wmaraci reklam
tr.link

Webmaster Nedir? Webmaster Olmak için Gerekenler ve Nasıl Webmaster Olunur?

Webmaster Nedir? Webmaster Olmak için Gerekenler ve Nasıl Webmaster Olunur?

Webmaster (Web uzmanı), internet üzerine teknik bilgisiyle öne çıkan, internet siteleri ve web uygulamaları geliştiren, internet ekosisteminde kullanılacak ürün veya hizmetler üreten internet uzmanlarıdır. İngilizce bir sözcük olan Webmaster, internet anlamına gelen “web” ve uzman anlamına gelen “master” sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur.

Webmaster, terimi ilk defa 90’lı yılların sonuna doğru kullanılmaya başlandı. O yıllarda internet teknolojileri ve hizmet alanları elbette günümüzde olduğu kadar yaygın değildi. İlk olarak ortaya çıktığında Webmaster kavramı; internet sitesini yayınlayan, internet sitesinin bakım ve içerikleriyle ilgilinen kişileri tanımlamak için kullanılmıştı. İnternetin bugünki sınırlarına ulaşmasıyla birlikte Webmaster kavramı da şekil değiştirdi. Artık internet sitesi, yazılımlar, grafikler, içerikler vb. alanlarda çalışarak web dünyasına hizmet eden hemen herkesi kapsıyor ve kendilerini tanımlamalarına yardımcı oluyor.

Kavramsal açıdan içeriği değişen Webmaster’ların dünyasında zamanla hizmetin modeli de değişti. Eskiden sadece hobi olarak (webservant) veya tam zamanlı çalışmalar yürüten Webmaster’lar şimdilerde kendine en uygun olan çalışma modelini tercih etme konusunda tamamen özgürler. Bazı webmaster’lar hala bir şirket bünyesinde tam zamanlı olarak çalışırken, bazıları proje bazlı, bazıları ise freelancer olarak çalışıyor.

Webmaster Olmak için Gerekenler

Webmaster dünyasına adım atmak ve bir internet uzmanı olmak için gerekenler tamamen hayal gücünüzle sınırlı. Yine de bu dünyaya adım atmadan önce Webmaster’ların en çok hangi alanlarda servis verdiğini bilmek ve bunlardan yeteneğinize uygun olanını seçmek işinizi kolaylaştıracaktır.

Unutmayın ki, gerçek bir web uzmanı olmak seçeceğiniz alana göre bir kaç yıl veya çok daha fazlasına mal olabilir. İnternette her iş kendi içinde bölümlere ve kısımlara ayrılır. Bunların herhangi birinde tecrübe edinip, tanınan saygın bir Webmaster olmak sandığınızdan daha güç olabilir.

CMS Nedir? CMS Yazılımları ve CMS Yükle
İlginizi Çekebilir!

CMS Nedir? CMS Yazılımları ve CMS Yükle

CMS (Content Management System), internet üzerinden içeriği kolayca yönetilebilir web siteleri oluşturmamıza yardımcı olan web yazılımlarıdır. Türkçesiyle İçerik Yönetim Sistemi olarak isimlendirdiğimiz CMS yazılımları sayesinde ...

1- İnternet siteleri

Webmaster olmanın ilk ve en önemli adımı internet sitelerinin çalışma mekanizmasını anlamak ve çözmekten geçer. Başlangıçta kendinize ait bir kişisel site veya blog açarak webmaster dünyasına adım atabilirsiniz. Bugün birçok webmaster kendi internet sitelerinin bakımı, içeriği, altyapısı ve sunucusuyla ilgileniyor. Reklam ve satış ortaklığı gibi farklı modellerini kullanarak gelir elde ediyor.

2- Hosting ve sunucu bakımı

İnternet siteleri ve web uygulamalarının çekirdeği hosting ve sunuculardır. Bazı Webmaster’lar sunucu ve barındırma alanlarında kendini yetiştirir. Böylece sunucu kurulumu, bakımı ve yedekleme gibi işlemlere hakim olan Webmaster’lar kendi siteleri veya başkalarının siteleri için güvenli barındırma çözümleri sunabilirler.

3- İçerik üretimi

Webmaster’lar kendi internet siteleri için içerik ürettikleri gibi diğer Webmaster’ların internet siteleri için de içerik üretebilirler. Bu sayede ekstradan gelir elde edebilir ve yeteneklerini internet dünyasında farklı bir hizmet şeklinde sunabilirler.

4- Programlama

Eskiden olduğu gibi artık tüm Webmaster’lar herhangi bir programlama dilini bilmiyor. CMS ve diğer hazır sistemler sayesinde Webmaster’lar programlama öğrenmelerine gerek kalmadan kendi internet siteleri ve web uygulamalarını yapılandırabiliyor. Bu sistemler üzerinde değişiklikler yapmak gerektiğinde ise programlama bilen Webmaster’lar öne çıkıyor. Web ve mobil dünyada geçerli programlama dillerini öğrenerek web dünyasında kalifiye bir uzman olabilirsiniz.

5- Web & Grafik tasarımı

Nasıl ki herkes her mesleği yapamıyorsa, herkes web tasarım ve grafik tasarım işlerini yapamaz. Bu durumda sektöre bolca web tasarımı ve grafik tasarımı kollarında hizmet verecek olan Webmaster’lar gerekiyor. Eğer görsel yeteneğiniz varsa web tasarım veya grafik tasarım alanından işe başlayabilirsiniz.

6- Pazarlama & SEO

Bazı Webmaster’lar internet dünyasındaki bu yarışta farklı uzmanlıklarını konuştururlar. Bunlar dijital pazarlamacılar ve SEO danışmanlarıdır. Her ikisinin de ortak amacı hazırlanan bir web sitesi veya uygulamayı daha çok ziyaretçiye kavuşturmaktır. Pazarlama ve SEO alanında uzmanlaşmak ise teoride kolay pratikte zordur.

7- Bunun dışındaki alanlar

WM Aracı forumlarına biraz göz atarsanız, bunun dışında alanlarda da hizmet veren birçok Webmaster’ın olduğunu görebilirsiniz. İhtiyacınız olan biraz yetenek veya bu yeteneği kazanabileceğinize inancınızın olması. Hiç şüpheniz olmasın, bu zorlu yolculukta WM Aracı çeşitli servisleriyle birlikte yanınızda olacaktır :)

Nasıl Webmaster Olunur?

Webmaster olmak için gerekenler bölümde kısaca Webmaster’ların hizmet kollarına değindik. Siz de bir webmaster olmak istiyorsanız, önce bu kolları derinlemesine araştırmalı ardından ilginizi çeken veya çekenlere yoğunlaşmalısınız. Kendinizi tek bir alanda sınırlamanıza gerek yok. Usta Webmaster’lar yıllar içinde yukarıdaki alanların her birinde uzmanlık kazanabilir, yetenekli birer Webmaster’a dönüşebilirler.

Webmaster olmanın ilk adımı atarken WM Aracı forumundan yararlanabilir, takıldığınız noktaları ve aklınıza gelen tüm soruları webmaster forumu WM Aracı Forum'undan sorabilirsiniz. Webmaster blogu ile gündemi takip edebilir ve Webmaster araçlarını kullanarak birçok işi daha pratik şekilde halledebilirsiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Versiyon
    Sedat önel Zirrat mobilden versiyon güncelleme nasıl yapılır... Versiyon
  • 2 Yandex
    Edab Yandex kelime işlemci programı mı... Yandex
  • 3 Kelime İşlemci
    yağmur kelime işlemci programı hangi amaçla kullanırlır... Kelime İşlemci
  • 4 SIM Kilidi
    Azerbaycan Merhaba iphone 12 pro max markalı telefonum hiçbir simkartı desteklemiyor ve operatöre kilitli uyarı... SIM Kilidi
  • 5 Plaintext
    ömer aria yapay zeka bana bir html yazıyor. bunu nasıl görsel olarak görebilirim? teşekkürler... Plaintext
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al