lostyazilim
tr.link

İnternet ve Teknolojinin Bizden Koparıp Aldığı 15 Şey

Şikayet mi? Asla! İnternet ve teknolojinin bize sunduğu nimetlerin hepsinden çok memnunuz. Hatta Webmasterlar olarak o kadar memnunuz ki, bu kafadar ikili sayesinde önemli işler başarıp hayatımıza değer ve anlam kazandırıyoruz.

Her şeye rağmen insan arkasına dönüp baktığında internetin öldürdüğü ve tarihte bıraktığı sahneleri görünce bi tuhaf oluyor. İnternetin rafa kaldırdığı şeyler için bir taraftan şükretsek de insan eski teknolojiye yersiz ve manasız bir özlem duyuyor. İnternetin ve gelişen teknolojinin bize çok şey kattığı kesin. Kattıklarının karşısında aldıklarıysa hemen aşağıda sizleri bekliyor.

#1- Telefon Kulübeleri

Modern zamanlarda artık sakın Süpermen aramayın aga. Bırakın kapalı telefon kulübelerini telefona dair ne varsa hepsi sökülüp gitti. Gerçi ben İstanbul’da hala telefon kulübesi görüyorum ama çalışıp çalışmadıklarından şüpheliyim.

Her Webmaster’ın Bilmesi Gereken 10 Temel Google Komutu
İlginizi Çekebilir!

Her Webmaster’ın Bilmesi Gereken 10 Temel Google Komutu

Sıradan bir son kullanıcı için Google’lamak, yalnızca aradığına ulaşmak için atılan kulaçtan ibaret. Tıpkı sıcak bir yaz gününde, günübirlikçi insanların serinlemek için denizde atıkları gibi… Son kullanıcıların aksine ...

#2- CD & Kasetler (ve dahi disketler)

Disketlere artık ayrı bir başlık altında yer verirsem geyiğin boynuzuna su kaçabilir. Disketler ve kasetler artık eskinin de eskisinde kaldı. Yakın geçmişte hayatımıza girip en çok kullanılan depolama aracı olan kompakt diskler içinse yolun sonu çoktan göründü. İşte bunlar hep Steam diyor, bir sonraki maddeye geçiyorum dostlar.

#3- Müzik Çalar & MP3 Player

Sektörde dişini tırnağına takarak yeni modellerini üreten birkaç devi saymazsak artık müzik çalar ve MP3 Player’lerin çağı da sona erdi. Akıllı cihazlar ve Spotify gibi müzik servisleri varken günümüzde bu aletlerin pek kullanışlı olmadığı kesin. Hatta bunu öyle kenara ittirelim; baylar bayanlar, MP3’ün dosya formatı olarak bile devri bitti

#4- Rolodex ve Fihrist

Artık Cemil’i aramak istiyorsak giriyoruz mobil cihazımızdan kişilere Cemil yazıp arıyoruz. Üşengeç modumuzdaysak ona da tenezzül etmeyip; “Hey Siri, Cemil’i Ara” diyerek işi bitirebiliyoruz. Ev telefonlarının tek telefonlar olarak kullanıldığı dönemlere geri gidelim. Ev telefonların geneli hafızasında isim tutamaz ya da 10 kadar numara tutabilirdi. Tüm eşin dostun isimleri bugün telefonumuzdaki “Kişiler” uygulamasıyla yer değiştiren Fihrist telefon defterlerine yazılırdı.

Bir de artık hiç hatırlanmayan Rolodex’ler vardı. Rolodex’in isminin havalı olması sizi kandırmsaın. Kendisi bildiğiniz öyle dönebilen kartvizitlikti. Bunların bir de fihrist özellikli olanları olurdu ki, sormayın gitsin. Tabi artık mobil cihazlar ve bilgisayarlarda zaten not defteri olduğu için bu alet geçerliliğini yitirdi.

#5- Fiziksel Ansiklopediler

Ansiklopedilerin hiçbirine para verip alan görülmemiştir. Ansiklopedi dediğin; gazetelerdeki kuponlar aracılığıyla alınır, çoluğun çocuğun ders yapması için evin en afili vitrinlerine yerleştirilirdi. Al bak geçtiğimiz hafta Wikipedia engellendi. Fiziksel ansiklopedilerin olduğu dönemde kimse evinizdeki özgür ansiklopedinizi engelleyemezdi.

#6- Yalnız Kalpler Sütunu

Teoman’ın şarkısını yaptığı yalnız kalpler sütunu, bir zamanların gazetelerinin vazgeçilmezleriymiş. Şimdi Instagram’dan Twitter’dan bir şekilde DM’den yürüyoruz. O zamanların yürüme ve DM şekliyse yakışıklı bir rumuz bularak gazeteden arkadaş aramakmış. Olsun şimdi imkanlarımız çok daha geniş hem gazeteydi postaneydi filan uğraşamaz biz kesin evde kalırdık.

#7- İçine Film Takılan Fotoğraf Makineleri

Bir çoğunuzun çocukluğundaki fotoğrafların bu makinelerle çekildiğini söylesek yanılmayız. Bu kameralarda önce fotoğrafın adam akıllı çekilmesi, sonra çekilen filmin banyo ettirilerek çıktılarının alınması gerekiyordu. Fotoğrafın makine masrafı, film masrafı ve fotoğrafları çıktı alma gibi birçok masraf sizi beklerdi. İşin en ilginç yanıysa bir fotoğrafın gerçekte nasıl görüneceğini fotoğrafı çeken dahil kimsenin bilmiyor olmasıydı. “Ver bi bakayım nasıl çıkmışız?” sorusu internet ve teknolojiyle hayatımıza girdi. 

#8- Fiziksel Fotoğraf Albümleri

İnternet çağını boylamamızla birlikte ardımızda bıraktığımız bir diğer güzellik fiziksel fotoğraf albümlerimiz. Fotoğraflar şimdilerde eskisi kadar nadir çekilmiyor, tüm çektiğimiz fotoğrafları çıktı alıp bir albümün içerisinde saklamakta kulağa sayko hareket gibi geliyor. Biz de ne yapıyoruz? En güzel karelerimizi dijital fotoğraf albümlerimizde ve sosyal ağ hesaplarımıza depoluyoruz. Kimseye de “Gel bak sana bla bla bla fotoğraflarını göstereyim” diyemiyoruz.

#8- Fatura Ödemek için Beklenen Kuyruklar

Fatura ödeme işlemleri de nostaljide kaldı ama hiçbirimiz yana yakıla “ahh ulan şimdi bi faturam olsa da gidip yatırsam.” demiyor. Demek ki neymiş, teknolojinin her türlüsü nimetmiş. Artık faturalar internet bankacılığıyla yatırılıyor. Fatura ödemek için beklenen uzun kuyruklar da hoş birer anı olarak kalıyor (ne kadar kalabilirse artık) ohh mis.

#9- Adres Sorma ve Yol Haritaları

Faruk Eczanesi mi arıyorsunuz? Cebinizden çıkarır açarsınız Google Maps’i yazarsınız gitmek isteyeceğiniz yeri. Navigasyon sizi tıpış tıpış gitmek istediğiniz yerin kapısına kadar götürür. Eskiden olsa arabayı bi kenara çekip yoldan gelene geçene, kuruyemişçiye, bakkala, manava en olmadı muhtara sormanız gerekirdi.

Bir de yol haritası denilen bir şey vardı. İnsanlar bu haritalarla şehirler arası yollarda giderken nerede olduklarında nereye nasıl gideceklerini belirlerdi. Ben geçenlerde müzede bunlardan bir tane gördüm. Turistlik beldeler haricinde hala satılıyor mu dersiniz? 

#10- Fax

WhatsApp bence sadece iletişim şeklimizi değiştirmekle kalmadı Fax makinelerini de fişini çekti. Artık birbirimize evrak göndereceksek ya oldukça hesaplı kargo firmalarını tercih ediyoruz ya da resmi bir şey değilse fotoğrafını çekip WhatsApp’dan gönderiyoruz. Posta olayı zaten yıllar yıllar önce bitmişti ama Fax’ında artık modern dünyamızda yeri yok.

#11- Teletex

Teletex anlatılmaz yaşanır. Borsa takibi, maç sonuçları, ekonomi haberleri ve hava durumu gibi birçok detaya vakti zamanında teletext’den ulaşılırdı. Teletext servisi sadece popüler kanallar tarafından sunulurdu ve teletext uyumlu bir televizyonunuzun olması gerekirdi. İnternet de çoh hojdir ama Teletext bir başkaydı…

#12- PDA

PDA diye bir şeyin varlığını hatılıyor musunuz? PDA’lar eski zamanların taşınabilir bilgisayarlarıydı. Onlar hava atmanın, hava tutmanın ve havalı olmanın birer simgesiydi. PDA’ları şimdiki tablet bilgisayarlarımız gibi düşünebilirsiniz. O zamanlar kimseciklerde olmadığı için PDA’lar da değerliydi. 

#13- Seyahat Acentaları

Şimdikilerden bahsetmiyoruz. Eskiden insanlar bir noktadan diğerine gezi maksatlı seyahat etmek istediklerinde ilk tercihleri seyahat acentaları olurdu. Bir acenta yardımıyla, hangi gezi planlarının olduğuna bakılır, 10 dakika içinde en uygun uçak biletlerinin fiyatı öğrenilir ve size final teklifi sunulurdu. İnternet ve teknolojinin gelişmesiyle artık herkes kendi kendinin acentası. Herkes kendi planını belirleyebiliyor, gezmek istediği yerlere ilişkin haritaları çıkarabiliyor ve en uygun fiyata uçak biletlerini satın alabiliyor. 

#14- Yerle bir Olan Yetişkin Endüstrisi

Yerle bir oldu oldu ama bu durumdan ne endüstrinin müşterileri ne de üreticileri rahatsız oldu. Kendinizi bir an için yerel gazetecinizden bu tarz bir dergi alırken hayal edin. İster istemez içinizde bir çekinlik duygusu oluşacaktır. Yetişkin endüstrisinin internete taşınması sayesinde artık yaptığınız her şey siz ve gizli sekmenizin aranızda.

#15- Spoiler’dan Kaçma Kolaylığı

Spoiler denilen şeyle ilk defa internet kullanıcısı olmaya başladığımız yıllarda tanıştık. Artık siz görmek isteseniz de istemeseniz de bir internet sitesinde ansızın karşınıza Game of Thrones ile ilgili bir spoiler çıkabilir. İnternet ve gelişmiş teknolojiden önce kaynaklar sınırlıydı. Bu kaynaklarda spoiler haberlerini hemencecik es geçerseniz hiçbir sorun olmazdı. Zaten çoğunda da spoiler bulamazdınız. Bu ara bi spoiler da benden ejdaryaların annesi Khalesi aslında bir tuzluk, her şey Jon Snow’un rüyasında geçiyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al