- 1- Yetersiz İçerik ve Kabul Edilmeyen İçerik (Sanırım, Arkadaş Kalsak Daha İyi Olacak)
- 2-Sayfa Düzeni ve Site Tasarımı (Nasıl desem, Sanki Sen Pek Benim Tipim Değilsin)
- 3- Gizlilik Politikası, Hakkımızda ve Bize Ulaşın Sayfaları (Hayır, Sen Kimin Nesisin?)
- 4- Siteniz Google AdSense Politikalarıyla Uyumlu Değil (Biz Ayrı Dünyaların İnsanıyız Cevat!)
- 5- TLD ve Sitenin Açılış Süresi (Önce Biraz Birbirimizi Tanısak Diyorum?)
- 6- En Çok Yapılan Hata; Görseller (Kusura Bakma, Senden Elektrik Alamıyorum)
- Tüm Detaylara Rağmen Onay Alamıyorsanız KFC Yöntemi;
AdSense’i daha önce bir yazımızda Webmasterların platonik sevgilisine benzetmiştik çünkü Google AdSense bu benzetmeyi yapmamız için bize bir değil bin neden sunuyor. Dolayısıyla olaya tamamen gönül meselesi olarak bakmak, nazlı ceylan Google’ı anlamak ve damara göre şerbet vermek onaylanan bir hesap ile yola çıkmamız için son derece önemli.
Daha önce platonik bir aşk yaşadıysanız (en kötü ihtimalle çocukken mutlaka olmuştur) o halin tamamen sorular ve sorgular silsilesinden ibaret olduğunu biliyorsunuz. Söz konusu Google AdSense olduğunda ve ilk reddedilme postasıyla karşılaştığınızda da durum aynı olacak;
- Neden bana bakmıyor?
- Ben yakışıklı / güzel değil miyim?
- Onun için yeteri kadar iyi değil miyim?
- Nerede yanlış yaptım?
Burada kilit noktamız en sondaki “Nerede yanlış yaptım?” Sorusu… Eğer Google AdSense hesabınız onaylanmıyorsa bir şekilde bir yerlerde mutlaka hata yapıyorsunuz veya hata yaptınız ama farkında değilsiniz demektir. Bu rehberdeki ipuçlarıyla bu hataları gidermeye ve Google AdSense Politikalarının aslını anlamaya sizi sevk etmeye çalışacağız.
1- Yetersiz İçerik ve Kabul Edilmeyen İçerik (Sanırım, Arkadaş Kalsak Daha İyi Olacak)
“Sanırım arkadaş kalsak daha iyi olacak” evresi olarak yorumladığım bu bölümde, sitenizle başvurup hevesli hevesli beklerken; yetersiz içerik veya politika uyumsuzluğu / kabul edilemeyen içerik bahaneleriyle platonik sevgili AdSense’ın sizi reddettiğini göreceksiniz. Peki, bu tür red mesajlarıyla karşılaşılmasının en büyük nedenleri nelerdir?
- Web siteniz incelenmeye değecek kadar metin içeriği barındırmıyor olabilir.
- İçerikleriniz zayıf / kalitesiz hatta kopya içeriklerden oluşuyor olabilir.
- İçerik dili yazım hataları, anlam bozuklukları ve düşük cümlelerden oluşuyor olabilir.
- İçerikleriniz Google’ın sevdiği ve “benzersiz içerik” dediği içerik tanımlamasına uymuyor olabilir.
- İçerikleriniz kullanıcılara değer katacak şekilde yüksek kaliteyle hazırlanmamış olabilir.
- İçerikler veya site Google AdSense’ın politikalarıyla uyuşmuyor olabilir.
Neler yapmanız gerekiyor?
- Gerçekten kaliteli, benzersiz ve dil kurallarına uygun içerikler hazırlayın.
- İçeriklerinizde nizami şekilde başlık etiketlerini kullanın.
- İçeriğinizi zenginleştirmek için görsel anlatım elemanlarından faydalanın.
- İçerik uzunluklarının yeteri kadar olmasına özen gösterin. Ne fazlası, ne azı olsun.
- Bilgilendirici ve kullanışlı içerikler hazırlayın.
- İçeriğinizin Google AdSense politikalarına uygunluğundan emin olun.
.blog Alan Adı Uzantısı Geliyor!
Gün geçmiyorki yeni bir uzantı duymayalım. Gerçi uzantı olsa bile herkesin .com takıntısı aşikardır, eğer o doluysa .net, en fazla .org satın alınır. Özellikle Türk insanının bu konudaki ısrarı trajikomik bir boyutu gözler önü...
2-Sayfa Düzeni ve Site Tasarımı (Nasıl desem, Sanki Sen Pek Benim Tipim Değilsin)
İçerikleri sayfa içerisinde kolayca bulma, görüntüleme ve rahatla okuma gibi teknik kuralları Google oldukça ciddiye alıyor. Bu düzene uymayan internet siteleriniyse, içerik açısından zengin olsalar dahi “Kusura bkma cnm ya .s.s sn pk bnm tipim değilsın.” Diyerek reddediyor. Bunu tıpkı zengin olan ama kendine bakmayıp, saçı sakalı birbirine karışmış erkek olarak düşünebilirsiniz.
Google AdSense’in sizi bağrına basmasını, sarıp sarmalamasını istiyorsanız mutlaka temiz, mobil cihazlarla uyumlu, içeriklerin gözle kolayca taranabildiği ve güzel görünen site tasarımı ile birlikte sayfa düzeni kullanmanız şart. Aksi taktirde tüm dünyalar sizin olsa bile Google sizi bırakıp, davulcuya hiç olmadı zurnacıya kaçabilir.
- Mobil uyumlu ve popüler internet tarayıcılarında sorunsuz görüntülendiğinden emin olduğunuz bir tasarım kullanın.
- Tasarımın kullanıcı için son derece sade ve en önemlisi göz yormayan bir tasarım yapısına sahip olduğuna emin olun.
- Yazı tipi, yazı tipi rengi ve yazı tipinin büyüklüğü gibi önemli kriterlere dikkat edin. Hatta birkaç kişiden fikir alıp, birkaç içeriğinizi okumasını isteyin. İçerikleri okurken gözleri rahatsız olmuyorsa muhtemelen sorun yoktur.
3- Gizlilik Politikası, Hakkımızda ve Bize Ulaşın Sayfaları (Hayır, Sen Kimin Nesisin?)
AdSense’dan onay alma şansınızı zirveye çıkarmak istiyorsanız o halde henüz AdSense başvurusu yapmamışken Gizlilik Politikası, Bize Ulaşın ve Hakkımızda gibi aslında her sitede olması gereken temel sayfaları oluşturun.
Biliyoruz, bu sayfalar her 10 kullanıcıdan sadece 3 tanesinin dikkatini çekiyor. Hatta bazen bu 3 kullanıcının bile dikkatini çekmeyi başaramadığı doğrudur. Yalnız, Google AdSense’in bu 3 kullanıcı arasında yer alacağını unutmayın. Bu mahşerin üç atlısı sayfasına sahip olmanız, Google gözünde profesyonel ve ne yaptığını bilen bir site olduğunuz imajı oluşturmak açısından oldukça önemli. Aynı zamanda Gizlilik Politikası sayfası oluşturmanın Google AdSense’in temel ihtiyaçlarından biri olduğu gerçeğini de atlamayalım.
Neler yapmanız gerekiyor?
- Ziyaretçilerinize bu siteden ne elde edeceklerini, sizin sorumluluklarınızın neler olduğu, onların sorumluluklarını, neler yapabileceklerini ve neleri yapamayacaklarını açıklayan bir gizlilik politikası / kullanım sözleşmesi sayfası hazırlayın.
- Blogunuzun arkasında gerçek bir ekip veya gerçek birilerinin olduğunu doğrulamak için bir hakkımızda sayfası hazırlayın. Hakkımızda sayfasına sitenin hakkında yazın ve sitede görev alan kişilerin isimlerine yer verin.
- AdSense gibi servisler, istediği taktirde kullanıcılarınızın size ulaşabildiğini görmeyi seviyor. Siz de AdSense’in tüm bunları bilmesine hatta görmesine imkan verin. İmkanınız varsa destek@siteadi.com benzeri bir mail adresine yer verdiğiniz ve sosyal medya profil linklerinin de içinde yer aldığı bir iletişim sayfası hazırlayın. İletişim sayfasına, AdSense için başvuru yaptığınız mail adresinizi ve başvuru yapan kişinin ad soyad bilgilerini de vermeyi unutmayın.
- Son olarak tüm bu menülerin göz önünde ve ana navigasyon menülerine yakın bir yerde olmasını sağlayın. Kullanıcılar bunları aradığı gibi ilk bakışta bulabilmeli (dilerseniz onay aldıktan sonra yerlerini değiştirebilirsiniz, önce bi köprüyü geçelim.)
4- Siteniz Google AdSense Politikalarıyla Uyumlu Değil (Biz Ayrı Dünyaların İnsanıyız Cevat!)
Google’ın politikalarıyla uyumlu düşmeniz ve Google AdSense’ın sizden elektrik alması için sadece yasal içeriğe sahip bir site olmanız yeterli değildir. Bunun yanı sıra Google AdSense çıkma teklifinizi değerlendirmek için;
- Zengin ve benzersiz içerik
- Organik web trafiği
- Anlaşılabilir ve sade bir tasarım
- Ziyaretçilerin kolayca keşfe çıkabileceği navigasyon menüleri
İster. Tüm bunların yanı sıra belki internet siteniz telif hakkına tabii olan bir içeriği kullanıyor olabilir, ne dersiniz?
Nelere dikkat etmelisiniz?
- Pornografik / Yetişkin içerikleri barındırmadığınızdan emin olun. İçerikleriniz aile ortamında açıldığında sorun çıkarmayacak türden olmalıdır.
- Korsan veya korsana teşviğe yönelik içerikler barındırmadığınızdan emin olun. (Hacking, Cracking, Root, Jailbreak vb.)
- İllegal uyuşturucu içerikleri barındırmadığınıza emin olun.
- İçeriklerinizin telif hakkı kurallarına aykırı olmadığından emin olun.
5- TLD ve Sitenin Açılış Süresi (Önce Biraz Birbirimizi Tanısak Diyorum?)
Google AdSense’a başvururken eğer siteadi.blogspot.com.tr tarzında, Blogger harici bir subdomain ile başvurmayı düşünüyorsanız şimdiden hayallerinizi suya indirebilir ve başka limanlara doğru yelken açabilirsiniz. Google AdSense’a başvurmak için TLD (Top Level Domain) bir alan adına sahip olmanız gerekiyor. Tıpkı içeriğiniz gibi alan adınızın da Google AdSense politikalarıyla çakışmıyor olması oldukça önemli.
Alan adımız var ve siteyi açtık. Şimdi ne olacak diyorsanız, hemen başvurunuzu yapabilirsiniz ancak platonik sevgiliye sizi biraz tanıması için zaman vermek en iyisi olacaktır. Bu süre zarfında sizde tümüyle içerikle dolup taşan bir site hazırlayarak AdSense’in karşısına etkileyici bir şekilde çıkabilir ve onu tam kalbinden vurabilirsiniz.
6- En Çok Yapılan Hata; Görseller (Kusura Bakma, Senden Elektrik Alamıyorum)
Forumda da yüzlerce kişinin yaşadığı sorunlardan biri kullandıkları görsellerin telif haklarına tabii olması ama sizin bundan ciddi ciddi haberinizin olmamasıdır. Eğer bir görseli kendiniz oluşturmuyorsanız veya görselin açık açık kullanım haklarının herkese açık olduğu belirtilmiyorsa, o görsel telif hakkıyla korunuyor olabilir.
Bir çoğumuz sitemizi oluşturuyor ve sitemize ekleyeceğimiz görselleri Google Görseller üzerinden alıp kullanıyoruz. En fazla bir iki rötuş ve boyutlandırma yapıyoruz. Akabinde de neden sitem politika sorunlarıyla karşılaşıyor, her şey uyumlu hala aynı red cevabını alıyorum diye sitem ediyoruz.
Peki, Google Görseller aracılığıyla alıp, blogunuzda yada sitenizde kullandığınız görselin açık açık ücretsiz olarak tüm amaçlarla kullanılabileceği bildirilmiş miydi? Sanırım hayır, bildirilmemişti… Alın size bal gibi telif hakkına sahip içerik.
Bu sorunla karşı karşıya kalmamak için ya kendi görsellerinizi oluşturacaksınız ya da ücretini ödeyip, lisanslı görselleri satın alarak lisans şartlarına uygun şekilde kullanacaksanız. Ücretsiz alternatif için stok fotoğraf sitelerini de aşındırmayı sakın unutmayın.
İlgili içerik: İçeriklerinize Renk Katacak 15 Ücretsiz Stok Görsel Sitesi
Tüm Detaylara Rağmen Onay Alamıyorsanız KFC Yöntemi;
Albay Harland D. Sanders, yemek yapmayı seven ve farklı tarifler denemeyi kendine uğraş edinen bir adamdır. Kendine bir kafe satın alan Albay Sanders, bu kafede yemeklerini müşterilerine sunarak geçimini sağlar. Zaman içinde kafenin bölgesine yeni bir otoyol yapılınca insanlar bu otoyolu kullanmaya başlaar ve Albay Sanders iflas etmenin eşiğine sürüklenir. Son çare olarak Albay Sanders, geliştirdiği yemek tariflerini işlek yerlerdeki lokantalara belli bir kar üzerinden satma fikriyle yola çıkma kararı alır.
Gittiği her restoranı not alan ve denemekten bıkmayan Albay Sanders tam 1018 restoran sahibi tarafından reddedilir ve 1019. restoran sahibiyle anlaşmaya varır. Tarif hem restoran sahibi hem müşteriler tarafından çok sevilince Albay Sanders bu restoranın ortağı olur.
80’li yıllarda hayata gözlerini yuman Albay Sanders, 78 ülkede 10.000’den fazla bulunan KFC restoran zincirlerinin bugün var olmasının en önemli nedeni ve KFC logosunda gördüğümüz keçi sakallı adamdır.
- Hikayeden de anlayabileceğiniz üzere 1010 defa deneyip bırakırsanız kazanamayabilirsiniz. Kendinizi şu kadar deneyeceğim şeklinde şartlamayın ve onaylayıncana kadar devam edin.
- AdSense tekrar tekrar başvuruda bulunmanızın önüne geçmiyor. Sürekli olarak gelen yanıtlara göre sitenizi iyileştirerek başvurunuzu yenileyebilirsiniz.
- Binlerce kez denemenize rağmen onay alamıyorsanız veya sıkıldıysanız, pes etmek yerine sadece AdSense’dan onay alması için hazırlanmış bir site ile başvurmayı deneyebilirsiniz.