Ad Hoc Ağı (Ad Hoc Network), iki veya daha fazla aygıt arasında iletişim ve veri aktarımının sağlandığı, herhangi bir kablosuz erişim noktası ya da Router’a ihtiyaç duyulmayan ağ bağlantılarıdır. Ad hoc ağlarında donanımlar bir merkezi erişim noktası ve Router olarak kullanılmasından dolayı bu tip ağlar kararlı ve iletişim açısından güvenilir değillerdir. Genellikle ad hoc ağına bireysel kullanıcılar cihazları arasında bir yönlendirici olmaksızın iletişim sağlamak amacıyla yönelir.
Ad hoc ağına önemli bir örnek iki bilgisayar veya telefon arasında gerçekleştirilen dosya aktarımıdır. Arada bir Router olmadan yapılan bu yönlendirmesiz bağlantı ile iki aygıt arasında dosya paylaşımı yapılabilir, ya da çoklu oyuncu modundan LAN ağı gibi oyunlar oynanabilir.
Ad hoc ağlarının kararsız bir ağ olduklarından bahsetmiştik. O zaman bu ağ bağlantısının ardında yatan fikir nedir ve ad hoc ağları kimlere hitap ediyor? Ad hoc ağının ardında yatan temel fikir; son kullanıcıların herhangi bir yönlendiriciye ihtiyaç duymadan kolayca kurabilecekleri kişisel bağlantılar oluşturmaktadır. Bu bazen kişisel amaçlar için olurken bazen küçük ofis ve küçük işletmeler için de uygun olabilir. Örneğin mobil ad hoc yardımıyla kablosuz olarak kullanıcılar iki cihaz arasında kolayca dosya paylaşımı yapabilirler. Bu bağlantı etkili bir bağlantı şekli olmamasına rağmen amaca ulaşmak açısından pratik ve uğraşsızdır.
Ad hoc ağları, başlıca otomobillerin iletişim aygıtları olmak üzere birçok yerde karşınıza çıkabilir. Bazı durumlarda ise küçük yerel ağlar olarak Ad hoc ağlarına daha maliyetsiz bir ağ çözümü olduğu için yönelinir. Fakat sabit bir bağlantı noktasından yoksun olması ad hoc ağlarını birçok aygıtın bağlanıp kullanması açısından işlevsiz ve yetersiz kılmaktadır. Birçok uzmana göre ad hoc ağları yalnızca peer-to-peer (P2P) aktarımlar için tercih edilebilecek pratik birer bağlantı çözümünden ibarettir.