olarak en çok merak edilen kullanıcı soruları ve cevaplarına geçiş yapalım;
Bilgisayarı kapatmak yerine neden uyku moduna almalıyız?
Bilgisayarı uyku moduna aldığınızda bilgisayardaki tüm açık programlar ve bu programlarda işlenen veriler geçici bellek üzerine depolanır. Bilgisayar açıldığında çalışmalarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Oysa bilgisayarınızı kapattığınızda hem bilgisayarınızın açılmasını hem de yazılımların tekrardan açılmasını sağlamak zorunda kalacaksınız ki bu da birçok bilgisayar kullanıcısı için zaman kaybı anlamına geliyor.
Bilgisayarı uzun süre uyku modunda bırakmanın zararı var mı?
Hayır, bilgisayarınızı birkaç gün boyunca uyku modunda bırakmanızın bilgisayarınıza herhangi bir zararı olmayacaktır. Özellikle ofis içerisinde kullanılan bilgisayarları çalışanlar kapatmak yerine uyku moduna alma özelliğiyle kullanır.
Uyku modunda bilgisayar ne kadar enerji tüketir?
Microsoft ve Energy Star tarafından yapılan açıklamalara göre Windows ME veya daha sonrasında yayınlanan işletim sistemlerinden birinin uyku modunu kullanmak bilgisayarınızın neredeyse kapalıymış gibi veri tüketmesi anlamına geliyor. Tüm bu oranları göz önünde bulunduracak olursak bilgisayarınızın bataryayla çalışıp, bataryasını bitirmesi bile günler hatta haftalar sürecektir.
Bilgisayarlar uyku modunda disk alanı kullanılır mı?
Evet, bilgisayarınızda uyku modu özelliği aktifse bilgisayarınızın sabit diskinin depolama kısmının bir tarafı da bu özellik için ayrılacaktır. Uyku modu özelliğini bilgisayarınızdan tümüyle pasif hale getirerek bilgisayarınızın uyku modu özelliğiyle daha çok alan kaplamasının önüne geçebilirsiniz.
Klimada Uyku Modu
Klima uyku modu; klimaların içerisinde yer alan ve klima kumandası yardımıyla aktif hale getirilen uyku modu kipidir. Klimaların uyku modu bilgisayar ve diğer elektronik aletlerin aksine tamamen sağlıklı ve kaliteli bir uyku hedefini yerine getirmek için çalışır. İnsanlar uyudukları anda vücut ısıları 1 ile 2 derece arasında düşüş gösterir. Uyku moduna alınmış olan klimalar da bu dengeyi sağlamak için uyku moduna alındıktan yarım saat sonra 1 derece sıcaklığı arttırıp, bir saat sonra sıcaklığı 1 derece daha arttırır.
Klimaların uyku modu özelliği sayede içinde bulunulan ortam insanların uyuması için çok daha elverişli bir ortam haline getirilir. Çoğu uyku modundaki klimanın kapanma süresi 6 saat civarındadır. Klimanızın uyku modunu açtığınızda klimanız 6 saat sonra kendini kapatacak ve uykunuzun klimayı kapatmak için bölünmesine gerek kalmaksızın klima işlevini tamamlamış olacaktır.
Mobil Nedir?
Hücresel bağlantı ve diğer kablosuz bağlantı elemanlarını kullanarak radyo veya uydu sinyalleri üzerinden bağlantı gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olan cihazların tümüne mobil cihazlar denir. Günümüzde mobil cihazlar dediğimi...
Telefonda Uyku Modu Nedir?
Telefonda uyku modu, akıllı cihaz özelliklerine sahip cihazların çok daha az enerji tüketmesi için geliştirilen yazılımsal bir güç tasarrufu modudur. Telefonların uyku modu tamamen otomatikleştirilmiş olarak çalışır. Örneğin, bir Android telefonu şarjdan %100 olarak çıkarttınız ve tuşlarını kilitledikten sonra olduğu yerde beklemeye bıraktınız. Bu cihaz, hiçbir işlem yapmadan beklediği süre boyunca ekstra sistem uygulamalarını kapatacak ve son olarak derin uykuya geçiş yaparak çok daha az şarj tüketilmesine yardımcı olacaktır.
Eğer telefonunuzu %100 şarj ettikten sonra sabah ısınmış veya şarj yüzdesi anormal seviyelerde düşmüş olarak buluyorsanız, muhtemelen cihazınız uyku moduna geçmiyor demektir. Uyku modu sorunları yazılımsal olduğu için cihazınızı orijinal yazılım ayarlarında fabrika verilerine sıfırlayarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.