freelance iş ilanları

Bios Pili Nedir? Bios Pili Nasıl Takılır?

Bios Pili Nedir? Bios Pili Nasıl Takılır?

BIOS Pili (Real-Time Clock) veya CMOS RAM, bilgisayarın ana kartı üzerinde tümleşik biçimde yer alan, yarı iletken bir pildir. BIOS pili içerisinde sistemin tarih ve saat bilgilerinin yanı sıra donanımlara ait bazı bilgiler depolanır.  İlk defa BIOS pili Motorola firması tarafından üretilen The Motorola 146818 kod numaralı BIOS pilidir. Bu pilin 14 Byte'lık bir RAM bellek miktarı bulunuyor ve geri kalan 50 Byte'ın içerisinde de sisteme dair bilgiler yer alıyordu. IBM'in ilk bilgisayarları içerisinde yer alan bu piller ilerleyen yıllarda yerini sistem üzerinde yer alan Super I/O çiplere bırakmıştır.

BIOS Pilinin Ömrü Nedir?

Standart olarak bilgisayarların içerisinde yer alan BIOS pillerinin ortalama ömrü 10 yıla kadar uzanabilmektedir. Bilgisayarın kullanım süresinin değişkenliğini de göz önüne aldığınızda bu süre kısalabilmekte veya uzayabilmektedir. Sisteminiz içerisinde bir BIOS pili bulunuyor ve bu pil ömrünü yitirdiyse bilgisayarınızın sistem ayarları, tarih ve saat bilgileri bilgisayarınızı kapattığınız anda kaybolacaktır. Bu nedenle bilgisayarınızın BIOS pili bittiğinde yeni bir pil alarak değişim işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

CMOS Nedir? CMOS Resetleme ve CMOS Pili
İlginizi Çekebilir!

CMOS Nedir? CMOS Resetleme ve CMOS Pili

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor / Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı Ä°letkeni), bilgisayarın ana kartı üzerinde yer alan bellek yongasıdır. ÇoÄŸu zaman CMOS, BIOS ile karıştırılan bir yongadır. Aralarındaki farkı kısaca açÄ...

BIOS Pili Nasıl Takılır?

BIOS pilini bitmeden değiştirmek sisteminize hiçbir artı katmayacaktır. Bu nedenle öncelikle sisteminizde kullandığınız BIOS pilinin bittiğinden emin olmalı ve ardından değişim işlemini gerçekleştirmelisiniz.

BIOS pili bittiğinde bilgisayarınızın tarih ve saat ayarları sürekli olarak sıfırlanacak ve CMOS tarafından BIOS pilinin bittiğine dair bir hata raporu karşınıza çıkacaktır.

BIOS pili bilgisayarınızın içini açtığında anakartın üzerinde genellikle siyah bir geçmenin içerisinde yer alacaktır. Farklı modellerde ve dizüstü bilgisayar modellerinde BIOS piline ulaşmanız için ekstradan diğer donanımları sökmeniz de gerekebilir. Ana kart üzerinde pil çoğu zaman bir klips yardımıyla tutturulmuştur. Bu klipsi nazikçe açarak eski BIOS pilini çıkartabilirsiniz. Eğer BIOS pili klipsle tutturulmamışsa parmağınızla köşesinden tutarak BIOS pilini hafif kuvvet uygulayarak yerinden kolaylıkla sökebilirsiniz. Şayet sisteminizin BIOS pilini ilk defa değiştireceksiniz mutlaka arkasında yazan değerleri bir kenara not alarak bu değerleri karşılayan bir BIOS pili satın almaya özen gösterin.

Yeni BIOS piliniz zaten varsa çıkartmış olduğunuz batarya slotunun içerisine yeni bataryayı yerleştirin. Bilgisayarınızın BIOS pilini değiştirdiğinizde CMOS üzerindeki değerler de otomatik olarak varsayılan değerlere sıfırlanacaktır. Bu nedenle eğer farklı CMOS ayarları kullanıyorsanız, BIOS pili değişimi işleminden sonra ayarlarınızı düzenlemeniz gerekecektir.

BIOS pili değişim işlemi sonrasında hala CMOS tarafından karşınıza bir uyarı mesajı sunuluyorsa bilgisayarınızın sorununun güç kaynağında, ana kartında veya Power Supply'da olabilme ihtimali olduğunu unutmayın.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
  • 2 SIM Lock
    Muhammed Elimde 15 pro max var sim lock var kildi karabilir miyiz geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi günler... SIM Lock
  • 3 WebGL
    abdullah merhabalar ben WebGL yi dediğiniz gibi yapıyorum eksiksiz ama yinede olmuyor açmıyor oyunu ne yapama... WebGL
  • 4 Bumble
    Aydan Bumble giriyorum Bi kaç kişiye msj atmama rağmen chat kısmı da göremiyorum... Bumble
  • 5 Swarm
    Mehtap Aynı telefonda ikinci bir swarm nasıl açabilirim... Swarm
Site Ayarları
  • Tema SeçeneÄŸi
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al