BES, çalışma hayatı boyunca çalışanların birikim yapmasını sağlayarak, emeklilik döneminde daha refah bir hayat sürmesini tasarlayan özel bir emeklilik sistemidir. Şirketin 5 ve üzeri sayıda çalışanı bulunduğu taktirde Otomatik Katılım’a katılım zorunluluğu vardır. İşveren öncelikle bir emeklilik şirketi ile anlaşma yapar. Sonrasında çalışanlarını Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil ederek, sözleşmelerini yapmak zorundadır.
Çalışanları sisteme dahil ederken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ve 45 yaşını doldurmamış olmaları gereklidir. Yabancı uyruklu çalışanlar ise sistemin dışında tutulmuşlardır. Fakat 45 yaş üzeri çalışanlar da talep ederlerse sisteme dahil edilebileceklerdir.
İşverene herhangi bir maliyeti yoktur. Çünkü işveren çalışanın aylık brüt maaşı üzerinden yaptığı kesintiyi, anlaşmalı emeklilik şirketine yatırır ve çalışanların hesaplarında birikmeye başlar. Yani zaten çalışanın hesabına yatıracağı tutarı, onun adına Otomatik Katılım sistemine yatırır. Çalışanların maaş ödemeleri yapıldıktan sonra en geç 1 iş günü içerisinde aktarım yapılmalıdır.
Zorunlu BES Kesintisi Nasıl Hesaplanır?
Çalışanın aylık brüt maaşı, o ay içinde tüm ek kazançlar dahil edilecek şekilde hesaplanır ve %3’ü hesaplanarak otomatik katılım sistemine aktarılır. Hesaplanan %3 lük kısmın küsuratı alınmaz.
Örnek olarak bir çalışanın aylık brüt ücreti 5.004 TL olsun.
- 5.004*0,03 = 150,12 TL dir.
Çalışanın maaşından net 150 TL kesinti yapılarak sisteme aktarılır. Yapılan BES kesintisi çalışanın bordrosunda kesintiler kısmında belirtilir.
Brüt Nedir? Brüt Ücret Nasıl Hesaplanır?
Brüt, bir ücret tutarının üzerinden henüz vergi ve diğer kesintilerin yapılmamış olduğu toplam ham tutardır. Brüt bir maaş veya gelirin, net bir varlığa dönüşmesi için brüt ücret üzerinden vergilerin ve diğer gider kalemlerini...
BES İptal Etme
Sistemden ayrılmak istenildiğinde anlaşmalı emeklilik şirketi bilgisi insan kaynakları departmanından öğrenilerek, müşteri hizmetleri üzerinden veya internet / mobil bankacılık ile sözleşmeden ayrılma işlemi gerçekleştirilebilir. Bes iptali için 2 aylık bir cayma süresi olsa dahi bu süre aşıldığı halde yine cayma hakkı ortadan kalkmaz. Çalışanlar istedikleri zaman sistemden ayrılabilirler.