wmaraci reklam
tr.link

Batarya Nedir? Batarya Neden Şişer ve Batarya Kalibrasyonu

Batarya Nedir? Batarya Neden Şişer ve Batarya Kalibrasyonu

Batarya, elektronik cihazlara prize bağımlı kalmaksızın güç sağlayan ve içerisinde elektrik enerjisi barındırmakta olan donanımlardır. Bilgisayarlardan akıllı cihazlara kadar günümüzün gelişmiş elektronik cihazlarının büyük bir kısmında yer alan bataryalar sayesinde cihazlarımızı elektrik enerjisiyle depolayabiliyor ve edindiğimiz enerji süresince cihazlarımızı prizden alacağımız elektrik gücüne gerek kalmaksızın kullanabiliyoruz.

Bazı bilgisayar ve akıllı telefon modellerinde bataryalar arka kapaktan kullanıcıların kolayca çıkartılabileceği şekilde tasarlanırken bazıları cihazın içerisine gömük vaziyette tasarlanmaktadır. Cihazın arkasından çıkartılabilen bataryalar, yedek batarya kullanımı ve bataryanın ömrü tükendiğinde kolayca değişim açısından kullanıcıya büyük bir avantaj kazandırmaktadır. Cihazın içerisinde tümleşik olan bataryalarsa hem cihazın tasarımının daha orijinal kalmasına hem de daha estetik bir görünümün ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Cihazla tümleşik vaziyette gelen bataryaları kişisel olarak değiştirmek mümkün olmadığı için bu cihazlarda batarya değişimleri yetkili servisler tarafından yapılmalıdır.

Bilgisayarda Kullanılan Bataryalar

Bilgisayarımızın içerisinde kullanılan üç farklı tip batarya yer almaktadır. Bunlarda ilki yedekleme bataryası (CMOS pili) olarak adlandırılan bataryadır. Bu batarya sayesinde bilgisayarımız, tarih ve saat ile ilgili verileri aklında tutabilir. Yedekleme bataryası yardımıyla işletim sistemi yada bilgisayar saat ve tarih ayarlarını her seferinde doğru olarak kullanıcıya gösterebilmektedir. CMOS Piline sahip olmayan veya CMOS pili bitmiş olan bilgisayarlar her yeniden başladığında saat ve tarih verisini kaybedecek, kullanıcının dolayısıyla ayar yapması gerekecektir.

Taşınabilir bilgisayarların içerisinde yer alan bir diğer batarya tipiyse Bridge battery adı verilen batarya sistemidir. Bu batarya ana bataryayı değiştirmek için geçici olarak kullanılan bir çeşit yedekleme bataryasıdır.

Son olarak bilgisayarlarımız içerisinde kullandığımız batarya çeşidiyse, ana batarya olarak adlandırdığımız ve bilgisayarımıza AC kablosu bağlı değilken çalışma imkanı sunan enerji pilidir. Ana batarya sayesinde elektrik enerjisine bağlı olmasa dahi bilgisayarınız kendini bataryadan besleyerek bir süre çalışabilir. Bataryanın sunabileceği performans veya bilgisayarın ne kadar açık kalabileceği süresiyse ancak onlarca faktörü gözden geçirdikten sonra söylenebilir.

Batarya Neden Şişer?

Mobil cihazlarımızın içerisinde kullandığımız bataryaların bir süre sonra orijinal formunun aksine orta kısmından şişmeye başladığını gözlemleriz. Bataryaların şişmesine neden olan birçok farklı etmenden bahsedebiliriz. Bataryaların şişmesi bazen kullanıcıların yanlış kullanımlarından kaynaklarınken bazen de bataryanın kalitesiz veya yan sanayi olmasından kaynaklanabilir. Bataryaların şişmesinin nedenlerini başlıca sıralayacak olursak;

  • Kullandığınız batarya orijinal batarya olmayabilir. Yan sanayi üretimli bataryalar kısa süre sonra şişebilir ve hatta patlamaya neden olabilir.
  • Kullandığınız şarj aleti orijinal şarj aleti olmayabilir. Her batarya için üretilen şarj aleti o bataryanın ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır.
  • Telefonunuzu şarjdayken kullanıyor olabilirsiniz. Mobil cihazları şarj olurken kullanmak batarya sağlığı açısından pek olumlu sonuçlar doğurmayabilir. Buna bataryaların şişmesini de ekleyebiliriz.
  • Cihazınızı çok sık araç şarjıyla şarj etmeniz bataryanın şişmesine neden olabilir. Eğer aracın verdiği elektrik akımında yükselme ve alçalma varsa bu durum bataryanızın şişmesine neden olabilir.

Kalibrasyon Nedir? Kalibrasyon Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir!

Kalibrasyon Nedir? Kalibrasyon Nasıl Yapılır?

Kalibrasyon, teknolojik ürünlerde varsayılan olarak belirlenmiş olan bir ayarın daha sonradan kullanıcının kendi alışkanlıklarına göre düzenlemesi ve yapılan bu düzenlemenin sistem tarafından kaydedilerek sonraki süreçler içerisin...

Batarya Kalibrasyonu

Batarya kalibrasyonu, Android işletim sistemine sahip cihazlarda meydana gelen işletim sistemi ve batarya istatistik uyumsuzluğunu ortadan kaldırmak için yapılan bir çeşit kalibrasyon işlemidir. Şöyle ki, Android işletim sistemi bazen bataryaya dair verileri yanlış kodlayabilir. Bu durumun sonucunda telefonu şarj ettiğinizde telefon bataryanızı dolu göstermesine karşın şarjınız çok kısa süre içerisinde tükenir. Bu uyum sorununu ortadan kaldırmak için yapılan işlemeyse batarya kalibrasyonu denir. Batarya kalibrasyonunu yapmak için iki farklı yöntem uygulanır;

Birinci yöntem;

  1. Telefonu şarjı tam dolana kadar şarj edin.

  2. Telefon tam şarj olduktan sonra cihazı şarjdan çıkartıp, kapatın.

  3. Telefon kapalıyken telefonu tekrardan şarja takın ve telefonun şarjının tam dolu olduğunu gösteren işaret ekranda belirene kadar telefonunuzu şarj edin.

  4. Şarj işlemi tamamlandıktan sonra cihazınızı şarjdan çıkartın ve telefonu açıp 30 saniye kadar bekleyin. 30 saniye kadar açık tuttuğumuz cihazımızı tekrardan kapatıyoruz.

  5. Cihazı tekrardan şarja takıp, ekranda cihazın tam şarj olduğunu gösteren ibareyi görene kadar bekliyoruz.

  6. Tam şarj işaretini gördüğümüzde işlemi başarıyla tamamladık demektir. Artık cihazınızı şarjdan çıkartıp, kullanmaya başlayabilirsiniz.

İkinci yöntem;

  1. Telefonunuz açık konumdayken şarja takıp, tamamen dolana kadar bekleyin.

  2. Şarj tamamen dolduktan sonra Ayarlar menüsünden Hakkında > Durum > Pil Durumu sekmesine giriş yapıp, cihazınızın şarjının tamamen dolu olduğundan emin olun.

  3. Cihazınızı Recovery modunda çalıştırın ve Recovery menüsünden “Wipe Battery Stats” seçeneğini çalıştırın.

  4. Telefonunuzu şarja takmadan mevcut şarjının tümünü bitirin.

  5. Cihazın şarjı tamamen sona erdikten sonra tekrardan cihazınızı tam şarj edin ve cihazınızı normal şekilde kullanmaya başlayın.

Batarya kalibrasyon işlemi cihazın işletim sistemi üzerinde yapılan bir değişiklik olması nedeniyle cihaza veya bataryaya hiçbir zararı bulunmamaktadır. Yapılan işlemler sonrasında cihazınızın şarj performansının arttığını hissedebilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 WebGL
    UtKu Merhaba. Your browser does not support graphics API "WebGL 2" which is required for this content... WebGL
  • 2 Versiyon
    Sedat önel Zirrat mobilden versiyon güncelleme nasıl yapılır... Versiyon
  • 3 Yandex
    Edab Yandex kelime işlemci programı mı... Yandex
  • 4 Kelime İşlemci
    yağmur kelime işlemci programı hangi amaçla kullanırlır... Kelime İşlemci
  • 5 SIM Kilidi
    Azerbaycan Merhaba iphone 12 pro max markalı telefonum hiçbir simkartı desteklemiyor ve operatöre kilitli uyarı... SIM Kilidi
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al