Bounce rate, internet pazarlamasında kullanılan bir web trafiği analizi terimidir. Bounce rate, bir internet kullanıcılarının sitede sadece tek bir sayfayı ziyaret etmesi ve aynı siteden diğer sayfaları görüntülemeden siteden ayrılan kullanıcıların yüzdesidir. Bounce rate internet sitesindeki kullanıcıların ziyaret devamlılığı hakkında ölçümler yapılması alanında sıklıkla kullanılmaktadır.
Bounce rate oranının düşük olması birçok içerik tipine sahip internet siteleri için olumlu kaul edilir. Bounce rate oranı ne kadar düşükse, internet sitesine ulaşan kullanıcılar siteyi o kadar ilgi çekici buluyor ve o sitenin diğer sayfalarını da ziyaret etme ihtiyacı buluyor demektir. Bounce rate oranının çok yüksek olmasıysa, internet sitesinin içerikler veya farklı nedenlerden dolayı kullanıcıların yeterince dikkatini çekemediği ve ziyaretin devamlılığını sağlayamadığı anlamına gelmektedir.
Tüm bu verilere karşın Bounce rate oranının yüksek olması her zaman internet sitesinin başarısız olduğu anlamına gelmeyebilir. Örneğin sözlük girdileri veya spesifik bir tarifi arayan internet kullanıcıları internet sayfası ne kadar iyi bilgi verirse verin sadece o içeriğe ihtiyacı olduğu için o sayfaya ulaşmış olabilir.
Bir etkinliğin tarihini merak eden kullanıcı sizin sitenize geliyor ve ihtiyacı olan bilgiyi elde ediyorsa sitenin diğer sayfalarında da sörfe başlaması mantıklı değildir çünkü kullanıcı gelip spesifik bilgi ihtiyacını karşılamıştır ve çıkış yapacaktır. Bounce Rate ile bir yargıya varabilmek için ziyaretçilerin sitede kalma süresi gibi daha birçok örneğini verebileceğimiz geri dönüşüm oranını da hesaba katılması gerekecektir.
Bounce Rate Google Analytics
Bounce rate’i dilimize en uygun şekilde “sıçrama oranı” olarak çevirebiliriz ancak web trafiği analizi konusunda Türkiye’deki Webmasterların sıklıkla tercih ettiği Google Analytics, bu oranı “Hemen Çıkma Oranı” olarak dilimize çevirmiştir.
Hemen çıkma oranı ile söylenmek istenen bir kullanıcının sizin sayfalarınızı ziyaret ettikten sonra saniyeler içinde terk etmesi değildir. Hemen çıkma oranı ile söylenmek istenen; sayfanızı ziyaret eden kullanıcıların, internet sitenizin diğer sayfalarını ziyaret etmeden doğrudan sitenizi terk etmiş olmasıdır. Bounce rate oranının düşük veya başarılı olmasının değişik kriterlere göre başarı nişanesi kabul edilebileceğine yukarıda da değinmiştik.
Bir kullanıcının Bounce Rate’e dahil edilmesi için;
- Sayfanızın açık olduğu sekmeyi veya internet tarayıcısını kapatması
- Sayfanızda yer alan bir reklama tıklaması
- Geri butonuna basarak geri dönmüş olması
- Sitenizde yer alan dış linklerden birine tıklaması
- Tarayıcısının arama kutusuyla yeni bir arama yapması
- Tarayıcının adres çubuğuna yeni bir URL yazarak başka bir adrese yönelmesi
Gerekir.
Bounce Rate’i Google Analytics kullanıcıları zorlu hesaplama işlemleriyle uğraşmalarına gerek kalmadan öğrenebilirler. Google Analytics’de Bounce Rate değerinizi öğrenmek için;
- Google Analytics hesabınıza giriş yapın.
- “Kitle” sekmesinin altında yer alan “Genel Bakış” bölümüne giriş yapın.
- Burada ekranda beliren grafiğin alt kısmındaki özet verileri bölümünden Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) verisine erişebilirsiniz.
Web Nedir? Web Siteleri ve Web Kayıt
Web, internet üzerinde yayınlanan birbiriyle bağlantılı hiber metin elemanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Web kelimesi, İngilizce anlamıyla kumaş dokusundan esinlenerek verilmiş bir isimdir. Dilimizdeki karşılığı ise ağ kelimes...
Bounce Rate Hesaplama
Bounce Rate oranı, sitenize giren toplam kullanıcılardan sitenizi diğer sayfalara sıçrama yapmadan terk eden kullanıcı oranı düşülerek elde edilir. Manuel olarak Bounce Rate oranının hesaplaması oldukça güçtür zira oranın hesaplanması için size sitenizde başka sayfalara geçiş yapmadan siteyi terk eden kullanıcıların sayısı lazım olacaktır.
Bu analiz verisini sadece Google Analytics gibi gelişmiş performans analiz araçları sunmakta zaten bu tür gelişmiş araçlar da sizin yorulmanıza gerek kalmadan Bounce Rate oranını otomatik olarak hesaplayıp, yüzdelik oran üzerinden sunmaktadır.