lostyazilim
tr.link

Bad Sector Nedir? Bad Sector Nasıl Oluşur ve Bad Sector Onarma

Bad Sector Nedir? Bad Sector Nasıl Oluşur ve Bad Sector Onarma

Bad Sector, bir bilgisayar hard diski veya flash belleğinin, bozulan veya darbe aldığı için kullanılmaz hale gelmiş olan katmanlarıdır. Bir diskin Bad Sector’a sahip olmasının birçok nedeni olabilir. Genellikle Bad Sector’lerin oluşma nedeni diskin fiziksel olarak darbe almış olması veya nadiren de olsa işletim sisteminin bilgiyi işleme konusundaki yetersizliğidir.

Bir hard disk veya flash belleğin fiziksel darbe alması sonucunda diskin içerisinde yer alan katman ve elektronik devreler zarar görür. Kullanmış olduğunuz işletim sistemi veya disk tarama programı bir kere diskiniz üzerinde yer alan Bad Sector’leri saptadıktan sonra bu blok üzerine tekrardan veri yazmayacak ve bu bölümleri veri kaydetmek için daha sonraki zamanlarda kullanmamaya başlayacaktır. Bu durum, diskin kullanışlı ve kullanılabilir olmasından adım adım uzaklaşmaya başlaması anlamına geliyor.

Bad Sector Nasıl Oluşur?

Disklerin üzerinde Bad Sector’lerin meydana gelmesinin birçok nedeni olabilir. Bad Sector’leri oluşturan en önemli nedense diskin bir şekilde fiziksel darbeye maruz kalmış olmasıdır. Özellikle mekanik diskler aldıkları çok ufak darbeler sonucunda dahi veri depolama özelliklerini kaybedebilirler. Alınacak ufacık darbeler dahidiksin katmaları arasında Bad Sector’ler meydana gelmesine neden olabilir.

Bad Sector’lerin oluşmasında nadiren olsa dahi işletim sistemleri de farklı roller üstlenebilir. Eğer kullanılan işletim sistemi yetersiz bir dosya sistemi kullanıyorsa veya verilerin diske işlenmesi aşamasında yetersiz kalıyorsa diskin katmanları üzerinde Bad Sector’lerin oluşması son derece olağan bir durumdur.

Aslında bugün sıfır olarak satın almış olacağınız bir mekanik disk bile içerisinde Bad Sector’e uğramış katmanlara sahip olacaktır. Harddisk sürücüleri üretim ve taşıma aşamasında mutlaka bazı ufak darbeler almakta, bu darbelerin sonucunda da diskler üzerinde Bad Sector’ler meydana gelmektedir. Üretim aşamasında disklerin sahip olduğu Bad Sector oranı oldukça düşüktür ve diskin çalışmasını etkileyecek oranda değildir.

Flash Nedir? Flash Yapma ve Flash İndir
İlginizi Çekebilir!

Flash Nedir? Flash Yapma ve Flash İndir

Flash, amerikan firması olan Macromedia tarafından geliştirlen, grafik ve web uygulamalarımızın çalışmasını sağlayan bir uygulamadır. Fakat günümüzde kullandığımız bu uygulama, Macromedia tarafından son haline gelmemiştir. 3 Ara...

Bad Sector Onarma

Disklerin üzerinde meydana gelen Bad Sector’lerin iki farklı türünden bahsedebiliriz. Bazı Bad Sector’ler mantıksal olarak oluşurken bazılarıysa tamamen donanımsal olarak meydana gelmektedir. Eğer diskiniz üzerindeki Bad Sector’ler mantıksal yani Soft Bad Sector olarak adlandırılan türdense, bu Bad Sector hatalarını çeşitli araçları kullanarak düzeltebilir ve bu alanları tekrardan kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

Bu işlem için elbette birçok özel yazılımı kullanabilmek mümkün ancak Windows kullanıcıları ekstradan bir yazılıma ihtiyaç duymaksızın Windows ile yüklü olarak gelen disk kontrol ve disk onarma programlarını kullanabilirler.

Eğer diskiniz üzerindeki Bad Sector’ler donanımsal yani Hard Bad Sector olarak adlandırılan türden Bad Sector’lerden oluşuyorsa ne yazık ki bu diskleri onarmanız mümkün değildir. Hard Bad Sector’ler bir disk için en tehlikeli Bad Sector bölümleridir. Çünkü bu bölümlere veri yazmak veya bu bölümlerde yer alan verileri okumak mümkün değildir. Bu da bilgisayarınızın çalışma performansını doğrudan etkilemektedir.

Bilgisayarınızın sürücüsü üzerinde Hard Bad Sector veya Soft Bad Sector’ün yer alıyor olması diskinizi kullanmanıza engel değildir ancak eğer diskiniz üzerinde çok fazla Hard Bad Sector yer alıyorsa yakın gelecekte diskinizi değiştirmeyi planlamaya başlamalısınız. Bu tip diskler bir gün ansızın sizi yarı yolda bırakabilir ve diskiniz içerisindeki verileriniz tamamen kaybolabilir.

Eğer Hard Bad Sector’e sahip bir diski bir süre daha kullanmak zorundaysanız, mutlaka diskiniz üzerinde yer alan önemli verilerinizi başka bir harici depolama kaynağına veya bulut yedekleme sistemlerine yedekleyin.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al