wmaraci reklam

Gelmiş Geçmiş En Başarılı 20 Hacker ve Hacking Filmi

Doğruya doğru, bizim sitelerimize yeltenip emeklerimize karışmadıkları sürece Hackerlar ve Hacking dünyasıyla alıp veremediğimiz yok. Yalnız Hollywood dünyası için aynı şeyi söyleyemeyiz. İlk olarak kimin bu akımı başlattığını bilmemekle birlikte, Hollywood’da Hacker filmlerinin iyi sattığı kesin. Çünkü Hacking yazılım gibi değil. Mesela bir yazılımcının hayatının film olması, aksiyon barındıran bir eylem değil. Tüm gün oturup “bi tık sağa sola logo kaydıran adamların hayatı”nı film yapsalar n’olur, yapmasalar n’olur…

Onun için Hacker ve Hacking filmleri konusu hassas bir konu. Ayrıca daha önceden yayınladığımız film listelerinden gördüğüm kadarıyla, Hacking’e dair üyelerimiz de boş değiller. Hazır hafta sonu gelmiş, yeni bir aya başlıyoruz. Güzel bir izleme listesiyle bir sonraki aya kaldığımız yerden devam edelim diyoruz. Ne dersiniz?

Listeye “En iyi hacker filmleri” gibi iddialı bir başlık atmak isterdim ama film konusu biraz kıtırlı. Benim beğendiğimi siz, sizin beğendiğinizi ben beğenmeyebilirim. Bu nedenle listeyi olabildiğince Hacking ve hacker odaklı, başarılı kabul eden 33 filmi saptayarak derledim. Filmlerin sıralamasını da IMDB puanı baz alarak yaptım. Şimdiden iyi aylar, iyi seyirler!

1- The Matrix (1999) - IMDB: 8,7

Matrix, gerçeklik ve teorinin arasında sıkışıp kalmayı başaran kült bir efsane! Bir programcı olan Neo, kendini eşsiz bir dünyada benzersiz bir tercih yapmak zorunda bulur. Mavi veya kırmızı hapı seçmesi Neo’nun tüm hayatını değiştirecektir. Matrix, Neo veya Trinity’nin eline bilgisayarı alıp Linux Server’da “nmap” kullanarak açık taradığı kıytırık hacker filmlerden biri değil. O kesinlike “efsane” tanımını hakeden herkesin izleyebileceği bir başyapıt.

Arama Motorları Dezenformasyonla Mücadelede Nerede
İlginizi Çekebilir!

Arama Motorları Dezenformasyonla Mücadelede Nerede

Bu sitede okuma fırsatı bulduğunuz yazıların pek çoğu arama motorlarıyla ilgili. Yine bu yazıların pek çoğunda arama motorlarının kendilerini nasıl geliştirdiğinden sık sık bahsediyoruz. Peki, dezenformasyon konusunda ne durumdalar...

2- Enigma, The Imitation Game (2014) - IMDB: 8,0

Enigma, II. Cihan Harbi sırasında Nazi Almanya’sının sihirli kutusu Enigma’nın şifrelemesi çözen Alan Turing’in hikayesi ve hayatını konu alıyor. Bilgisayar bilimi tarihinin en önemli isimlerden biri olan Alan Turing, yaptığı tersine mühendislik ve şifre çözücü ile büyük bir savaşın seyrini değiştirmeyi başarıyor. Bu film yalnızca Hacking değil aynı zamanda bilgisayar bilimine de ilgi duyan herkesin izlemesi gereken harika bir yapım.

3- The Girl with the Dragon Tattoo (2009) - IMDB: 7,8

Türkiye’de “Ejderha Dövmeli Kız” olarak vizyona giren The Girl with the Dragon Tattoo, İsveçli ve Asperger Sendromlu bir kadın Hacker’ın sıra dışı hikayesini anlatıyor. Bir takım cinayetlerin ardındaki sır perdesini aralamak isteyen esas kızımız, gazeteci Mikael Blomkvist ile ekip olarak gerçeğin peşine düşüyor. Sürükleyici bir film olan The Girl with the Dragon Tattoo, harika senaryosunun yanı sıra bolca çıplaklık içeriyor. Baştan uyarayım da, hazırlıksız yakalanıp penaltı yemeyin.

4- Office Space (1999) - IMDB: 7,8

Office Space, bir şirketin masa başı çalışanı olan 3 kafadar BT uzmanının başından geçen çılgın olaylar dizisini konu alıyor. Hayatlarını 8-5 rutininde gözlerinin feri kayarak geçiren üçlü, bir gün işten kovulacaklarını öğrenir. Madem işten kovulacağız, o zaman son golümüzü atıp öyle gidelim der ve şirketin ana yazılımına kendileri için bir virüs yerleştirirler. Müşterilerden kalan sadece kuruşlukları ele geçirecek bu yazılımı birkaç gün sonra kontrol ettiklerinde hayal edemeyecekleri kadar parayı ele geçirdiklerini farkettiler. Hikayenin geri kalanı mı? Ofis Çılgınlığı!

5- Who Am I (2014) - IMDB: 7,6

Son yılların en başarılı Hacker filmi koltuğuna bir güzel kurulan, orijinal adıyla “Kein System ise Sicher” Alman yapımı bir Hacking filmi. Genç bir öğrenci ve bilgisayar programcısı olan Benjamin, sevdiği kızı etkilemek isterken mahkemelik olur. İlk suçu olduğu için hapis cezasıdan kurtulsa da cezasını çekeceği kamu hizmeti onu bambaşka bir noktaya taşıyacaktır. Who Am I eğer Hollywood’un ellerinden çıkmış olsaydı kesinlikle listenin daha üstlerinde bir yerlerde olup, koltuğunu sağlama alabilirdi. Kesinlikle pişman olmayacağınız, filmin sonunda ardı ardına mavi ekran hatası vereceğiniz bir film.

6- MI4: Ghost Protocol (2011) - IMDB: 7,4

Görevimiz Tehlike serisinin dördüncü filmi MI4: Ghost Protocol, Tom Cruise’un uçup kaçtığı filmlerden biri. Filmi bu listede görmemizin nedeniyse film içinde Hacking’e dair birçok sahnenin yer alması. MI4: Ghost Protocol tam olarak bir Hacking filmi değil. Ama koskoca IMDB bile onu Hacking filmi kabul ediyorsa biz neden etmeyelim?

7- We Are Legion: The Story of the Hacktivists (2012) - IMDB: 7,3

We Are Legion: The Story of the Hacktivists, dünyaca ünlü ve başarılı Hacktivist grup Anonymous için çekilen bir belgesel. Hararetli röportajlar, yazarlar, Anonymous grup üyeleri ve akademisyenlerin gün yüzüne çıktığı bu belgesel, en ax listemizdeki diğer Hacking filmleri kadar heyecanlı. We Are Legion belki bir film olmayabilir ancak o bir filmden çok daha fazlası, gerçeğin ta kendisi…

8- Pirates of Silicon Valley (1999) - IMDB: 7,3

Pirates of Silicon Valley, daha önceki listelerimizde karşımıza çıkan ve birçoğumuzun izlediği bir film. Filmin odak noktasında Hacking’den ziyade Microsoft ve Apple’ın kuruluş yolculukları olmasına rağmen Hacking namına Pirates of Silicon Valley temsili filmlerden biri. Listedeki diğer filmlerin herhangi birini izlediğinizde alacağınız hazzı aynı şekilde Pirates of Silicon Valley’den alacağınıza eminim.

9 - 23 (1998) - IMDB: 7,3

23, Almanya’daki bir hacker grubunun 80’li yılların sonunda başından geçenleri anlatan ve gerçek olaylardan kurgulanan bir Hacking filmi. Karl Koch, ailesini kaybettikten sonra elinde kalan her şeyini bir bilgisayar ve daireye yatırır. R.A Wilson’ın en sevdiği romanı Illuminatus’un etkisinde kalarak kendini forum sitelerinde ve internette komplo teorilerini araştırırken bulur. Hızını alamayan Karl, arkadaşı David ve Pepe’yi de yandaşı tutarak askeri bilgisayar sistemlerini hacklemeye başlar. Şimdi amaçları Doğu Berlin’e kaçıp KGB ile irtibatı sağlamaktır. 23, listemizdeki en eski yapımlardan biri olmasına rağmen senaryosuyla en diri hacking filmlerinden de biri.

10- GoldenEye (1995) - IMDB: 7,2

Pierce Brosnan’ın hayat verdiği bir James Bond filmine ne dersiniz? Bir 007 James Bond filmi olan GoldenEye’da, “GoldenEye” adı verilen bir hacker yazılımının durdurulmaya çalışmasını izliyoruz. Ve elbette James Bond’un ikonik susturuculu silahıyla çarşıyı pazarı dağıtmasıyla birlikte… GoldenEye eski fakat kesinlike listede yer almaya hakkeden zıpır filmlerden.

11- WarGames (1983) - IMDB: 7,1

WarGames’in benden yaşlı olması sizi aldatmasın, kendisi hala modern filmlerle baş edebilecek kadar gardı güçlü bir film. Trajikomik bir hikayesi olan WarGames, genç bir adamın kazara ülkenin askeri sistemine girmesiyle başlıyor. Buraya kadar her şey normal. Normal olmayan bu genç adamın ulaştığı sistemi gerçek bir oyun sanması ve muhtemel bir III. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olma ihtimali. WarGames, sırf ortamlarda izlediğinizi söylemek için bile izlemenize değecek bir film.

12- Sneakers (1992) - IMDB: 7,1

Sneakers, iki meslektaşın hayatlarını farklı çizgilerde sürdürmek istemesini konu ediniyor. Arkadaşlardan biri Ethical Hacking’i meslek edinirken, öbürü elindeki güçlerini kendi çıkarı için kullanmaya karar veriyor. Komik sahneleri ve çekim teknikleriyle Sneakers eski ama modası asla geçmeyen, yıllara meydan okuyacak bir yapım.

13- The Italian Job (2003) - IMDB: 7,0

Ne Çin ne de Japon işi, bu seferki İtalyan işi! The Italian Job, Şampiyonlar Ligi gibi oyuncu kadrosuyla öne çıkan, yarı modern bir aksiyon ve Hacking filmi. Şimdi bu kadar yıldız oyuncuya oturup bilgisayardan açık aratamazlar. Tabiatıyla film, aksiyon filmi modunda ilerlerken aralara minik sürprizli Hacking sahneleri iliştiriyor. The Italian Job, bilgisayardan ve güvenlik dünyasından anlayan anlamayan herkesin izleyebileceği bir yapım.

14- The Score (2001) - IMDB: 6,8

Robert De Niro, Edward Norton ve Hacking sözcüklerinin aynı cümle içinde geçmesi bile The Score’u izlemeniz için yeterli. Hayatını suç içinde geçiren yaşlı kurt, son bir soygun yaparak emekliye ayrılmak istiyor. Güvenlik sistemini aşabilmesi için ise annesiyle birlikte yaşayan ve sosyal sıkıntılı genç çocukların kahrını çekip, onların Hacking yeteneklerinden faydalanması şart. 10 dakika hacking 100 dakika soygun kafasında filmlerinden biri olmasını saymazsak, The Core tek kelimeyle muhteşem!

15- eXistenZ (1999) - IMDB: 6,8

Siz IMDB puanına bakmayın, eXistenZ ağır ve güçlü bir sanat filmi. Bir David Cronenberg filmi olan eXistenZ, oyun tasarımcısı bir gencin insanların doğrudan zihnine bağlanabilen bir oyun icat etmesini konu ediniyor. Bir süre sonra oyun ve gerçek arasındaki fark bulanıklaşınca dananın kuyruğu kopuyor. eXistenZ güzel bir yapım ancak sanatsal yönünden dolayı herkese göre olmadığı kesin.

16- Swordfish (2001) - IMDB: 6,5

Türkiyede “Kod Adı Kılıç Balığı” adıyla gösterime giren Swordfish, düşük IMDB puanıyla bizi ters köşe etmesine rağmen hakikatli bir film. Ulusal terörizmle mücadele için finans kaynağı bulmak isteyen Gabriel Shear bir banka soymak için hackera ihtiyaç duyuyor. Esas oğlamınız Hacker Stanley ise kızına daha iyi bir hayat vermek adına teklifi kabul etmek zorunda bırakılıyor. John Travolta ve Hugh Jackman’ın başrolleri paylaştığı film, yıllar geçse bile eskimeyecek nadide Hacker filmlerinden.

17- Webmaster (1998) - IMDB: 6.5

Webmaster veya Skyggen adıyla bilinen film, şehrin en iyi hackerı JB’nin hayat hikayesini anlatıyor. İnternet dışında organize ve oldukça düzenli bir hayat yaşayan JB’nin hayatı yanlış adamların tavuğuna kış deyip, alan adlarını hacklemesiyle birlikte değişir. JB, bu adamların kendisini öldüreceğini düşünürken adamlar JB’ye Webmaster olarak bir iş verir. Düşük bütçesini saymazsak Webmaster orta halli ve başarılı bir film.

18- Foolproof (2003) - IMDB: 6,5

Foolproof, hobi olarak banka soyan bir ekibin hikayesinin konu edinildiği düşük bütçeli ve Kanada yapımı bir film. Ryan Reynolds ve arkadaşı hobi olarak sanal olarak bankaları soyar. Yapılan sanal soygunlardaki başarıyı gören bir gangster ikiliye bu kez oyunu gerçek bir banka üzerinde oynamaları için şantaj yapar. Komedi ve aksiyonun birbirini kovaladığı Foolproof’u kaçırırsanız üzülürsünüz.

19- Takedown (2000) - IMDB: 6,3

Takedown, kariyerine ufak tefek suçlarla başlayıp, dünyanın en başarılı internet korsanlarından biri olan Kevin Mitnick’in gerçek hayat öyküsünü konu ediniyor. Takedown filminin hikaye olarak pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Hacking filmleri arasından buram buram klasik kokması kendini ayrıştırıyor ve listeye dipten de olsa giriş yapmayı başarıyor.

20- Wikileaks: The Fifth Estate (2013) - IMDB: 6,2

Listemizin son sırasında, bir zamanlar yayınladıkları dokümanlarla Hacktivist kavramının vücut bulmuş haline olan Wikileaks’in hikayesi var. Film, 21. yüzyıl internetinin en koyu organizasyonu Wikileaks’in nasıl kurulduğunu ve eylemlerini gerçekleştirdiğini anlatıyor. Benedict Cumberbatch ve Daniel Brühl gibi tanıdık isimlerin yer aldığı Wikileaks hem iyi bir seyir zevki sunup, hem de ufkunuzu açmaya yardımcı olabilir.

Kaçırdıysanız üzülebileceğiniz diğer film listelerimiz:

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al