lostyazilim
tr.link

Alan Adı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Şey

İşinize gücünüze cuk diye oturan alan adanı seçmek bazen Everest dağının zirvesine tırmanmak kadar zor olabilir. Bir de alan adınız için AB’nin kokoreç takıntısı gibi marka olacak, kullanıcıya hitap edecek, hatta gönüllerin sultanı SEO’nun yanağından makas alacak gibi takıntılarınız varsa işiniz hepten iş.

Hani Everest dağının zirvesini bulmak demiştik, tüm bunların üçünü veya daha fazlasını sahip bir alan adı bulmak istiyorsanız gelin biz onu “Yalın ayak Everest’e tırmanmak” yapalım! Alan adı sektörü artık 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başı ve ortasında olduğu kadar durağan değil. Eskiden kurak ve yatırım yapmaya değmeyecek görünen vadilerin şimdilerde içinden otoban geçiyor. Alan adı avcıları, ellerinde sözlüklerle bayram seyran demeden sizin hayalinizi süsleyen alan adlarını avlıyor.

Boğazları tutulmuş, ordusuna el konmuş Osmanlı gibi bitap düşmüş olsa bile alan adı sektörü için hala umudumuz var. En nihayetinde tümüyle vazgeçmek başlamadan kaybetmektir. Bize bir alan adı lazım ve onu alacağız. Yalnız, o alan adını sarıp sarmalayıp tüm yatırım ve emeklerimizi bağlamadan önce gelin dikkat etmemiz gerekenlere bi’ göz atalım.

#1- İçinde Anahtar Kelime Olsa Nasıl Olur?

Alan adı maceranıza başlamadan önce kamp çantanızı bir kenara bırakıp soluklanın. Eğer SEO’nun ayılıp bayılmasını istediğimiz bir alan adımızın olmasını istiyorsak içinde anahtar kelimemizin geçmesi büyük bir avantaj olacaktır.

Alan adı keşfine başlamadan önce anahtar kelime keşfine başlayın. İnsanlar alanınızla ilgili neleri arıyormuş araştırın ve dedikodulara kulak verin. Bulduğunuz mevcut anahtar kelimelere baştan veya sondan ekler ekleyin. Şimdi sorgulama yapabilirsiniz.

İpucu; Anahtar kelime olmuyorsa zorlamanın alemi yok. Size alan adı mı yok yea?

Yahoo, 2014 Yılında Hacklendiğini Kabul Etii
İlginizi Çekebilir!

Yahoo, 2014 Yılında Hacklendiğini Kabul Etii

Temmuz ayının sonunda Verizon tarafından 4.8 milyar dolara satın alınan Yahoo, 2014 yılında devlet destekli olarak gerçekleştirildiği düşünülen bir operasyon sonucunda 500 milyon üyesine ait verilerinin ele geçirildiğini kabul etti. ...

#2- Böyle Biraz Benzersiz Olsun ya?

Alan adı, markanızdır. Alan adını seçerken sizin ve kullanıcılarınızın standartlarına beklentilerine uygunluğundan emin olun. Benzersiz olun ama işin cılkını çıkartmayın. Gelin size benzersiz alan adı hakkında gümbürtüye giden bir olay anlatayım!

Flickr ilk kurulduğunda alan adının hecelemesi yüzünden inanılmaz büyük trafik kaybetmiş. Bakmışlar ki, mercimek kuru kuruya gidiyor Flickr’ın tam hecelenen hali olan flicker.com'u satın alıp Flickr’a yönlendirmişler. Üstelik bu onlara hayli pahalıya mal olmuş. Hani alan adı deyip geçmeyin, bilin istedim.

#3- Varsa Alırım Bi’ .COM’lu Site

Eğer hazırda varsa ilk tercihinizin .COM uzantısından yana olması daima en iyi seçimdir. Uzun vadeli planlarınız düşünüldüğünce .COM hem akılda kalıcı hem de tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan alan adıdır.

Eğer .COM uzantılarının tümü doluysa diğer alan adı uzantılarına düşman askeri muamelesi yapmanıza gerek yok. Ağustos 2017’de açıklanan ICANN raporuna göre 1,547 tane TLD alan adı uzantısı var. Elbet bunlardan biri sizin işinizi görecektir.

Yeri gelmişken bunu da okumak isteyebilirsiniz; Alan Adları Hakkında Üretilen 7 Şehir Efsanesi

#4- Mümkünse Yeni Türkçe ile Yazılıp Okunabilsin

Orhun kitabeleri falan çok hoş ama alan adları bunların hepsini kaldıramayabilir. Kitleniz her ne olursa olsun, insanların kolayca yazabileceği bir alan adına sahip olmak büyük nimettir. Öyle bir alan adı seçmelisiniz ki bunu yazacak adamın ayrı bir dil öğrenmesine / bilmesine gerek kalmasın.

#5- Hani bi’ Site Vardı… Neydi ya Onun Adı?

Verin bana gerekli ekipmanları, sırf bu başlığın konusu üzerine size şırrakt diye film çekerim. Çektiğim film IMDB’den en az 8 alır, dram kategorisinde ödüllere boğulur. İnsanlara bu sahneyi yaşatmayın, yaşatmayalım. Sürekli ziyaret ettiğiniz internet sitelerini zihninizde bir yoklayın.

Karmaşık ve adını hatırlamadığınız alan adlarının büyük kısmı başarısızdır. Tarayıcıyı açtığınız gibi patır kütür adresi yazıp o siteye girmelisiniz. Ya da insanlar iki laf muhabbet arasında sitenizin adını gerine gerine söyleyebilmeli.

#6- Önemli Olan Hem Boyu Hem İşlevi!

Bu genellemenin çeşitli şekilleri edebiyatımıza karışmış. Biliyoruz. Söz konusu olan alan adı seçimiyse bu klişeyi biraz irdeleyip tokatlamamız lazım. Alan adının işlevi kadar boyu, boyu kadar işlevi önemlidir. Üstelik kısa alan adları SERP sonuçlarına cuk gibi oturma gibi yerli yersiz alışkanlıklara sahiptir. 

Haa, biz şimdi yukarda anahtar kelime dedik, güzeldir hoştur dedik. Yetmedi bir dünya giydirdik. Alan adınızda anahtar kelimeniz geçsin fakat alan adınızın Çin Seddi uzunluğunda olmasın mümkünse. Hayır yani gerek yok. Bunu insanlar okuyacak robotlar sıralayacak öyle değil mi?

#7- Alan Adınız Artist Olsun

Evet evet, bildiğiniz baya artist olsun. Öyle bir olsun ki, alan adınızı duyan kulaklar 9. Senfoni dinlemiş, gören gözler Kate Upton’ı Miranda Kerr’i görmüş olsun. Ortamlarda sizin site neydi denildiğinde ezile büzüle değil, bastıra bastıra havalı söylensin. Çok mu abarttık? O zaman siz daha fazla abartın, en iyisi sizinki olsun.

#8- Trendler Trenlere Benzer, Gelir ve Geçerler

Alan adınızı seçerken trendlerin etkisinde kalmayın. Adı üstünde trend. Yani bu gelecek, bir süre etrafta takılıp insanları etkileyecek sonra toz olup gidecek. Sizin projeniz bu kadar kısa mı olacak? O zaman sıradan trendlerin etkisinde kalmayın ki alan adınızın modası geçmesin.

Mesela, bir aralar son ek ile uzantı ve alan adını birleştirme trend olmuştu. Birkaçı başarılı olduktan sonra yakala.co, yapma.co, sisatma.oc, hey.yo gibi alan adlarını her yerde görür olmuştuk. Sonra ne oldu, trend gitti ve biz trende baka kaldık. Bakmayalım, ne trene ne de trende…

Bu seferki listemizde biraz amatör arkadaşlara hitap etmek istedik. Eminiz ki işin eri olarak sizin de eksiklerimizi tamamlayacağınız noktalar vardır. Yani, vardır değil mi? :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al