Sunucu, fiziksel görünüm olarak masaüstü bir bilgisayarın kasasına benzeyen, donanım olarak CPU, RAM ve Harddisk gibi parçaları üzerinde barındıran fakat kişisel kullanımdan ziyade internet sitelerini, yazılımları veya mobil uygulamaları barındırmak için kullanılan bir bilgisayar çeşididir. Sunucuların görevi gelen bağlantı isteklerine cevap vermek veya çalıştırılması gereken gerekli sorguları çalıştırmaktır. Bunların dışında pek ala bir web sunucusu uzaktan bağlanılarak mail göndermek, ekstradan bazı programları çalıştırmak veya bir web sitesini barındırmak amacıyla da kullanılabilmektedir.
Yüksek trafikli bir web sitesi barındırmak, online çalışan bir yazılımın aktifliğini sağlamak ve daha birçok amaç için insanlar bir sunucu ihtiyacı duyabilirler. Sunucular ev bilgisayarlarından farklı olarak yüksek bağlantı hızına sahip olan hatlara ve hatta soğutma sistemlerine ihtiyaç duyarlar. Bunu tıpkı bilgisayarınızda çok işlem yaptığınız anda nasıl ısındığını anımsayarak örnekleyebiliriz. Sunucuya bir internet sitesi kurduğunuzda birçok kullanıcı bu internet sitesine giriş yaptığında sizin sunucunuza bağlanma isteği gönderecektir. Onlarca ve hatta yüzlerce kullanıcının aynı anda sunucunuzda yer alacağını düşünürsek sunucunun ne kadar büyük kapasitelere hizmet verebileceğini anlayabilirsiniz.
Özel ortam sağlama şartları olmayan ve fazladan sermaye harcayarak bakım masrafıyla uraşmak istemeyen kullanıcıların tümü kendilerine ait olacak bir sunucu kiralarlar. Sunucu kiralama işleminde kullanıcı olan taraf yalnızca sunucu için belirlenen aylık kira bedelini öder. Sunucunun bakım masrafı ve hat ücreti başta olmak üzere geri kalan tüm giderler ise barındırma hizmeti sağlayan sağlayıcı tarafından karşılanır.
Peki, kimler neden bir sunucu kiralamaya ihtiyaç duyabilir?
Bazı durumlarda bir web sitesi veya yazılımın rahatça çalışabilmesi için üst düzey bir sunucu gerekebilir. Üst düzey sunucular için de ödenecek fiyat üst düzey olacaktır. Bu durumda genellikle kişiler gerçek bir sunucu alır ve bu sunucuyu özel odalarında veya barındırma merkezleri içerisinde barındırır. Böylece kendi ihtiyacını karşılayacak olan sunucuyu çok daha uygun fiyatlara mal edebilirler. Farklı bir senaryoyu örnek vermek gerekirse düşük kullanıcılı bir web sitesi için de sunucu satın alınarak bu sunucu veri merkezi içerisinde barındırılabilir.
Tıpkı bilgisayarlar olduğu gibi sunucular da farklı platformlar üzerinden satılabilir ve toplama olarak meydana getirilebilirler. Kendi sunucusunun sahibi olan kişiler ayrıca donanım üzerinde de hak sahibi olurlar. Diledikleri gibi kendi sunucularının performansını arttırmak için donanım eklemesi gerçekleştirebilirler.
Aklına bir soru mu takıldı? O zaman uzmana sor: