Brüt, bir ücret tutarının üzerinden henüz vergi ve diğer kesintilerin yapılmamış olduğu toplam ham tutardır. Brüt bir maaş veya gelirin, net bir varlığa dönüşmesi için brüt ücret üzerinden vergilerin ve diğer gider kalemlerinin kesintisi yapılmalıdır. Tüm bu kesintiler yapıldıktan sonra ortaya çıkan tutara “Net” ya da “Net tutar” adı verilir.
Brüt ülkemizde insanların karşısına birçok şekilde çıkan belki en kafa karıştırıcı terimlerden biri. Brütün en yaygın iki örneğini ise brüt maaş veya brüt gelir kalemleri olarak görüyoruz. Esasında bu iki kavram yukarda tanımını yaptığımız brütün tanımına uyuyor. Sadece her birinin hesaplamasında takip etmemiz gereken adımlar farklılık gösteriyor.
DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...
Brüt Ücret Nasıl Hesaplanır?
Brüt ücret veya brüt maaş, bir işçinin henüz üzerinden giderlerin kesilmemiş olduğu ham maaş veya hak ediştir. Birçok büyük şirket işçilerini net maaş üzerinden değil, brüt maaş üzerinden işe alır. Brüt ücret alan bir işçinin maaşından gelir vergisi kesintisi, damga vergisi kesintisi, SGK işsizlik işçi payı ve SGK prim işçi payı kesintileri yapılır. Bazı kurumlarda bu giderlerin haricinde diğer giderler de işçilerin maaşının üzerinden düşülebilir.
Kaba taslak bir hesaba göre 2.000 TL brüt maaş alan bir işçinin , brüt ücret hesaplaması yapılırken maaşından düşülecek olan giderler şu şekildedir:
- SGK Prim İşçi Payı - 280.00
- SGK İşsizlik İşçi Payı - 20.00
- Toplam SGK Primi - 300.00
- Gelir Vergisi Kesintisi - 255.00
- Damga Vergisi Kesintisi - 15.18
Yukardaki hesaplamaya ek olarak hesaplamamıza “Vergi Matrahı” kalemini de detay olarak eklememiz gerekiyor. Vergi matrahı, kişinin gelirine hesapla girmiş olduğu vergi dilimini temsil eder. Vergi matrahı yılın her döneminde sabit değildir ve genellikle yıl sonu döneminde artış gösterme eğilimindedir. Aldığınız maaş itibariyle farklı bir vergi matrahına giriyor olabilirsiniz. Bu nedenle hesaplama yaparken içinde bulunduğunuz yılgın vergi matrahını göz önüne almanızı öneririz.
Brüt maaş üzerinden maaşlarını alan işçilerin yıl sonuna doğru ellerine geçen net maaşta farklılık olmasının temel nedeni de alınan ücretlerin net değil, brüt maaş üzerinden hesaplanmasıdır. 2.000 lira brüt geliri olan bir işçinin maaşının 1.700,00 üzerinden vergi matrahında olduğunu kabul edersek, hesaplamamız şu şekilde olmaktadır:
- SGK Prim İşçi Payı - 280.00
- SGK İşsizlik İşçi Payı - 20.00
- Toplam SGK Primi - 300.00
- Gelir Vergisi Kesintisi - 255.00
- Damga Vergisi Kesintisi - 15.18
- Vergi matrahı 1.700,00
Sonuç hesaplamamızda vergilerin düşümünden sonra 2.000 TL brüt geliri olan bir işçinin net maaşı 1,429.82 (+AGİ) şeklinde olacaktır.
İşçi brüt maaşının ne olduğunu bilmiyor ancak net maaşını biliyorsa, aynı hesaplamayı tersine orantıda yaparak bir işçinin brüt maaşının ne kadar olduğu kolayca hesaplanabilir.
Örneğin net maaşı 2.000 TL olan bir işçinin brüt maaşı hesaplanırken aşağıdaki giderler net maaş tutarının üstüne eklenmelidir. Bu hesaplamada vergi matrahı (vergi dilimi) farklılık gösterecektir. Çünkü 2.000 TL kişinin girdiği vergi dilimini değiştiren sınır tutarın üstündedir.
- SGK Prim İşçi Payı - 391.66
- SGK İşsizlik İşçi Payı - 27.98
- Toplam SGK Primi - 419.63
- Vergi Matrahı - 2,377.92
- Gelir Vergisi Kesintisi - 356.69
- Damga Vergisi Kesintisi - 21.23
- Brüt maaş - 2,797.55